Kakel och portvin är bästa köpet

plusguide till Algarve-kusten

RESA

Därför: Solsäkert, behagligt klimat hela säsongen.

Bästa tid: Maj–juni och september. Under juli–augusti är

det varmare – fast inte lika hett som kring Medelhavet –

men också mer folk eftersom portugiserna själva då åker till Algarvekusten för att semestra.

För vem? Barnfamiljen uppskattar stränderna, naturen och de vänliga portugiserna. Kompisgänget kommer hit för att sola, sporta och festa.

Absolut inte: Akta dig för alla försäljare av andelslägen-

heter och semestererbjudanden.

Kul kunskap: Souveniraffärerna har färgglada tuppar i porslin, på tröjor och nyckelringar. Tuppen från Barcelos är rättfärdighetens symbol. Ger du bort en tupp sägs mottagaren få tur.

Åka hit & runt

Charter: Always, Apollo, Fritidsresor och Ving reser hit. Prisexempel: en vecka i tvåstjärnig lägenhet 4 498 kr, avresa 26/8, två veckor från 4 750 kr (Apollo). Flygtiden är drygt fyra timmar.

Reguljärt: Inget direktflyg finns från Sverige. Billigast biljetten har Lufthansa, en t/r till Faro från Stockholm eller Göteborg kostar cirka 1 900 kr (Resfeber).

Ta sig runt: Från Portimao går tåg längs kusten bort till Vila Real de Santo Antonio nära spanska gränsen. Mer info:

www.cp.pt

Lokalbussar till alla kustorter utgår från Faro.

Biluthyrare finns överallt, men portugisiska turistbyrån rekommenderar förbokning genom charterarrangören eller t ex Holiday autos för att få lägsta pris. Prisexempel: tre dygn i augusti från 900 kr. Mer info:

www.holidayautos.se

Hyrcyklar finns hos t ex Mourabike, tel & +351 917-27 08 01.

Bo

Överlag bra standard. I Oura är det gott om nybyggda hotell men ont om ursprunglig bebyggelse och de stora hotellkomplexen med sitt folkliv kan störa nattetid. I Albufeira är bebyggelsen mer blandad. Utanför huvudorterna kan du hitta nybyggda hotell i en lugnare miljö.

Tre bra tips: Dianamar, Rua Latino Coelho 36, Albufeira, tel & +351 289-58 78 01. Enkelt hotell med 14 rum. Lugnt, nära strand och nöjesliv. Svenskspråkig personal. Cirka 190 kr/natt.

Dona Leonor, västra Albufeira. Lägenhetshotell i lugn miljö, nära stranden och gamla stadsdelen med sitt nöjesliv. Ingår i Vings utbud.

Sheraton Pine Cliffs, Praia da Falésia, 8 km från Albufeira, tel & +351 289-50 19 99. Om du vill slå på stort. Egen golfbana, inom- och utomhuspool. Dubbelrum från 3 200 kr inkl. frukostbuffé.

Här hittar du fler hotell på Algarvekusten:

www.semantix.pt/hoteis/halfaal1.htm

www.algarve-hotels.com

Äta/dricka

Gott om både tavernor och exklusivare restauranger. På de enklare tavernorna äter du en omelett eller hamburgertallrik för 50–60 kr. Längs stranden ligger även fiskrestaurangerna tätt, men se upp med kvaliteten på dessa ställen där många lever mer på sitt läge än på sin matlagning.

Tre bra tips: Pampas, vid torget i Albufeira. Välkänt, har goda köttbitar och lokala rätter. Varmrätter från 120 kr.

Casa Nova, mellan torget och Outubro i Albufeira. En mysig restaurang med borden på trapporna i gränden. Du kan sitta avskilt eller hålla koll på folkvimlet. Varmrätter från 110 kr.

Bagatelle ligger en bit upp i gamla delen av Albufeira. Fräscht. Serverar pizza för runt 60 kr och kötträtter från 110 kr.

Ute sent

Att engelsmännen påverkat utelivet längs Algarvekusten är helt klart. Här handlar det mycket om publiv och öl med polarna. I Albufeira finns det en pub i varje gathörn. För den som vill ta ut svängarna finns också flera alternativ.

Tre bra tips: Kiss, håller ställningarna som Albufeiras populäraste nattklubb. Här spelas både latino, techno och disco nätterna igenom.

Locomia är nästan lika populärt, men har yngre publik.

Absolut bar, med skandinavisk personal, är en självklar samlingspunkt för svenskar i området. Internetkafé och karaokebar.

www.absolut-bar.com

Göra/uppleva

Här tillbringar du den mesta tiden av semestern på stranden men landskapet i övrigt har också mycket att erbjuda: spela golf på över 20 banor (läs mer på www.

algarve-golf.com), rid eller vandra i bergen.

Tre bra tips: Gamla staden i Albufeira är värt en promenad. Ta en kopp kaffe i någon av gränderna, studera de vackra husen och folklivet.

Monchique-bergen bjuder på en vacker utsikt över Algarvekusten. Längs vägen passerar du oliv-, persiko- och apelsinodlingar. Stanna till i någon liten by på tillbakavägen.

Marknaden i Loulé. Varje lördag är det marknad med ett stort utbud av både matvaror och hantverk.

Shoppa

I turisttäta Albufeira och Oura finns i stort sett bara souvenirbutiker med likvärdigt utbud. I shoppingcentret mellan dessa orter finns många butiker, men det är ganska dyrt och lockar inte till så många köp.

Tre bra tips: Keramik i alla former är roligt att köpa med sig hem. Marknaden i Loulé är ett bra ställe att hitta fin keramik på.

Kakel är en av de saker som Portugal är känt för. Du behöver inte köpa med dig ett helt lass hem, utan kan köpa en handmålad platta som souvenir.

Portvin och andra portugisiska viner finns det ett stort utbud av i butikerna. På många ställen får du också provsmaka för att hitta din egen favorit. Billigare viner finns från 18 kr.

Bad/natur

Algarvekusten är som ett pärlband av vackra stränder med finkornig sand, avbrutna av dramatiska klippformationer. Med bil eller cykel kan du lätt hitta en ”egen” liten vik att slå dig ner i.

Tänk på att skillnaden mellan ebb och flod kan vara uppemot 2,5 m och att starka underströmmar förekommer.

Tre bra tips: Fishermans beach i Albufeira är en riktig samlingspunkt. Ovanför stranden finns flera tavernor, vill du ha mer lugn och ro är det bara att gå lite längre österut längs stranden, där höga klippor avskärmar från bebyggelse.

Oura, öster om Albufeira, är lätt att nå även för handikappade. Naturen är inte lika dramatisk som på andra ställen och området består i stort sett bara av hotell, vilket gör stranden turisttät. Här finns tavernor, solstolar och möjlighet till vattensporter.

Sao Rafael, väster om Albufeira. Stranden består av två vikar, avskilda av spännande klippformationer. Lugn och ro. Det finns en taverna och solstolar att hyra.

Tina Ågren ([email protected])