Guide: Sevilla

– fakta, priser, länkar

RESA

Därför: Sevilla luktar söta apelsinblommor och smakar utsökta tapas när man lyssnar på eldig flamenco och känner sprudlande glädje.

Bästa tid: Vår och höst.

För vem? Alla som vill uppleva det ”riktiga” Spanien och inte ligga på en playa.

Absolut inte: Undvik att ta emot de gröna knippen som zigenarkvinnorna delar ut överallt – de vill ha pengar för sina ”gåvor”. Var även försiktig på vissa halvskumma gator i Macarenadistriktet på nätterna.

Kul kunskap: Andaluserna går ut sent, runt midnatt.

Åka hit & runt

Reguljärt: Air France 3 700 kr. Det går dock att flyga billigt till Málaga (ex: Sterling 1 900 kr), 21 mil sydost, och ta buss eller tåg till Sevilla (ca 150

Ta sig runt: Det mesta är inom gångavstånd men det finns ett välfungerande bussnät. Flygbussen (20 kr) går varje halvtimme. Taxi är billigt.

Bo

Allt från enkla vandrarhem till lyxhotell. För tips, och bokning, av billiga ”hostals” (fr runt 200 kr/person och natt):

www.spainhostels.com/links/ Andalucia/Sevilla

För hotell, och även bokning online i de flesta hotell:

www.allrez.com/ static/spain/sevilla

Obs! Under påsk och La Fería höjs alla rumspriser rejält!

Äta/dricka

El Rinconcillo, Sevillas äldsta tapasbar, bör upplevas. Barerna kring Plaza Salvador och Alfalfa är populära bland ungdomarna och har öppet sent.

ra/uppleva

Med två lag i fotbollens högsta serie (Betis och Sevilla) finns alltid någon match att se september–juni. Utbudet av flamencobarer är stort, speciellt i Trianaområdet, och vill man gå på tjurfäktning har säsongen precis börjat på Plaza de Toros de la Real Maestranza. Slottet Alcazar från den moriska tiden, den väldiga katedralen där en gång stadens största moské låg och husdjursmarknaden på Alfalfa-torget varje söndagmorgon bör upplevas.

Shoppa

På de något fashionabla gatorna Sierpes och Cuna mitt i smeten ligger många klädbutiker, Zara är den absoluta favoriten.

På söndagar kan man också hitta böcker, kläder, skor och elektronikprodukter på den stora marknaden på Alameda de Hercules.

Både nya och second-handmöbler, antikviteter och tavlor finns på marknaden på gatan Feria på torsdagar.

Allt-i-ett-shoppingcenter: Los Arcos ( Avenida de Andalucia s/n) och Plaza de armas (Plaza de la Legion 8).

Läs mer på nätet:

www.aboutsevilla.com

www.sevilla5.com

www.town-guides.unispain.com/ Sevilla_Index.htm

www.turismosevilla.org