Skönt kaféhäng i billiga Bratislava

Slovakiens okända huvudstad överraskar

1 av 3 | Foto: ALL OVER PRESS
Det finns en stor kafékultur i Slovakiens huvudstad Bratislava.
RESA

Wien är storasyster. Prag är storebror.

Bratislava är lillasystern som ännu inte gett sig ut i världen.

Följ med Destination till Slovakiens huvudstad – weekendresenärernas uppstickare.

De flesta som flyger till Bratislava stannar inte länge. De tar flygbussen som går direkt till Wien på bara 90 minuter.

Men vi ville mer.

Förväntningarna var visserligen inte stora, det ska erkännas. Ungdomens besök i det dåvarande kommunistiska Tjeckoslovakien hade lämnat gråa minnen av Bratislava som en sliten stad med en instängd och olycklig befolkning.

Efter tre dagar är det dags att omvärdera minnet.

Under besöket äter vi gott på såväl gamla anrika restauranger som trendiga krogar. På nätterna släcker vi törsten på livliga ölhallar.

”Vi har mycket att ta igen”

Överallt möter vi unga människor som sjuder av optimism och framåtanda och som vill pröva sin engelska.

– Vi är en ung nation med en ung befolkning och det är därför det händer så mycket hela tiden, säger Sandra, en student som vi möter i vimlet på KGB bar sent en kväll.

– Ingen har tid att vila. Vi har ju så mycket att ta igen.

Den som är intresserad av äldre historia har mycket att se. Den slovakiska huvudstaden dryper av minnen från tiden då Bratislava kallades Pressburg och var en viktig knutpunkt i det mäktiga habsburgska imperiet. Överallt finns gamla kyrkor och palats. Napoleons härjningar i trakten har blivit kuriosa.

Yngsta medlemmen i EU

Samtidigt finns minnen av Sovjets ockupation. Förorterna med sina sovjetbyggda huslängor. Bakgatornas hus och gamla betonghotell. På hotel Kyjev kommer man inte bara billigt undan, på köpet får man äkta sovjetkänsla.

Men i Bratislava finns framför allt det nya EU. Slovakien tillhör de yngsta medlemmarna och är dessutom det senaste landet som infört euro.

Efter stadsvandringen slår vi oss ner på en av uteserveringarna vid Stortorget. Kafékulturen är centraleuropeisk. Överallt finns trevliga kaféer. Enda svårigheten är att välja vilken bakelse man vill ha.

FAKTA

5 kaféer värda ett besök

Kaffee Mayer – klassiskt tant-kondis!

Mer Wien än så här blir det inte i Bratislava. Klassiskt tant-kondis med stort utbud av tårtor och bakelser, röda plyschsoffor, oljemålningar på väggarna och wienervalser i högtalarna. Menyn har turistpriser, en enkel espresso kostar 25 kr och bakelserna ligger i snitt på 30 kr. Här finns även en del enklare maträtter, som smörgåsar och sallader, samt ett stort utbud av kaffedrinkar. Ligger i en hörna vid Stortorget, med en stor och mysig uteservering om somrarna.

Adress: Hlavné nam 4.

Roland – härliga fönster mot torget

Stor och vacker lokal med härliga panoramafönster ut mot Stortorget. Både restaurang och kafé, med ett hyfsat utbud av kakor och bakelser. En espresso kostar 18 kr och en äppelstrudel går på 25 kr. Ett bra ställe att sätta sig med en kaffe och bara titta på folklivet.

Adress: Hlavné nam 5.

Verne – avslappnat ställe

Charmigt kafé med många små rum. Uppkallat efter författaren Jules Verne, och är inrett med mängder av udda prylar som hämtade från hans olika romaner. Fungerar även som lunchhak och mer avslappnat ställe för att dricka en öl på kvällen. Öppet till midnatt alla dagar.

Adress: Hviezdoslavovo-torget.

Exit – ingen mat, bara dryck

Litet, charmigt kafé med orientalisk inredning. Konstnärliga lampor och väggar dekorerade med olika fotoutställningar. Serverar bara dryck, ingen mat. Ligger mittemot det grekiska kaféet Thassos.

Adress: Laurinská 11.

Next Apache – stort ekologiskt utbud

Litet kafé som dubblar som antikvariat. Drivs av den utflyttade kanadensaren Ben, som också arrangerar blueskonserter i den lilla lokalen. Har ett stort utbud av rättvisemärkta och ekologiska kaffesorter.

Adress: Panenská 28.

Sammanställning: Cecilia Billgren & Annika Goldhammer

Åka hit

Charter/paket: Det finns inga charterresor till Bratislava. MK Bussresor har en 8 dagars bussresa med stopp i Budapest, Bratislava och Wien från 6 295 kr/person. Läs mer på:

www.mkbussresor.se

På egen hand: Ryanair flyger från Skavsta och Nyköping från cirka 530 kr t/r, boka på Ryanairs hemsida.

Bo

Ett prisvärt alternativ med centralt läge är Hotel Kyjev, ett stort hotell med inredning som minner om Sovjettiden. Dubbelrum från 560 kr/natt.

Den med lite större plånbok checkar in på femstjärniga Hotel Arcadia mitt i Gamla stan. Dubbelrum från 2 150 kr/natt.

Leta boende och resor på bokaresa.destination.se