Möt våren på Europas grönaste greener

Resa peggar upp i soliga Portugal

Foto: JONAS HENNINGSSON
Svinga med utsikt Förra året utsågs Praia D’El Rey utanför Lissabon till Europas bästa golfresort.
RESA

I Sverige är det långt kvar tills golfsäsongen drar igång på allvar.

Men det finns en räddning för dig som inte kan vänta – möt våren på en green i Sydeuropa.

Aftonbladet Resa peggade upp i solen vid Atlantkusten utanför Lissabon.

Foto: JONAS HENNINGSSON
Kuststaden Cascais utanför Lissabon.

Det är klart du ska satsa, allt är möjligt!

Min spelpartner Jocke drar lite på munnen när jag famlar efter min spoon på tian. Tvåhundra meter kvar till green, vatten hela vägen. Tufft.

Men solen värmer trots att det bara är mitten av januari. Vi har precis hejat på legendariska fotbollscoachen Luiz Felipe Scolari som kom förbi på sin morgonpromenad när vi stod på ettans tee. Och banan är i kanonskick och nästan folktom. Det är en sån där dag då allt känns möjligt.

Lite senare sammanfattar vi årets första runda ute på verandan i vårsolen. Spännande greenområden, vacker miljö och en bana för strategen, inte chansaren, enas vi och skrattar åt mitt dumdristiga försök som naturligtvis slutade i den glittrande dammen.

Bo på banan

Quinta da Marina är en av svenskarnas favoritbanor i Lissabonområdet och det är lätt att förstå varför. Man bor inne på banan, tidigt på våren är det lågt tryck på den roliga banan så man hinner med mycket golf även en långhelg. Och solen envisas med att värma redan i januari vilket vi tacksamt tar emot.

Dagen därpå går vi en runda nästgårds. Oitavos är en av Portugals mest spännande nytillskott på banfronten och också en av de bästa banorna i hela landet. Greenerna är snabba och jämna även mitt i vintern och spelupplevelsen förhöjs av läget. Hålen letar sig både genom tallskog och ut på sanddynerna längs kusten som är fastlandseuropas västligaste.

Massor att upptäcka

För den som tar sig till Portugals bländande golfkust för att starta säsongen väntar inte bara riktigt bra spel. På köpet får man utsökt mat, förträffliga viner, intressanta byar med spännande kultur, nöjes- och semesterorterna Cascais och Estoril och så en av Europas bästa weekendstäder bara en halvtimme bort.

Efter ett par dagar i den vita staden Lissabon färdas vi norrut längs Costa da Prata, silverkusten, för nästa golfstopp. Man närmar sig Praia D’El Rey genom tät pinjeskog som så småningom öppnar upp sig till en vy över den brusande Atlanten. Rummen vetter mot havet och golfbanan.

Bäst i Europa

Förra året utsågs Praia D’El Rey till Europas bästa golfresort, på grund av banan förstås men också helheten.

– Det finns mycket att utforska även vid sidan om golfen, du kan ta en taxi ner till någon av byarna och äta fantastiskt gott och dricka mycket bra viner, till en bråkdel av priset inne i Lissabon. Vill man in till stan eller till kasinot i Estoril ordnar vi självklart det, transfern är på knappt en timme, berättar banchefen Eduardo Johnston da Silva innan vi slår ut.

Redo för säsongsstart

Efter de inledande skogshålen som borrar sig genom pinjeskogen andas vi ut när vi får den uppfriskande Atlantluften i ansiktet. Framförallt sista nio hålen bjuder på äkta linksgolf. Hålen följer kustlinjen upp och ner för sanddynerna. Långt borta balanserar fiskebyn Peniches vitblänkande hus på klippkanten. Här slipar vi gärna på svingen inför säsongsstarten hemma.

FAKTA

Så är läget i Golfsverige

Den milda vintern har gjort att kustnära banor i framförallt Skåne, på Gotland och Öland har haft öppet med ordinarie greener i stort sett hela vintern. I Halland, Småland och Blekinge kan man också hitta många öppna banor just nu.

Standarden på greener kan dock variera och ibland kan man behöva spela från matta på fairways. Tänk också på att frosten kan slå till snabbt så ring i förväg och kolla läget på klubben.

Ladda ner resguider!

Jonas Henningsson

ARTIKELN HANDLAR OM