Plusguide: Teneriffa

RESA

Därför: Soligt, behagligt klimat året runt. Spela golf, surfa och vindsurfa.

Bästa tid: Alltid. Februari är den stora karnevalsmånaden som lockar tusentals extra besökare till Santa Cruz och Puerto de la Cruz.

För vem? Barnfamiljer och andra som söker en bekväm semester. Ungdomar partajar i Playa de las Americas. Naturälskare vandrar på vulkanen Teides bergssidor.

Absolut inte: Se upp för unga och smarta försäljartyper. Time-sharesäljare försöker med falska ”vinster” på en triss-lott locka med dig till en anläggning där de vill sälja svindyra semesterandelar. Var skeptisk mot lockpriser på elektronik och guld.

Kul kunskap: 1861 fångades den första jättebläckfisken utanför Teneriffa av besättningen på en fransk korvett. Bläckfisken var över tio meter lång och benämndes ”havsmonster” av den franske konsuln Sabine Berthelot som skrev om fångsten i vetenskapliga publikationer.

Åka hit

Charter: Alla charterjättarna flyger hit: Always, Ving, Fritidsresor, Apollo, Spies och STS Solresor.

Flygstol: Fritidsresor säljer exempelvis enbart flygstol för en vecka eller längre, 2 100 kr.

Paketpris: En vecka, inklusive frukost, i dubbelrum på hotell Parque San Antonio med Ving i mitten av december, 4 750 kr.Det kan vara knepigt att boka hotell på egen hand i turistgettona Las Americas, Los Cristianos och Los Gigantes.

Bo

Överlag bra hotellstandard på ön. Det byggs mycket nytt, därmed dyrare och flottare. Det kan vara knepigt att boka hotell på egen hand i turistorterna Las Americas, Los Cristianos och Los Gigantes. Lättare att hitta hotell i Puerto de la Cruz.

Tre bra tips:

Pension Rosa Mary, Adress: Calle San Felipe 14, Puerto de la Cruz.

Tel: +34 (0) 922 383 253. 500 kr för dubbelrum.

Hotell Andreas, Calle General Franco 26, Los Cristianos, 400–500 kr för dubbelrum.

Tel: + 34 (0) 922 79 0012

Hotell Contemporaneo, Rambla General Franco 116, Santa Cruz, 575 kr för dubbelrum.

Tel: + 34 (0) 922 27 15 71.

Äta/dricka

Många snabbmatställen med pizza och hamburgare. Det lokala köket är inte särskilt elegant – men välsmakande! Här finns det läckerheter för alla smaker: grönsaker, pasta, kött, fisk och skaldjur.

Tre bra tips:

Abaco, i utkanten av Puerto de La Cruz, nära Botaniska trädgården. Kolonial miljö med klassisk musik. Boka bord:

Tel: + 34 (0) 922 374 811.

El Porton, Adress: Calle Doctor Guigou 18, Santa Cruz. Ypperliga kött- och fiskrätter. Boka bord:

Tel: + 34 (0) 922 280 764.

Restaurant Las Rocas, Hotel Jardin tropical, Playa de las Americas. Dyr och elegant restaurang med havsutsikt från terrassen. Boka bord:

Tel: + 34 (0) 922 746 064.

ra/uppleva

Slappa vid poolen, bada i havet, vindsurfa eller cykla mountainbike, vandra längs vandringsleder.

Tre bra tips:

Vulkanen Teide är en ”måste-utflykt”. Magnifikt landskap och utsikt längs serpentinvägarna upp till toppen på nästan 3 000 meters höjd.

Djurparken Loro Parque i Puerto de la Cruz är vacker, välskött och har massor av spännande djur.

Båtutflykt för att titta på valar eller delfiner som finns i havet mellan de kanariska öarna. Båtarna avgår från Los Cristianos eller Los Gigantes.

Ute sent

I Playa de las Americas börjar nattlivet på allvar efter midnatt. Ett otal namnlösa diskon och klubbar stänger inte förrän solen går upp. Ungdomligt stökigt kring området som kallas Veronicas.

Tre bra tips:

Metropolis, i hotell Conquistador i Playa de las Americas. Barer och två dansgolv. Har temakvällar som annonseras lokalt. Publik i alla åldrar.

Hotel Taoro, Puerto de la Cruz, i en prunkande park har internationellt kasino för den som vill pröva lyckan. Glöm inte att klä dig propert och ta med passet, alla gäster registreras.

Tel: +34 (0) 922 380 550.

Andromeda, nattklubb belägen under utomhuspoolerna Lago Martianez i Puerto de la Cruz.

Shoppa

Strunta i allt krims-krams i Playa de las Americas och Puerto de la Cruz. Är du ute efter att handla, ta dig till huvudstaden Santa Cruz.

Tre bra tips:

Marknader hittar du i byar och städer.

Berömdaste loppmarknader är Torviscas, Los Cristianos, Alcala och Garachico. Frukt- och grönsaksmarknaden Nuestra Senora de Africa i Santa Cruz är värt ett söndagsbesök.

El Corte Ingles, varuhuset i Santa Cruz, har märkesvaror till lägre pris än hemma.

Zara, Spaniens svar på H&M, säljer billigt inne-mode i en stor butik på Calle Castillo i Santa Cruz. Jeans och skor hittar du på Calle Pilar och Calle Bethencourt Alfonso i Santa Cruz.

Bad/natur

Både anlagda playor och välskötta hotellpooler inbjuder till sköna bad.

Tre bra tips:

Lago Martiánez i Puerto de la Cruz är den mest berömda anläggningen. Åtta sammanbyggda saltvattenpooler, dessutom flera restauranger och kaféer.

Playa Jardin i Puerto de la Cruz är en annan anlagd strand som är skyddad bakom en stenpir.

Teresitas Beach, Santa Cruz. 1 500 meter sandstrand. Anlagd 1973. Flera miljoner kubikmeter sand skeppades hit från Sahara.

Palmer och buskar har planterats.

I den norra delen av stranden snabbväxer alla fisk- och skaldjursrestauranger.

ARTIKELN HANDLAR OM