Åre? Alperna? Nej, det här är Polen!

1 av 2
Bra för både bräda och skidor. Preparerade pister och helt orörda backar ligger sida vid sida.
RESA

Få förknippar Polen med fjäll och skidåkning.

Men i Zakopane finns just detta - för en bråkdel av priset jämfört med dyra skidorter i Alperna.

Foto: TRYGVE SUNDE KOLDERUP
Säkerheten kanske inte är på topp i polska Zakopane, men tar man det lugnt räcker skidpengarna längre här än i Alperna.

Längst ner i södra Polen, nära gränsen mot Slovakien, ligger Zakopane. För backhoppningsfantaster klingar namnet bekant, eftersom flera världscuptävlingar avgjorts här.

Men för polackerna är staden med cirka 30 000 invånare mycket mer än bara en hoppbacke och sedan länge ett populärt resmål på vintersemestern.

Det finns två enkla anledningar till det. Dels de vackra Tatra-fjällen, som börjar precis utanför stadskärnan. Dels finns här en avslappnad atmosfär, ett sprudlande nattliv - och priser som knappast någon ort i Alperna kan matcha.

Liftarna ligger tätt på sluttningarna runt Zakopane, totalt finns det 20 stycken.

Men det är egentligen bara en av skidanläggningarna som håller hyfsat bra standard, Kasprowy Wierch tre kilometer utanför stan.

Hit tar man sig enklast med minibuss - eller allra helst med hästdroska. Den 15 minuter långa turen från Zakopane centrum är som att färdas genom ett enda stort julkort, med snötyngda träd och bjällerklang.

Väl upp på fjället finner vi helt orörda sluttningar precis invid de preparerade pisterna, trots att det vid vårt besök är flera veckor sedan det snöade senast.

Kasprowy Wierch ligger inne i Tatras nationalpark och anläggningens läge gör en fortsatt utbyggnad till en känslig fråga.

- Vi hoppas i alla fall att inom några år kunna utöka liftarnas kapacitet. Den är i dag alldeles för dålig, säger Joanna på Zakopanes turistbyrå.

Det bekräftar också andra skidåkare vi träffar.

De berättar om dagar de fått stå över en timme i liftkön, fast vi märker inget av detta under vårt besök.

I fjol byttes en av de två liftarna ut - mot en 20 år gammal anläggning inköpt från en fransk skidort.

Det som främst talar för Zakopane är de låga priserna. Även om de stigit på senare år kostar en öl fortfarande under 20 kronor på någon av de många barerna längs huvudgaten. Och den polska vodkan är ännu billigare.

- Utelivet är fantastiskt bra och priserna vanvettigt låga, tycker ett gäng norska ungdomar, medicinstuderande i Krakow, som vi träffat uppe på fjället tidigare på dagen.

Nu stöter vi på dem igen, på det populära diskoteket Morskie Oko.

- När vi går ut här gör vi aldrig av med mer än en hundralapp var, säger de.

Trygve Sunde Kolderup ([email protected])