Skräddarna har bråda tider inför La Feria

Klänningarna förändras varje år

Foto: JOHANNA GARÅ
Andrés Palma Rivera och hans medhjälpare Manuel visar upp några av skrädderiets festkläder.
RESA

SEVILLA. För Andrés Palma Rivera är april en hektisk månad. Med den traditionella vårfesten La Féria alldeles runt hörnet syr de anställda på hans lilla skrädderi kostymer som aldrig förr

– Alla sevillaner har minst två uppsättningar i sin garderob. När modet ändras syr man upp en ny, säger Andrés Palma Rivera.

Redan när man kommer in i huset i Sevilla där familjeföretaget tar upp två våningar av fyra, syns spår av tråd. Följer man dem kommer man till kontoret där väggarna är smyckade med foton på människor i vackert färgglada kostymer och flamencoklänningar.

Som en banderillero

– Om man ska rida på en häst i La Féria-paraden behöver man en kort jacka liknande de en banderillero brukade ha. Men vi säljer mest långa jackor som även kan användas till bröllop och andra högtidligheter, säger skräddaren Andrés Palma Rivera och visar en kostymversion för kvinnor som brukar användas av – flygvärdinnor.

Klänningarna förändras varje år efter modet. Inte bara mönstret, som storleken på prickar eller blommor, utan också längden på kjolarna och antalet volanger.

Klänning kostar 10 000

– Här i Sevilla föredrar vi mörka neutrala färger men i andra regioner, till exempel i Málaga, vill de ha starka färger med dekorationer. Förr användes mycket tjockare material, i dag är de tunna väldigt populära.

Tunna eller inte, plånbokens tjocklek krymper i alla fall vid ett köp. Vill du smälta in i La Férias flärd kostar en kostym cirka 2 000–5 000 kronor och en klänning kan gå på över 10 000 kronor.

Johanna Garå