Fuerteventura - mest sol, flest stränder

Såväl äventyrslystna dykare som soldyrkande naturister hittar till vulkanön

Foto: Sara Ringström
Fuerteventura är en perfekt ö för småbarnsfamiljen – och för dem som är ute efter sol och bad. Här finns massor av stränder och flest soltimmar av alla Kanarieöar.
RESA

F uerteventura erbjuder den ultimata flykten. Bort från turiststråkens bullriga stadskärnor och fullpackade stränder, där skrikande ungar jagar varandra mellan raderna av parasoller.

Men inkladdade i solkräm och fast förankrade i solstolen går de flesta turister tråkigt nog miste om öns verkliga skönhet - den bortom stränderna.

Fuerteventuras karga och törstiga månlandskap lämnar ingen oberörd. Här härskar lugnet och tystnaden, bruten bara av vindens prassel i palmkronorna och vågornas dån mot klipporna i väst.

Varje år landar runt 800 000 turister på flygplatsen utanför huvudstaden Puerto del Rosario. En kvarts bussresa bort ligger Caleta de Fuste, en lugn, familjevänlig turiststad uppbyggd runt en halvmåneformad bukt.

Här har man med tusentals lass sand byggt en långgrund lagun där även de minsta badar säkert. Under lågvatten krymper den dock till en måttligt attraktiv lerpöl.

Byn breder ut sig mer och mer, både uppåt bergen och utåt. På andra sidan bukten byggs två nya femstjärniga hotell. Ett stycke längre söderut växer Fuerteventuras första golfklubb där man kan investera i en lyxig lägenhet. Allt detta trots att det i dag är långt ifrån fullbelagt. Man undrar om de blivande hotellägarna är helt tokiga eller om de bygger bara för att kunna inkassera sina statliga bidrag.

Inne i Caleta finns en förbluffande mängd kinarestauranger som antingen heter Slow Boat eller Hongkong. Allihop serverar lika fet och kryddfattig turistanpassad mat. Om man vill äta äkta spanskt rekommenderas ett besök i El Matorral, en by två rondeller norr om Caleta. Där finns ett par enkla matställen där man garanterat slipper se en meny på felstavad svenska.

De flesta kommer hit för solen, Fuerteventuras subtropiska ökenklimat är perfekt för en soltörstande själ och med drygt 300 kilometer kust finns här fler stränder än på någon annan av Kanarieöarna.

Är du ute efter en helkroppssolbränna har du kommit rätt, för även om inga stränder är direkt reserverade för naturister är spelreglerna enkla: är du utanför stan och bortom solstolarnas inrutade land är det fritt fram att låta kläderna falla. Längs den milslånga Playa de Sotavento möts man av fritt hängande nakenhet i alla ålderskategorier.

Bäst upptäcks ön i hyrbil. Det finns många uthyrningsfirmor och det lönar sig att shoppa runt som vi gjorde. För ungefär 150 euro i veckan (cirka 1 400 kr) blev vi lyckliga ägare till en mycket sandig men fullt duglig Renault Clio med en stor buckla på passagerarsidan.

Vägarna är förvånansvärt bra och väl underhållna och öborna kör hyfsat hänsynsfullt, om man räknar bort de vita taxibilarna. De klistrar sig fast i din bakre kofångare för att sedan oförskräckt kasta sig ut i den mötande filen så fort de upptäcker minsta lucka.

Det ytterst sparsamma regnfallet på Fuerteventura räcker knappast till för att skapa en prunkande blomsterprakt, men det finns ändå ganska mycket växtlighet på ön om man orkar leta efter den förstås.

För den trekkingintresserade finns allt från en lång men lugn vandring längs ostkustens obrutna band av gyllene sand till en kraftuttömmande klättring uppför Pico de la Zarza, öns högsta topp (807 m ö h).

Djurlivet är ganska begränsat och här finns absolut inga farliga djur. Det mest skrämmande är en lågtflygande mås eller en decimeterlång geckoödla.

Det största och mest imponerande djurbeståndet finns under vattenytan - Fuerteventura har, med sitt vulkaniska förflutna, flera utmärkta dykställen.

Undervattensvärlden domineras av dramatiska klippformationer, tunnlar, grottor och rev och befolkas av en myriad marina varelser som förs hit av Atlantströmmarna. Här träffar man på ängelhajar, stingrockor, barrakudor, muränor och havsabborrar stora som schäferhundar. I april och maj kommer det ibland delfiner och valar in mot kusten.

Man dyker från tre ställen på ön. I Corralejo, på norra spetsen, är det ganska grunt och ofta mycket strömt. I Jandía koncentreras dykningen till ett enda sandrev som ståtar med en överväldigande mängd fiskar men som tyvärr sakta håller på att vittra bort. Det är absolut värt ett besök men man kan gott nöja sig med ett par dyk.

Den bästa och mest varierade dykningen finns runt Caleta de Fuste. Lugna dyk för nybörjaren och möjlighet till spännande driftdyk för den mer erfarne.

Sikten är för det mesta utmärkt, upp till 30 meter eller mer, och vattentemperaturen varierar från 17-18 grader vintertid till 22-23 grader på sommaren.

Maggie Thauersköld