Mmm... vilken matig weekend i Madrid

Njut av tapas, konst och toppfotboll på helgresan

1 av 4 | Foto: THOMAS GUSTAFSSON
Hetast på tapasfronten just nu i Madrid är den gamla saluhallen San Miguel. Här kan du lätt tillbringa en helkväll och njuta av tapas från alla Spaniens regioner.
RESA

Spaniens huvudstad är weekendresenärernas nya smarta favorit.

Pulsen är hög, utbudet enormt.

Madrid har allt utom stränder.

Men det är ju inte för att bada man åker till en storstad över en långhelg, säger de två brittiska resenärerna Paul Huntington och Hanna Morgan som vi stöter ihop med utanför Pradomuseet en fredagsmorgon.

Tillsammans med hundratals andra Madridbesökare är de tidigt ute för att vara säkra på att hinna se hela samlingen.

– Här hänger alla tavlorna vi läst om i konsthistorien. Velazquéz och Goya! Äntligen ska vi få se dem.

Få städer kan skryta med så mycket sevärd konst. Bara sju minuters promenad från Pradomuseet ligger till exempel Reina Sofia, Nationalmuseet för modern konst, där Picassos mästerverk Guernica hänger.

Shoppingdrömmen

Men det är inte bara konstälskarna som vallfärdar till Madrid för att uppfylla sina drömmar. På topplaget Real Madrids hemmaarena Estadio Santiago Bernabeu spelas världens kanske bästa fotboll varannan helg. Stadion rymmer en mellansvensk kommun så det brukar inte vara några problem att få tag i plats, utom när Real Madrid möter ärkerivalen Barcelona hemma förstås. Då måste man planera i tid. Eller betala dyrt på svarta börsen.

Salamancakvarteren med paradgatorna Serrano och Goya uppfyller drömmen för shoppingfantasterna, flera kilometer med internationella och spanska prestigemodebutiker. Men mest spännande är nog ändå de små alternativa butikerna i stadsdelarna Chueca och Malasaña. Skor, vintage, smart gatumode.

Loppisfynda

Under söndagsförmiddagen går det att göra fynd på loppmarknaden Rastro som ligger vid kvarteren kring metrostationen Latina. I detta område finns numera det bästa utelivet.

För många har den spanska huvudstaden framför allt blivit känd för sitt uteliv. Nätterna tar aldrig slut. Det vimlar av musikbarer och diskotek. Under långhelgen går vi på tapasrundor, barrundor och flamencoklubbar. En kväll är det middag på en livlig skaldjursrestaurang.

På klassikern Cerveceria Alemana inleds kvällarna.

– Hälsa alla svenskarna att de är välkomna hit, jag lovar att de inte blir besvikna, säger den trevlige kyparen Sabino när han får veta att vi skriver en artikel.

Varje kvarter – en småstad

Bortom de stora nöjes- och butiksstråken möter man en annan puls. Gå in på bakgatorna och upptäck att varje kvarter är som en egen spansk småstad. Fast mer tolerant. Alla som bor här är ju inflyttade.

Grannar tar sig tid att umgås. I gathörnen och kvartersbaren möts människor för att diskutera och pokulera om allt om är viktigt här i livet.

Det är när man börjar upptäcka bakgatornas liv som långhelgen är slut. Och man inser att man måste tillbaka.

– Madrid är beroendeframkallande, konstaterar Martin Lexell, svensk som varit bosatt här ett tjugotal år.

– Har man en gång varit här så längtar man hela tiden tillbaka.

FAKTA

3 måsten i Madrid

TAPAS

Saftig Ibericoskinka, vitlöksräkor, fat med calamaresringar. Att gå från bar till bar och provsmaka de olika ställenas tapas-specialiteter är en av madridbornas käraste fritidssysselsättningar. Ordet ”tapas” är numera känt över hela världen och kommer ursprungligen från det spanska verbet ”tapar” som betyder ”täcka”, och det är just det man gör i Madrid, täcker vinet eller ölen med mat. Här dricker man aldrig något utan att också äta en bit tilltugg.

Cerveceria Alemana

Plaza Santa Ana 6

Är sedan invigningen 1904 Madrid mest kända tjurfäktarställe, här brukade Hemingway sitta och supa och skriva under 1930-talet.

Mercado San Miguel

Plaza Oriente 3 (bakom Plaza Mayor)

Det hetaste och modernaste på tapasfronten just nu i Madrid är den gamla saluhallen San Miguel. Här finns allt inom tapasväg och du kan lätt tillbringa en helkväll här och njuta av tapas från alla Spaniens regioner.

Casa Labra

Calle Tetuán 12

Specialiteten är tapas i form av kroketter av bacalao. Klassisk tapasbar som varit med under flera sekel, i denna bar grundades till exempel detspanska socialistpartiet PSOE redan den 2 maj 1879.

FOTBOLL

Många fotbollstokiga drömmer om att någon gång i livet få se när stjärnlaget Real Madrid spelar på hemmaplan Estadio Santiago Bernabeu. Den enorma skapelsen har plats för 74634 sittande åskådare. Det finns ytterligare tre lag i Madrid, mest känt är Atlético Madrid som spelar på Estadio Vicente Calderón.

Tröjor och halsdukar från stjärnlaget Real Madrid och spanska landslaget finns i fotbollssouvenirbutiker i centrum.

KONST

I Madrid finns några av världens mest praktfulla museum, de bästa är Pradomuseet (Museo de El Prado), Reina Sofia (Centro de Arte Reina Sofia), Thyssenmuseet (Museo Thyssen-Bornemisza) och det relativt nya kulturhuset Caixa Forum.

Tillsammans bildar dessa världens värdefullaste kvadratkilometer konst.

Fakta om Madrid

Madrid är huvudstad i Spanien. I stadskommunen Madrid bor 3,5 miljoner människor, dubbelt så många som i Barcelona.

Åtta miljoner av Spaniens 47 miljoner invånare bor i Madridregionen vilket gör Madrid till EU:s tredje största storstadsmetropol.

Åka hit

Paket: 2776 kr per person för flyg och tre hotellnätter (Prisexempel med Airtours).

På egen hand: Ryanair flyger direkt från Skavsta tre gånger i veckan, från 224 kr enkel. Iberia flyger dagligen direkt från Arlanda, från Köpenhamn har SAS direktflyg.

Sök flyg och hotell på Destination.se (ej Ryanair)

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!

För interaktiv karta över Madrid klicka här

Ladda ner guiden!

Läs mer och ladda ner resguide till Madrid

ARTIKELN HANDLAR OM