Bo billigt - och åk lyxigt

Spara över 7000 kronor på din resa till Alperna - bo i Kappl

RESA

Kappl

Bo i lilla billiga alpbyn men skida i grannens stora, lyxiga liftsystem.

Samma skidåkning, mysigare boende – och tusenlappar billigare.

Vi åker till Kappl i Österrike och åker skidor i Ischgl.

Foto: GUNNAR ANDERSSON
Liftarna i Kappl är nio — i Ischgl 42. Men bor man i Kappl har man tillgång till båda liftsystemen.

Det dräller av puttriga småbyar i Österrike, där tempot är lugnare och priserna betydligt lägre än i de stora och välkända skidorterna. Boende, mat, skidhyra: allt blir billigare. Här finns tusenlappar att spara trots att det ofta bara är några kilometer mellan orterna. Du tar dig enkelt till den fina orten i egen bil eller med skidbussar som ofta är gratis.

Kappl i Österrike är ett sådant fynd. Småskaligt och trivsamt med kyrka, kossor och vänliga bybor som frågar varifrån du kommer. Skidåkningen är i toppklass, men du slipper after ski-bröl och trängsel. Nio kilometer österut ligger charterkända Ischgl som är en dyr, stökig och Walt Disney-vulgär vinterstad med milsvid utförsåkning från 42 snabba liftar.

Ändå dröjer det innan vi åker dit.

Nio egna liftar

Kappl har nämligen nio egna liftar och bjuder på hela 1?525 meters fallhöjd. Alltså, nära dubbelt upp mot svenska Åre.

Med 9-årige Anton Österholm i släptåg gäller det att starta lugnt. Åtminstone måste vi vänta tills han förstått att man inte kan leka lasersvärd med stavarna i liftkön. Men vad gör det? Kappl är välskött. Stämningen är avslappnad. Längsta pisten är mestadels röd med blåa och svarta inslag – och lång.

Så lång att vi tvingas plocka in Anton på restaurang efter halva sträckan. Och så imponerande att han ringer hem till mamma och berättar:

– I morgon ska vi åka på ett annat ställe, för här har alla svarta pister tagit slut.

Men det snöar i mängder och Ischgl får vänta. Anton är inte missbelåten. Tvärtom vet han inte hur brett han ska flina när pisten glider fram strax bakom hotellet. Dessutom finns det korv och pommes frites på alla serveringar.

Fullbokat för jämnan

Så äntligen tar vi skidbussen till stora Ischgl. Vi är löjligt morgontidiga, men får ändå köa till liftkortskassan. Här är det fullbokat för jämnan. Sedan tar vi lift efter lift genom systemet. Anton kan inte förstå varför, det finns ju skidåkning redan från den första.

Han piggar dock på sig när han inser att pisterna är så långa att man kan åka ända bort till grannlandet Schweiz. Det gör vi vuxna också inför den nästan oändliga skidåkningen.

Men när vi möter britter på pubkrypning nere i byn längtar vi tillbaka till lilla Kappl.

Gunnar Andersson ([email protected])