Guide: Galicien

Bara några timmar från Costa del Sol – men en helt annan värld

RESA

Därför: En spännande kombination av vild natur och gammal kultur.

För vem? Ensam, med sin naturromantiskt lagda käresta, med familjen, med surfing- eller vandringskompisar.

Bästa tid: September-oktober och maj-juni. Året runt får man räkna med skurar, i november börjar stormar ryka in.

Extra: Under högsommaren arrangeras den traditionella, årliga hästskiljningen, Rapa das Bestas, i de sydvästra delarna av Galicien.

Absolut inte: Undvik katedralen i Santiago de Compostela under helgerna, då kan köerna av turister och pilgrimer vara enerverande lång. Försök annars komma tidigt.

Åka hit & runt

Flyg: Endast reguljärflyg, cirka 3 300 kr t/r till Santiago de Compostela (byte i Madrid eller Barcelona med Iberia, i Köpenhamn och Madrid med SAS/

Spanair). Restid cirka sex timmar.

Ta sig runt: Enklast med hyrbil. Ofta billigare att boka hemifrån, hos till exempel Hertz eller Holiday autos. Cirka 1 500-1 850 kr för minsta bil per vecka, fria mil.

Man kan också ta tåg eller buss längs kusten. Mer info på nätet (de två första på engelska, den sista på spanska):

www.renfe.es

www.alsa.es

www.feve.es

Bo

Att bo på landsbygden, "turismo rural", passar bra i det här landskapet. Ett rum, beroende på läge och standard, mellan 140 och 700 kr per natt. Tel: +34 986-58 00 50.

E-post: [email protected]

Eller bo i ett borgtorn från riddartiden i Vilalba, eller i det medeltida palatset Reies Catolicos i Santiago de Compostela: Miljöerna är minnesvärda men räkna med uppemot 1 000 kr per natt under högsäsong.

Bokning och information om alla paradorer, statligt ägda hotell i historiska byggnader:

+34 91-516 66 66.

www.parador.es

E-post: [email protected]

Äta/Dricka

I Galicien finns mycket bra skaldjur men de kostar. Prova percebes, långhalsar, eller pulpo a la feira, kokt bläckfisk på trätalrik med chili och grovsalt. Caldo Gallega är en soppa på grön kål.

Enpanada är en välfylld paj av tusenbladsdeg. Vi gillar bäst varianten med färsk bonito, en liten tonfisk, men de kan också vara fyllda med skaldjur, grönsaker eller kött.

Det folkliga vita vinet är Ribeiro, av högst varierande kvalitet. Trivsamt att sitta på någon sylta och dricka ur de traditionella små porslinsskålarna.

Alvariño är vinet för fest, dyrare (från cirka 100 kr flaskan) och oftast lysande bra. Att äta ute är generellt bra mycket billigare än på Solkusten.

För en enkel måltid på små trivsamma landsbygdshak kan man ännu komma undan med en hundring för två med vin. Restaurangerna kring katedralen i Santiago och längs Avenida de la Marina i Coruña är dyrare än på andra håll.

Göra/uppleva

På stränderna i norr är det aldrig någon trängsel, oftast går det till och med att finna en alldeles egen sandbukt. Den dramatiska klippkusten mellan Viveiro och Ferrol kulminerar vid Cabo de Ortegal. Världens äldsta fungerande fyr Torre de Hercules, lyser fortfarande i A Coruña och är från romartiden.

Surfa på vågorna Rias Altas, de hör till Europas allra bästa.

Fiska havsaborre och havsål.

Vandra, endera längs Camino de Santiago, den gamla pilgrimsleden, eller fjällvandra i Sierra de Ancares.

Deportivo La Coruna är ett av Europas bästa fotbollslag och spelar hemma i den läckert belägna stadion Riazor.

Ligasäsongen pågår ungefär september-

maj. Biljetter kan bokas genom klubbens hemsida:

www.deportivo-la-coruna.com

Snabbfakta