Barcelona för alla smaker

På matmarknaden La Boqueria hittar du stadens själ

1 av 5
Solmogna frukter direkt från odlarna. Smaken blir helt annorlunda än frukterna man köper i en kyldisk hemma i Sverige.
RESA

Läckra dofter och inbjudande färger.

La Boqueria är inte bara ett tempel för alla som dyrkar den härliga gastronomin som bygger på färska råvaror. Här finner man Barcelonas själ.

Det är så här man alltid skulle vilja handla sin mat. Vandra runt mellan travar med frukter och nötter. Spana in överfyllda kartonger med paprikor, knippen med lökar och morötter. Insupa dofter av exotiska kryddor, kanelstänger och saffran.

Dras med i det myllrande folklivet.

– Ska det kanske vara en festlig ost?

På La Boqueria finns allt som gör livet gott att leva. Det är svårt att slita sig. Alla saftiga skinkor, kryddiga korvar och vällagrade svällande ostar.

Försäljarna överglänser varandra. Mer än trehundra matstånd, alla med sin inriktning. Lika omöjliga att stå emot.

– Jag brukar handla all min mat här. Inte billigast. Snabbt är det inte heller. Men det är definitivt trevligare och godare, säger Toni Aguila som bor precis i närheten av La Boqueria inne i stadsdelen Ravals gytter.

Amatörkockar och husmödrar granskar och bedömer. Klämmer på tomater och gurkor. Sniffar på apelsiner och mandariner. Avsmakar ostar.

Längre in ligger fiskmarknaden. Försäljaren i vitt förkläde håller stolt upp en ful marulk. Demonstrerar en nyfångad hummer. Bläckfisk och havskräftor ligger på is. Nätpåsar bågnar med musslor.

La Boqueria, vars officiella namn egentligen är Mercat Sant Josep, är Europas äldsta matmarknad av sitt slag. Uppförd redan 1840 och kompletterad med sitt nuvarande tak 1879.

När La Boqueria byggdes var Las Ramblas och kvarteren där omkring stadens förnämaste. Men samtidigt pågick arbetet med den nya övre stadsdelen Eixample dit stadens borgerskap sedan flyttade runt 1910.

Förfallet av den gamla stadskärnan gick sedan snabbt. Det dröjde dock ända till 1986, då Barcelona utsetts till OS-stad, innan stadsdelen runt La Boqueria började renoveras. Fasaderna på de medeltida palatsen hade då vittrat sönder. På bakgatorna låg soporna i högar.

OS förvandlade Barcelona och återgav La Boqueria och den gamla medeltida stadskärnan sin forna elegans. I dag har La Boqueria blivit en turistattraktion tack vare sitt centrala läge vid sidan av Las Ramblas. Barcelona har blivit svenskarnas favoritstad i Europa.

María Sánchez har stått bakom sin disk i La Boqueria hela livet:

– De senaste åren har det bara blivit fler och fler som kommer hit, säger hon. Det är i och för sig jobbigt när turister ställer sig i vägen för mina kunder för att fotografera. Men jag förstår alla som kommer hit. Barcelona är ju en fantastisk stad.

Längre in i saluhallen finns lunchserveringarna som hämtar sina råvaror direkt från marknaden. Kiosko Universal, inne till vänster, är favoriten med sina halstrade fiskar och skaldjur. Pinfärska. Feta. Svällande. Smaskens.

– Calamares eller musslor?

Varför inte ta båda.

– Por favor!

Kyparen ställer snabbt ut beställningen.

Till maten blir det ett glas vin, det är ju semester.

FAKTA

GUIDE/BARCELONA

Land: Spanien.

Folkmängd: Ca 1,6 miljoner (45 miljoner i hela Spanien).

Valuta: 1 euro = cirka 9,50 kr.

Språk: Katalanska, spanska och turistengelska.

Visum: Nej.

Läs mer på nätet:

www.aftonbladet.se/resa/spanien

Åka hit

Flyg: Spanair flyger direkt från Stockholm och Köpenhamn. Sterling direkt från Stockholm, Malmö och Köpenhamn, från 1 000 kr t/r. Ryanair flyger från Stockholm/Skavsta och Göteborg City till Girona, 110 km norr om Barcelona där det går direkt anslutningsbuss till Barcelona centrum. Flyg från cirka 460 kr t/r.

Paketresor:

Med bland annat Airtours, Fritidsresor och Ving. Prisexempel torsdag till söndag cirka 5000 kr.

Bo

Rum från cirka 700 kr/natt. Trevligast är att bo i stadsdelen Eixample, billigast i Raval. Sök i god tid på nätet:

www.barcelona-on-line.es

www.hotels.com

www.destination.se

Hetast 2008:

Storstad i Europa

26 000 läsare har röstat fram vilka resmål de vill åka till under 2008. Här är deras svar i kategorin "Storstad i Europa".

Hetast 2008

1 (2) Barcelona

I fotbollen går det inget vidare – men i vår omröstning slår Barcelona ärkerivalen Madrid med hästlängder.

2 (1) Rom

Som att promenera i en film. Fellini eller romarriket – välj själv.

3 (4) Paris

Amour vid första ögonkastet?

4 (3) London

Jo, det regnar en hel del här. Men tydligen gör det inte så mycket.

5 (5) Prag

Ölälskarnas himmelrike – dessutom med vacker Gamla stan och tjeckiskt gemyt.

6 (ny) Venedig 7 (7) Budapest 8 (ny) Milano 9 (9) Istanbul 10 (10) Lissabon och Amsterdam (ny)