Sevilla klär upp sig för vårens fester

Påskveckans processioner är bara början

Foto: JOHANNA GARÅ
Det går åt mycket tyg i Sevilla för alla de färggranna kreationer som ska bäras under La Féria. Och förra årets gamla trasa går inte alltid an.
RESA

Sevilla på våren är processionernas och festernas tid.

På påskdagen avslutades påskveckan – Semana Santa – då tusentals människor i svarta eller vita kåpor vandrar mellan heliga platser och olika mässor.

Men bara några dagar senare exploderar staden i en färgkaskad av svepande flamencokjolar, välklädda ryttare och kulörta lyktor, då den stora vårfesten – La Féria – inleds.

Ojdå, struten kom på sniskan och lille Juán behöver hjälp för att se klart.

Efter fyra timmars långsam gång har fötterna börjat värka på lille Juán, 5 år. Struten har halkat på sned och han har bara några få karameller kvar i korgen att dela ut.

Det är påskveckan, Semana Santa, och de 700 barnen började sin färd från Salvadorkyrkan redan klockan två på eftermiddagen. Deras parad, som inleder Sevillas påskvecka, beräknas vara tillbaka först vid åttatiden på kvällen.

Processionerna under Semana Santa kan lätt få tillfälliga turister att tro att de hamnat i en Ku Klux Klan-demonstration. Men de långa tågen med hundratals ”nazarenos” – män och kvinnor iklädda kåpa och strut – tillhör Sevillas olika samfund. De vallfärdar i tur och ordning till katedralen och tillbaka till sin kyrka.

Ber makterna om hjälp

Några går i processionerna för att be högre makter om hjälp med en sjuk familjemedlem och går helt under tystnad, utan att höja huvudet. Andra för att göra bot. La Borriquita, dit Juán hör, är den enda för barn.

Varje tåg bär på egna statygrupper föreställande scener ur Jesus liv, och den heliga jungfrun. Ett noggrant schema ser till så att de långa processionerna inte krockar.

De skrider fram i takt med orkesterns musik – ibland snabbt, ibland i snigelfart. Åskådarna, som kantar Sevillas smala gator och hörn, applåderar när statylandskapet passerar.

Om du tycker att Semana Santa känns mystiskt religiös med tunga processioner och dov musik behöver du inte vänta länge innan det är dags för nästa stora händelse här i Sevilla, La Féria de Abril.

Vårfesten, i år 29 april– 4 maj, är som skapad för turister. Den motsvarar nämligen alla våra föreställningar om Andalusien – här har du både flamencon, tjurfäktningen och de volangfyllda klänningarna. I ett enda virrvarr av sherry och kulörta lyktor.

Férian startades i mitten av 1800-talet som en häst- och kreatursmarknad. Den växte snabbt och numera festar hela staden, och mängder av tillresta besökare, under sex dagar.

I samband med festligheterna inleds tjurfäktningssäsongen på Real Maestranza, Sevillas äldsta arena. Annars sker det mesta i El barrio de los Remedios, ett område större än 100 fotbollsplaner, som byggs upp varje år.

Hästarna är än i dag viktiga. Från lunch till solnedgång paraderar vackra hästekipage med uppklädda män, kvinnor och bedårande barn i färgstarka klänningar och små kostymer.

Fest och flamenco

På kvällen är det fest och flamenco som gäller. Vid midnatt är det packat med folk i alla åldrar. De går runt längs stråken, dansar, minglar och äter tapas. Tusentals fat av sherry går åt i takt med att natten förvandlas till gryning.

De flesta spanska byar och städer med självaktning har sin egen Féria, ofta mellan april och september. Därför kan festen i Sevilla ses som startskottet till Féria-säsongen – och våren.

Anna Careborg, Johanna Garå

ARTIKELN HANDLAR OM