20 resmål vid Adriatiska havet

Nyheter och favoriter i Kroatien och Montenegro

1 av 5 | Foto: JAN DANIELSSON
På ön Hvar ägnar man dagarna åt en av två saker: att ta badbåten till någon badö eller strosa i de medeltida gränderna.
RESA

Det pyttelilla Montenegro gör comeback på semesterkartan.

Samtidigt fortsätter grannen Kroatien sin expansion som ett brännhett resmål.

Här guidar vi dig till välkända ställen och nykomlingar, totalt 20 semestermål, vid Adriatiska havet.

KROATIEN

Redan på 60-talet var städerna Split och Dubrovnik stora resmål för charterturismen.

Efter Balkankrigen har turismen hit tagit fart igen.

Allt fler resenärer upptäcker den storslagna naturen, det kristallklara vattnet och hur lätt det är att öluffa mellan genuina miljöer.

På halvön Istrien längst i väster påminner det mesta om - Italien. Här finns gott om orörda badvikar och ensliga badklippor. Du kan besöka gamla byar och städer med magnifika byggnadsverk och välkomnande restauranger.

Charterflygen går till flygplatsen i Pula.

Från Istrien når du också enkelt resmål i Italien och Slovenien.

POREC

I den utvecklade semesterortens stadskärna ligger gamla hus bland kullerstensgränder och kyrkor. För att hitta riktigt fina bad måste du ta badbåten till ön Sveti Nikola. Söder om småbåtshamnen ligger solklippor där det kan bli trångt om utrymmet under högsäsong.

Hit reser: Ving, Croatia Tours, Kroatienspecialisten.

ROVINJ

Konstnärsstaden är kuperad och backig. St Eufemiakatedralen från 1725, mitt på halvön som sticker ut i havet, är den stora sevärdheten. Charmig atmosfär bland kullerstensgränderna. Stranden är kullersten och gjutna badplattformar.

Hit reser: Ving, Croatia Tours, Kroatienspecialisten.

PULA

Här ligger charterflygplatsen dit alla kommer som ska vidare till resmål i Istrien.

Pula är en hamnstad med cirka 60 000 invånare. Staden har två marinor och ett stort kongresscenter i hotell Histria. Bra väg norrut gör det lätt att nå Slovenien.

Hit reser: Croatia Tours.

RABAC

Den ursprungliga fiskebyn har växt till en välkänd badort med hotell, restauranger, barer och kaféer.

Här hittar du sandstrand och en sju kilometer lång strandpromenad. Populärast är stranden vid hotell Narcis, Hedera och Mimosa, speciellt bland barnfamiljer då den är både långgrund och bred.

Hit reser: Ving, Kroatienspecialisten.

OPATIJA

En fashionabel kurort med anor. Längs den 12 kilometer långa strandpromenaden Lungomare promenerade kungligheter och Europas adel vid sekelskiftet.

Nu är det vanliga turister som flanerar i en avspänd atmosfär med bedårande utsikt över Kvarnerbukten.

De mäktiga Uckabergen reser sig i bakgrunden och inbjuder till vandringar och utflykter. I Kvarnerbukten ligger öarna Krk, Cres och Rab som är lätta att nå via buss/taxi och färja

Nyhet för: Ving.

Hit reser också: Croatia Tours, Kroatienspecialisten.

TROGIR

Trogir är en skönhetsupplevelse. En östad, som påminner om en flytande borg med sin berömda skans, sitt vakttorn och katedralen från 1200-talet. Gatorna är bilfria och det finns ett rikt utbud av kaféer, barer och restauranger. En gammal stad, förbunden med fastlandet och badön Ciovo via två vackra broar.

Och endast 4 km utanför ligger vår semesteroas Medena på den vackra skogsklädda bergssluttningen vid havet. Här hittar du allt som gör semestern innehållsrik: lugn, kristallklart vatten, bra restauranger, dansmusik, disko, folklore, konserter, dykning, segling, och andra vattensporter.

Hit reser: Croatia Tours, Kroatienspecialisten, Tour Adria.

SPLIT

Perfekt utgångspunkt för dig som vill öluffa i den kroatiska skärgården. Staden är hjärtat i provinsen Dalmatien. Längs Riva, den palmkantade strandpromenaden utanför murarna, ligger restauranger och uteserveringar. Split har många sevärdheter och flera intressanta museer. Bacvice- och Firulestränderna ligger på gångavstånd och det går buss till stränderna vid Bene, på Marjan-halvön. Redan på 200-talet byggde kejsar Diocletianus sitt berömda och vidsträckta palats, som idag rymmer hela Splits gamla stad.

Hit reser: Ving, Always, Croatia Tours, Kroatienspecialisten, Tour Adria.

BRAC

Här finns den kroatiska skärgårdens högsta bergstopp, Vidova Gora, 778 meter över havet. Här hittar du också ljuvliga stränder, som Sutivan och Supetar på norra sidan till Farska och Bol på öns sydsida. På Brac finns många grottor att upptäcka. Hamnstaden Supetar lockar flest turister.

Öns stora dragplåster är stranden Zlatni Rat i Bol som sträcker sig som ett horn 500 meter ut i havet - den syns på många vykort i Kroatien.

Nyhet för: Always, Croatia Tours.

Hit reser också: Tour Adria.

HVAR

Den femte största av de cirka tusen kroatiska öarna. Här är växtligheten frodig. Bad längs stenstränder, på klippor eller vid badtrappor. Huvudorten Hvar har många medeltida byggnader. Här är det populärt att surfa och segla. Och festa. Hvar stad är den kroatiska övärldens partystad nummer ett. Det finns flera dykcentra. Hvars musikfestival pågår hela sommaren.

Nyhet för: Apollo.

Hit reser också: Ving, Always, Croatia Tours, Kroatienspecialisten, Tour Adria.

Jelsa: Fiskeby mitt på Hvars norra kust. Lugnt och pittoreskt. Här ligger en färskvattenkälla som har gett stället en ovanligt riklig växtlighet. Och här finns bördiga vingårdar och grönsaksodlingar.

Hit reser: Ving, Always, Croatia Tours.

KORCULA

Ligger längst ut av Kroatiens tre semesteröar. Det tar drygt 3 timmar att resa hit. Cirka 17 000 bor här. Staden Korcula kallas lilla Dubrovnik på grund av sina gränder, torg och kyrkor - och ringmuren runt gamla stan. Här ligger Marco Polos födelsehus (prata inte högt om att han enligt vissa forskare föddes i Venedig 1254). Man badar från klippor och gjutna badplattformar.

Nyhet för: Ving,

Hit reser också: Croatia Tours, Kroatienspecialisten.

BRELA

En liten idyll vid foten av Biokovo. Det är den första badorten på vägen söder om Split. Stenstranden är flera kilometer lång. Pinjeträden ger skugga när solen blir för het.

Hit reser: Ving, Croatia Tours, Kroatienspecialisten.

BASKA VODA

Gott om restauranger och nattklubbar. På strandpromenaden ligger barer, kaféer, butiker och pizzerior.

Hit reser: Ving, Croatia Tours, Kroatienspecialisten. Tour Adria.

TUCEPI NYHET

Fiskestad som växt till en stor turistort.

Här kan du bada och sola och njuta av fisk på de många små restaurangerna med havsutsikt. Från Tucepi via Split kan du också ta färja eller snabbåt till flera destinationer i Italien. Det är 80 kilometer till Splits flygplats.

Nyhet för: Apollo.

PODGORA

Podgora ligger vid berget Biokovos sluttningar, inbäddat bland olivträd och annan medelhavsvegetation.

Förutom bad och vattensport kan man söka sig till nationalparken vid Biokovo för att klättra, vandra eller köra mountainbike. Ligger mitt på Dalmatiens kust, 65 kilometer söder om Split och 140 kilometer norr om Dubrovnik.

Nyhet för: Apollo.

Hit reser också: Kroatienspecialisten.

LOPUD NYHET

Liten ö utanför Dubrovnik. Färjeresan ut tar 40 minuter. Ön är känd för sin sandstrand. Ett mycket barnvänligt resmål.

Nyhet för: Kroatienspecialisten.

DUBROVNIK

En klassiker vid Adriatiska havet. 50 000 invånare på vintern, mångfalt fler under sommaren. Innanför murarna ligger den gamla staden med en obeskrivlig charm. Här pågår festivaler och olika kulturevenemang från maj till september. I Dubrovnik badar man från klippor. Lätt att göra båtutflykter till närbelägna öar.

Nyhet för: Ving, Always.

Hit reser också: Croatia Tours, Kroatienspecialisten, Tour Adria.

MONTENEGRO

Under Balkankrigens år avbröts turismen helt i Montenegro. Tidigare var flera av byarna och städerna längs kusten tummelplatser för både inhemska kändisar och dignitärer från utlandet.

Nu börjar turismen ta fart igen och det finns mycket att upptäcka i mini-staten. Naturen är storslagen. Djurlivet är rikligt. Drygt 70 kilometer av kusten utgörs av badstränder. Här finns kulturella lämningar från romartiden och det ottomanska imperiets dagar.

Passa på att åka hit nu, medan kostnadsläget fortfarande är lågt. För de italienska turisterna har också upptäckt Montenegro.

BUDVA NYHET

En av de vackraste stränderna. Sanden sträcker sig två kilometer från Zavale till Djevistenja. Det är alltid liv och rörelse i Budva. Strålande utsikt från krönet på stadsmuren.

Nyhet för: Ving, Apollo.

BECICI NYHET

Stranden är en av landets längsta. 1936 vann Becici titeln som Europas bästa strand. Den är fortfarande lika vacker. Här kan du utöva all slags vattensport och äta gott på de många fiskrestaurangerna.

Nyhet för: Ving, Apollo.

SVETI STEFAN NYHET

En liten bergig ö, förbunden med fastlandet med en smal landtunga. Ön fungerar nu som ett hotell där gästerna inkvarteras i gamla stenhus. I superlyxiga "Villa 118" har många filmstjärnor, statsmän och sportstjärnor bott.

Nyhet för: Apollo.

PETROVAC NYHET

600 meter lång strand med restauranger, kaféer och affärer. Petrovac är ett gammalt fiskarsamhälle omgärdat av oliv- och pinjeträd och vingårdar.

Nyhet för: Apollo.

6 arrangörer att åka med

Så mycket kostar det

Sture Olsson