Kroatiens gröna riviera

Vid foten av mäktiga Biokovoberget väntar Makarskas kristallklara vatten

1 av 3 | Foto: Simon Belcher/Alamy Images
Ta ett dopp i det kristallklara vattnet eller ligg och lapa sol på den vackra kiselstranden.
RESA

Till vänster möter den kilometerlånga stranden, till höger, inklämd mellan bergets fot och hamnen, ligger Makarska med sina äldsta och vackraste hus vända mot havet.

Så liten är den här staden att man lätt betar av den till fots på en timme, det mesta åtminstone. Vid sportcentrumet spelar pojklaget match och när San Markokyrkan ringer till gudstjänst strömmar finklädda kyrkobesökare till.

Så stor är Makarska att mängder av hotell, restauranger, kaféer och nattklubbar kantar strandpromenaden och hamnen från ena änden av staden till den andra. Här sjuder av liv – på sommaren.

Vintertid slår hotellen igen och av strandserveringarna återstår bara stålställningar och igenbommade snabbmatskiosker.

Makarska-rivieran ligger avskärmad från yttervärlden av det stora, grålila, kala berget Biokovo vars högsta topp (1?640 m) ligger mindre än tre kilometer från havet. Berget reser sig så brant att bara lite tallar växer på kalkstensklipporna. Det är en mäktig del av Makarskas skönhet – och turistmagnet. Här går stigar upp längs bergssidan för dem som vill röra på sig.

Andra nöjer sig med en stilla promenad under pinjeträden som skuggar hela strandpromenaden. Tio meter bort brusar det vilsamt när vattnet rullar in mot de små, vita kiselstenarna på stranden. Och vem blir inte lugn av att sitta en stund under en pinjetall med blicken fäst vid horisonten.

Efter badet väntar en mer påklädd promenad utefter hamnen. Här är husen äldre och kvarteren trängre.

Ett par fiskebåtar och några fritids­båtar, men någon större aktivitet är det inte. Mer livat blir det när bilfärjan lägger till för att släppa av och ta upp passagerare som ska åka till någon av öarna eller upp till staden Split.

En dalmatiner skuttar runt en palm – själva urhunden för den dalmatiska kusten och lite längre bort spanar en blodhund. Några engelsmän tjoar över ett par öl långt innan kvällsnöjena ska ta sin början.

Men annars är här lugnt, mycket lugnt.

Blir lugnet för påfrestande kan man göra en utflykt till någon ö. Och då får man se Makarska från sin bästa sida.

Från havet.

Snabbfakta/Kroatien

Priskoll

Yvonne Westerman

ARTIKELN HANDLAR OM