Därför älskar vi Gran Canaria

- fem måsten när du besöker kungen bland resmål

Foto: PER BJÖRN
Frida Pettersson från Falkenberg och Rasmus Herder från Växjö borrar ner fötterna bland 1,5 kvadratkilometer sand. Tre skyltade vandringsstigar leder genom naturreservatet Maspalomas på Gran Canaria.
RESA

Kanarieöarna är kungen bland resmål för vinterfrusna svenskar.

Cirka en halv miljon värmer sig här varje år - mer än dubbelt så många som i Thailand.

De allra flesta väljer Gran Canaria eller Teneriffa. Resa tar dig med till båda öarna och låter de två giganterna gå en match mot varandra.

Det finns några måsten, några fem i topp på Gran Canaria. Dessa är:

En vandring genom Maspalomasöknen i solnedgången.

Upp på näst högsta toppen, 1 919 meter, med utsikt över Teneriffa och La Gomera i sydväst och Las Palmas förorter i nordost.

Lugnet i den vackra vita fiskebyn, Puerto de Mogán.

En lysande middag i Las Palmas med friterad bläckfisk och grillad havsaborre, den senare serverad med stark mojosås och den typiska skrynkliga salta potatisen.

Frukost på balkongen i bar överkropp - över 20 grader varmt redan klockan åtta.

Jag åkte till Gran Canaria första gången 1971. Då bodde man självklart inne i Las Palmas och sydkusten var till hälften en byggarbetsplats (Playa del Inglés var just påbörjat), till häften ren vildmark. Man kom inte längre än till Maspalomas med en vanlig hyrbil.

Trettio år senare har hela sydkusten förvandlats till ett snabbköp i turism. Man vet precis vad man får, ungefär som på ICA. Sol från morgon till kväll, rena stränder, hygglig mat (vill man ha något spännande får man anstränga sig lite) och lagom med utsikter och äventyr för den som lämnar poolområdet.

Nytt sedan april i år är ett shoppingcentrum, Atlántico, bredvid motorvägen vid Vencindario, en mil före flygplatsen. Det innebär att man inte längre behöver åka in till Las Palmas för att köpa modekläder och billig mat.

Även Las Palmas har fått nya shoppingcenter, där La Muelle, i hamnen bakom Catalinaparken, är enklast att nå för turister.

Tivolit Holiday World i Playa del Inglés/Maspalomas öppnade igen i augusti.

Succén med de sjungande servitörerna/servitriserna på Garbo"s håller i sig.

De gula undervattensbåtarna i Puerto Rico och Puerto de Mogán är fortfarande de största turistfällorna - vattnet är för det mesta så grumligt att man inte ser någonting alls.

Snart ska motorvägen förbi Puerto Rico äntligen öppnas. Själva vägen är färdig, men fortfarande återstår räcken och rasskydd. Alla som suttit i bilkö i två timmar för att komma igenom Arguineguín väntar ihärdigt.

Och när man möts av snöglopp och minusgrader när man kommer hem förstår man varför Kanarieöarna år efter år behåller tätplatsen som svenskarnas populäraste vinterresmål.

Arne Norlin