Hela stadion är en fest

Arenan Camp Nou kokar när Barcelona spelar boll

1 av 4 | Foto: Johan Gunnarsson
Johan Gunnarsson, medlem i Barcelonas svenska fanclub Penya barcelonista de Suècia, och förstagångstittaren Mattias Blåman njuter på ett fullsatt Campo Nou.
RESA

Barcelona

Det finns många anledningar att åka till Barcelona.

Att se på fotboll i världsklass är den bästa.

När hemmalaget Barça spelar på den väldiga stadion Camp Nou är det svårt att inte få ett minne för livet.

Uppladdningen för kvällens match börjar redan på förmiddagen. Några skotska Celticfans vi stöter på i det nya, trendiga hamnområdet vill prata Henrik Larsson. Även om Henke har slutat både i Celtic och Barcelona är han fortfarande kung. Och självklart ska skottarna se kvällens match. Liksom ett gäng från Holland, en kille från Lettland, två norrmän …

– Det är ju därför man åker hit, säger skotten Tony Crouch.

Jag kan bara hålla med. Jag har sett oändligt många matcher på Camp Nou och sällan eller aldrig blivit besviken.

De galna pojkarnas bar

För kompisen Mattias ”Matte” Blåman är det premiär. FC Barcelona mot Zaragoza på Camp Nou – Barças jättelika hemmastadion med plats för nästan 100?000 åskådare.

Vi promenerar från Les Corts mot stadion. Ju närmare vi kommer, desto tätare blir det mellan barerna. Många vi möter bär matchtröjor, framför allt Barcelonas, men även norska Vålerengas, engelska Manchester Uniteds och ett lettiskt lags tröjor. Fotbollsentusiaster från hela Europa kommer hit och det snackas fotboll på längden och tvären.

På baren La Jarra, ett stenkast från Camp Nou, är stämningen fantastisk. Och fanatisk. Baren är samlingsplats för de mest hårdföra anhängarna till Barça:??els Boixos Nois, de galna pojkarna. De skanderar lika mycket för det egna laget som mot ärkefienden Madrid.

– Visca el Barça! Leve Barça!

– Vi hoppas att man bränner Madrid!

Här gäller att ha rätt färg på kläderna. Madrids vita färg är ingen hit.

Vi går mot stadion. Det är mitten av november men fortfarande ljummet i luften. Så här nära Camp Nou riktigt luktar det fotboll.

– Wow, vilken arena, utbrister Matte.

80 000 människor tar plats på läktarna. En av de trognaste besökarna är vaktmästare David Giner. Han har jobbat för klubben i över 25 år och går gratis på matcherna.

– Det är alltid lika fantastiskt att komma hit. Människorna, fotbollen och stämningen är underbar, säger han.

Krävande publik

Som alltid inleds föreställningen med hemmalagets hymn: ”Tot el camp es un clam”, katalanska för ”hela stadion är en fest”.

Men det krävs både skönspel och dramatik för att publiken ska tända till ordentligt. Och förstås när domaren gör en tabbe. Då visas ingen förståelse. Enligt spansk tradition åker de vita näsdukarna fram. När Zaragozas Pablo Aimar sölar vid ett byte går publiken samman.

– Fuera, fuera, fuera! Ut, ut, ut.

Dånet är öronbedövande. Och det är helt omöjligt att inte ryckas med. Både Matte och jag står och gastar som galna.

Ronaldinho är hjälten

När sedan Barça spelar ut förstår man poängen med fotboll. Publiken tänder på alla cylindrar och hela Camp Nou kokar. Stenhårda pass på 25–30 meter sitter perfekt och publiken svarar med ännu mer jubel. Och när superhjälten Ronaldinho avgör med en genial frispark brister det. Alla, från äldre gentlemen till unga tjejer, studsar upp från stolarna, skriker ut sin glädje och hyllar Ronaldinho.

– Dinho, Dinho, Dinho!

Sent på kvällen dröjer sig fortfarande många kvar runt Camp Nou. Matchen är slut, men det bästa finns kvar. Minnet för livet.

Guide/Fotboll i Barcelona

Så fixar du biljetter

Se Ljungberg eller Zlatan istället

Johan Gunnarsson

ARTIKELN HANDLAR OM