Här är årets 6 charternyheter

De stora arrangörerna satsar på Kroatien

1 av 3
RESA

I sommar är det Kroatien som gäller i charterjättarnas kataloger.

Inte mindre än sex nya chartermål finns hos de stora arrangörerna.

Men det finns fler som har resor till Kroatien, missa inte uppstickarna vid Adriatiska havet längst ner på sidan.

Rovinj

Typ av ställe: En av Europas charmigaste småstäder. Medeltida bebyggelse. Trånga gränder och ett rikt konstliv.

Sola/bada: Bra bad finns på öar några minuters båtresa från fastlandet. Längre norrut finns Kroatiens största bad för nudister.

Mat/nöjen: Längs hamnen ligger rader av barer och bra espressoställen. Färsk fisk och skaldjur är inte billigt, men betydligt mer prisvärt än i Italien.

Göra/uppleva: Pula, 30 km söderut, har en imponerande romersk arena. Här ordnas konserter och en filmfestival sommartid. Utanför Pula ligger Brijuniöarna, en gång Titos residens, nu nationalpark och en trevlig heldagstur för cirka 190 kr. Gott om dykarrangörer.

Arrangör: Ving.

Prisexempel: En vecka i dubbelrum första veckan i juli kostar från 5 175 kr.

Split

Typ av ställe: Split, 220 000 invånare, är bas för båtluffning med avgångar dygnet runt. Innanför murarna till den romerska kejsaren Diocletians väldiga palats från 300-talet finns spännande gränder och mysiga piazzor.

Sola/bada: Stranden är helt okej för ett par dagar.

Mat/nöjen: Bästa restaurangutbudet finns vid stranden. Utmärkt fisk och skaldjur. Nattlivet är hektiskt. Vid stranden har Tropic club Ecuador en skön loungestämning. Discovery intill är mer hippt. Planet jazz, med ett eget torg i gamla stan, är mysigt.

Göra/uppleva: Strosa i gamla stan. Titta på resterna av palatset och shoppa. Har fotbollslaget Hajduk Split hemmamatch så ta chansen.

Arrangörer: Ving, Always.

Prisexempel: En vecka i dubbelrum första veckan i juli kostar från 7 550 kr.

Porec

Typ av ställe: Främsta turiststaden i Istrien. Gamla stan har mysiga gränder och en fin katedral från 500-talet.

Sola/bada: Klapperstensstränderna ligger på var sin sida om staden och här finns de flesta hotellen. Snäppet bättre är att ta badbåten till ön Sveti Nikola.

Mat/nöjen: Tryffeln är svindyr, men mycket god. Prova även den lufttorkade skinkan prsut. Största diskot är International club med mycket techno och wet t-shirt tävlingar. Många hotell har arrangemang för en äldre publik.

Göra/uppleva: Segla med ”piratskepp” till Rovinj, cirka 190 kr. Båtutflykt till Limskifjorden , cirka 220 kr. Det finns även en rad dykarrangörer.

Arrangör: Ving.

Prisexempel: En vecka i dubbelrum första veckan i juli kostar från 5 375 kr.

Makarska rivieran

Typ av ställe: Flera orter på ett pärlband längs kusten med ryggen mot dramatiska berg. Makarska är en riktig stad med 16 000 invånare. I Baska Voda bor bara 1 600. Brela längst norrut är charmigare, men lugnare.

Sola/bada: Många grusstränder, behagligt skuggade av barrträd.

Mat/nöjen: I Brela är utbudet skralt, Bättre i Baska Voda och Makarska.

Göra/uppleva: Båtturer längs kusten kostar drygt 70 kr inklusive vin och rysansvärd sljivovica (lokalt fruktbrännvin). Båt till ön Brac, inklusive fisklunch, kostar cirka 120 kr.

Arrangör: Ving.

Prisexempel: En vecka i dubbelrum första veckan i juli kostar från 5 700 kr.

Jelsa

Typ av ställe: Liten, ganska stillsam stad på den nio mil långa ön Hvar. De två stora hotellen ligger bland pinjeträden en kvart utanför centrum.Trångt under högsäsong, annars lugnt.

Sola/bada: Här badar man från betongplattformar med badstegar – inte barnvänligt och ofta trångt. Väl i det klara vattnet är det sandbotten.

Mat/nöjen: Kött och fisk, plus pizza förstås. Glassbaren vid stora torget har bra italiensk glass. Nöjeslivet inskränks till billiga drinkar (cirka 25 kr styck) eller en månskensespresso i hamnen.

Göra/uppleva: Stilla promenader, bad och tennis på hotellet. För lite mer drag – bättre nattliv och större utbud av affärer – får man resa till staden Hvar, längst västerut på ön.

Arrangörer: Ving, Always.

Prisexempel: En vecka i dubbelrum första veckan i juli kostar från 4 600 kr.

Rabac

Typ av ställe: Modernare än övriga badorter i Istrien. Barnfamiljer som bara vill ta det lugnt kan nog trivas.

Sola/bada: En okej grusstrand.

Mat/nöjen: Hyggligt utbud av barer och restauranger. Att mysa på en uteservering med lite vin är helt okej.

Göra/uppleva: Några kilometer upp i bergen ligger medeltida byn Labin. Hamnstaden Rijeka, 50 km österut, har gott om affärer att shoppa i.

Arrangör: Ving.

Prisexempel: En vecka i dubbelrum första veckan i juli kostar från 4 375 kr.

...och sommarens 3 heta bubblare

Brac

Typ av ställe: Ö med 12 000 invånare som förväntas bli ett hett resmål inom några år. Inhemsk jetset har länge haft ön som sin favorit. Därför har huvudorten Bol något ganska ovanligt för den kroatiska övärlden - ett utvecklat nöjesliv.

Sola/bada: Mängder av ostörda badvikar och en sandstrand som löper som en flera hundra meter gyllene pir ut i vattnet. Stranden ändrar riktning alltefter havsströmmarna. 2 700 soltimmar om året.

Åka hit: Kroatienspecialisten och Tour Adria har paketresor hit. Prisexempel: en vecka med hotell i augusti 5 895 kr (Kroatien-Specialisten). På egen hand: reguljärflyg till Split, därefter 40 minuter båtresa till Brac.

Opatija

Typ av ställe: Klassisk kurort i norr med 10 000 invånare, på Kvarner-rivieran. Redan för 100 år sedan en av de hetaste turistorterna för europeiska kungligheter. Mycket elegant och överdådig arkitektur.

Sola/bada: Runt Opatija finns stränder i absolut toppklass i Europa. Icici är den som ligger närmast, 6 km från Opatijas centrum. Den välvda stenstranden i fiskebyn Moschenica Draga är mest pittoresk.

Åka hit: Flera arrangörer har paketresor med flyg eller buss från Sverige. Prisexempel: en vecka med flyg och hotell i augusti 6485 kr (Croatia tours). Bussresa med sju nätter i Opatija 3 498 kr (Kroatien-Specialisten).

Rab

Typ av ställe: Ö som varit turistort sedan 1800-talet, gnistrande grön och med fantastiska stränder. Huvudstaden med samma namn ligger på en halvö ut i vattnet. Den är inte stor men bedårande.

Sola/bada: På Loparhalvön finns 22 sandstränder, bland annat Rasjka plaza, tre kilometer söder om färjeläget i Crnikabukten. En 1,5 kilometer långgrund och oerhört barnvänlig strand kantad av grön pinje. Vattentemperaturen på sommaren stiger till uppemot 27 grader.

Åka hit: Inga paketresor från Sverige. Färja går från Jablanac söder om Opatija. Under sommaren finns en färja från ön Krk som har broförbindelse med fastlandet, nära staden Rijeka.