Rocka loss i roliga Riga

– men kom när schlagercirkusen dragit vidare

1 av 3 | Foto: GETTY IMAGES/PRB
Schlagerturisterna bör inte missa Gamla stan i Riga med sina vackra jugendhus. Marija Naumanova och Renars Kaupers är programledare när årets låt koras nu på lördag.
RESA

RIGA.

Lördag den 24 maj rockar Riga. Under schlagerfestivalen riktar hela världen sina blickar mot Lettlands huvudstad.

Det borde den göra oftare.

Här upptäcker du kaféer, kullerstensgränder, massor med blommor – och att fördomarna inte stämmer.

Handen på hjärtat, det är inte mycket man vet om våra baltiska grannar på andra sidan Östersjön. Få kan ens placera huvudstäderna i rätt ordning. Men ska du bara lära dig en – välj Riga.

Här finns allt man förknippar med en historisk kulturstad som exempelvis Prag. Teatrar, museer, opera, klassisk musik. Men du slipper trängseln. Nästan ingen reser hit på semester och det är ju synd för dem, men alldeles lysande för oss som hittat hit. Då får vi hela härligheten för oss själva.

Snart med i EU

– Vad ska du dit och göra? frågade folk. De trodde att allt skulle vara grått och trist, en gammal Sovjetstat, säger Elina Turesson-Sjöman från Stockholm som är här med maken Bengt.

– Men jag vill se med egna ögon och när jag kom hit var det wow! Så rent och fint, fullt av kultur och spännande historia.

Gammal Sovjetstat, ja. Grått, nej. Tvärtom. Efter självständigheten 1991 kastade man av sig det avskydda sovjetiska oket så fort som möjligt. Om ett år tar Lettland steget fullt ut och blir medlem i EU.

Det som fascinerar mest är gamla stan, grundad 1201. I den medeltida stadskärnan som är ett världsarv kan man promenera planlöst i timmar bland kullerstensgränderna och pittoreska hus. Passa på att studera hur de lettiska kvinnorna hanterar underlaget med sina stilettklackar. Vi andra tar på oss gympadojor.

Titta runt hörnet, där finns ett kafé där tanterna mumsar fruktkakor, en ölbar, och ännu en. Gå åt andra hållet, där krockar gatumusikantens toner med sången någonstans ifrån.

Letterna var ett sjungande folk långt innan schlagercirkusen dundrade in. Här finns nästan lika många folkvisor som invånare och schlageräventyret den 24 maj är en parentes i jämförelse med den årliga Sång- och dansfestivalen i juni. Den är 130 år gammal och 30 000 människor från hela landet uppträder. Alla känner någon som ska vara med.

Ett annat populärt sätt att uttrycka sina känslor är med blommor. De är i stort sett obligatoriska när man träffar sina vänner och används för att säga allt från förlåt till lycka till. Blomsterförsäljare har öppet dygnet runt.

Gundega Zeltina på Latvia Tours tror inte att schlagerfestivalen kommer att åstadkomma några underverk för Rigas lilla men spirande turistindustri, som hon jobbat med sedan kampen för självständighet inleddes på allvar 1989.

– Det går långsamt, tyvärr, säger hon.

På kartan för en kväll

Men nu har hon fullt upp med journalister från stora tyska, spanska och italienska tv-kanaler som plötsligt vill veta allt om Riga.

Gundega Zeltina hoppas att festivalen ska sätta Lettland på kartan, om så bara för en kväll. Bara det är en stor framgång för ett litet land som så få känner till.

Fakta om schlager-EM

Åsa Erlandson