Festival med fullt blås

Trumpet-infernot i Serbien lockar halv miljon besökare

1 av 5
Ljudlig fest Serbiens årliga trumpetfestival lockar en halv miljon besökare. I år firar musikfesten 50 år.
RESA

Trött i öronen av fotbollstrumpetandet i Sydafrika?

Det är en viskning jämfört med kaoset på trumpetfestivalen i den lilla serbiska bergsbyn Guca.

– Inte ens jag visste att man kunde spela trumpet på det sättet, som legendaren Miles Davies sa.

I sommar fyller infernot 50 år.

En man har fått in maten. Han ska precis sätta tänderna i sin pljeskavica när det glimmar till bakom buskarna. På en given signal hoppar trumpeter, bastubor och trummor fram, omringar honom och attackerar med sina helvetesljud.

Servitrisen backar och gästen ger upp. Alla försök att värja sig är meningslösa – här regerar trumpeterna.

Varje år förvandlas den lilla serbiska bergsbyn Guca med 3 000 invånare till ett glödhett, tutande party när uppemot en halv miljon musiker och turister från hela världen väller in. På restauranger, biltak och högst upp på statyer – överallt går människor loss på sina blåsinstrument. Allt medan rakijan, det hembrända fruktbrännvinet, flödar.

Känd från tv

Här skulle jag kunna göra en utläggning om musikens rötter, det ottomanska väldet och militärmusiken, men i sanningens namn handlar det inte främst om kulturella djupdykningar, utan om att kunna festa på allvar.

För några dagar om året är Guca ett enda stort vilt kaos och det är bara att kasta sig in och dansa med den som står närmast.

Första gången vi såg bilder från Guca Festival var vi övertygade om att den inte fanns på riktigt. 2003 sände Sveriges Television humorprogrammet ”Anders och Måns” där Måns kidnappas av en serbisk blåsorkester och vaknar upp i en bergsby där precis alla går omkring och tutar. När vi insåg att festivalen faktiskt finns, åkte vi omedelbart dit med skyhöga förväntningar. Vi blev inte besvikna.

Sprit till frukost

Vi bor hemma hos en omtänksam barnfamilj och vaknar tidigt på morgonen av att trumpeterna inifrån byn ljuder över nejden. Klockan är sju och det är wake up call. Yrvakna vinglar vi ut i trädgården där farfar redan sitter i skuggan av sin traktor och grillar ett helt lamm. Genast åker frukosten fram: en bricka med vatten, honung och rakija.

När vi ber att få vänta några minuter med spriten slår far i huset ut med händerna.

– But why? Det är bra för kroppen!

Myller av människor

Vi frossar i pajer och mustig soppa och har till slut ätit något som mer liknar en stadig middag. Sedan följer vi strömmen av orkestrar, traktorer och bilar in till byn och kliver över människor som sover i diket. Där hittar vi också de två kubformade serbiska män, två gånger två meter stora, som kvällen innan tävlade om att dricka mest vodka, hetsade av musiken. Nu ligger de utslagna i bar överkropp i den gassande solen.

Doften av helgrillad spädgris ligger redan tung i luften.

Svensk musik

Dagen ägnas åt att stryka omkring bland öltälten, spela lufttrumpet med händerna och ta skydd mot attackerande blåsinstrument.

På eftermiddagen bänkar vi oss framför den lilla scenen framför byns kulturhus för att heja fram svenska Süperstar Orkestar från Solna som spelar ABBA:s Voulez-Vous på ett sätt som vi aldrig har hört den förut.

Jublet stiger mot himlen, svenska flaggan vajar i havet av serbiska.

Festen har börjat igen.

FAKTA

5 udda festivaler

Guca Festival – Serbiens ”Woodstock”

Var? Guca, Serbien.

När? 13-22 augusti.

Vad? 1961 startade en blygsam bleckblåsartävling i den lilla bergsbyn Guca, 16 mil söder om Belgrad. Nu är det världens största trumpetfestival som lockar omkring 400 000 människor. Tävlingen Den gyllene trumpeten är bara öppen för nationella brassband och vinnaren kan räkna med spelningar på fester och bröllop i flera år framöver. Superstjärnan heter Markovi och han har spelat i Sverige många gånger.

Det ordnas även skönhetstävling, konserter med internationella band, artistframträdanden och konstutställningar. I år fyller festivalen 50 år och presidenten Boris Tadi inviger festen.

Åka hit: Norwegian och serbiska flygbolaget Jat flyger nonstop från Stockholm till Belgrad, en mängd andra bolag med en mellanlandning. Prisexempel: 1957 kr t/r 10-17 augusti med Austrian via Wien.

Hitta billigaste flyget på Destination.se

VM i luftgitarr

Var? Uleåborg, Finland.

När? 25-28 augusti.

Vad? Efter hårda, nationella uttagningar samlas världens bästa luftgitarrister för att göra upp enligt devisen Make Air, not War! Deltagarna får poäng efter teknik, rockstjärnekarisma och airness – hur mycket framträdandet är en konstform.

Sardinbegravning

Var? Santa Cruz, Teneriffa

När? 27 februari –13 mars 2011.

Vad? Världens näst största karneval avslutas med en absurd programpunkt: En jättestor pappsardin bärs runt åtföljd av tusentals svartklädda gråterskor som med ojämna mellanrum faller ihop när sardinen baxas ut i hamnen och eldas upp. Sedan är festen slut. Livet kan återgå till det normala.

VM i äggkastning

Var? Swaton, England.

När? 27 juni.

Vad? Äggkastarnas egen organisation, The World Egg Throwing Federation, stöttar denna familjevänliga sport. Här kan man tävla i grenar som rysk äggroulette, kasta & fånga och prickskytte. Organisationen tar dock avstånd från alla former av äggkastning i form av vandalism.

Snoppfestival

Var? Kawasaki, Japan.

När? 3 april, 2011

Vad? Folk firar vad som helst. En 2,5 meter lång jättepenis av trä bärs fram på invånarnas axlar till publikens jubel. Allt har penistema: snoppformat godis, formade dumplings och grönsaker skurna i suggestiva former. Bara i Japan, folks – bara i Japan.

Åsa Erlandson/text & foto