Gran Canaria mot Teneriffa i duell

Vi sätter betyg på Kanarieöarnas två storfavoriter

RESA

GRAN CANARIA

Bo

Många lägenhetshotell på Gran Canaria uppfördes på 1970-talet och börjar i dag bli slitna. Vill man bo nytt och flott får man söka sig bortom San Agustin och Playa del Inglés. Alla bäst bor man i Maspalomas-området, men då är det i stället långt till restauranger och nöjen. Ett okej dubbelrum går att få för 500 kr/natt, men räkna inte med att det ligger nära stranden.

Äta/dricka z4plus>

Alltför många restauranger i shoppingcentren i söder har den vanliga turistmaten: biff, fisk, pizza, pasta" Men överallt finns fyndställen, värda att leta upp. Många ligger en bit från hotellområdena, där kanarierna själva bor och äter. Las Palmas är en stor matstad, där du utöver kanariska specialiteter och god fisk kan hitta mat från jordens alla hörn.

Nattliv

En del reser till Playa del Inglés bara för att uppleva ett makalöst hålligång. Här finns också något för de flesta: tryckare till svenskt dansband, salsa eller den senaste house-musiken. Las Palmas lokalbefolkning älskar att klä upp sig och att dansa. Klubbarna är inte heller bara för ungdomar. Bli inte överraskad om det är en 60-årig farbror som bjuder upp dig på Markesinans takterass i shoppingcentret El Muelle.

Shoppa

Las Palmas är en stor stad och här finns all tänkbar shopping. Utöver gatorna Triana (i Vegueta) och José Mesa (centrum) finns också flera shoppingcenter. Jättevaruhuset El Corte Inglés finns i centrum och i shoppingcentret Siete Palmas. Atlántico är ett nytt shoppingcentrum, 3 km från flygplatsen.

Stränder

Här finns ett trettiotal stränder att välja på, från praktfulla Playa del Inglés/Maspalomas (över en mil lång) till små steniga vikar där man kan vara helt ensam. På sydkusten finns också två konstgjorda stränder, Amadores och Anfi del Mar, båda med vit snäckskalssand från Västindien. Men bara i Las Palmas finns det en fin strand mitt i huvudstan, Las Canteras.

För barn

Nöjesfält, go-cartbana, två vattenland (Playa del Inglés och Puerto Rico), poolanläggningar, westernstaden Souix City, minigolf, två djurparker och inte minst alla gratis lekplatser inne i Las Palmas. Men det kan vara svårt att hålla ungarna borta från spelhallarna i shoppingcentren.

Göra/uppleva

Båtar och vattensport är bäst i Puerto Rico eller i Puerto de Mogán. Las Palmas har flera intressanta museer, bland annat om Columbus och urbefolkningen, guancherna. Vandra i Maspalomasöknen i solnedgången. Ett måste är att hyra bil en dag och bege sig upp i bergen där turistindustrin känns långt borta.

Semesterkänsla

Om man kan bortse från att det mesta på Gran Canaria är konstgjort - sydkusten var bara öken och sten innan turisterna kom - så får alla precis vad de vill ha: sol, fina och rena stränder, pooler som passar alla åldrar samt billig mat och dryck. För att hitta det "äkta" Gran Canaria får man bege sig därifrån.

SUMMA: 28

TENERIFFA

Bo

Överlag bra hotellstandard. Det byggs mycket nytt och därmed dyrare och flottare hotell samt lägenhetsanläggningar. I den norra delen av Playa de las Americas har några superlyxanläggningar tillkommit i ett försök att släta över områdets rykte som "billigt partaj-tillhåll". Du kan bo mycket bra på egen hand för 400-500 kr för ett dubbelrum per natt.

Äta/dricka

Här finns något för alla smaker. Snabbmatställen med hamburgare och pizza borgar för att barnens önskemål blir tillfredsställda. Fisk och skaldjur är ett "måste" på en restaurang med gott rykte. Kött och pasta och färska grönsaker finns i överflöd. I Puerto de la Cruz och Santa Cruz hittar du kinakrogar och libanesiskt kök.

Nattliv

I området Veronicas i Playa de las Americas ligger namnlösa diskon och klubbar med ett intensivt nattliv som börjar efter midnatt och pågår till dess att solen går upp. Flera barer och två dansgolv erbjuder populära Metropolis i hotell Conquistador i Playa de las Americas. I Puerto de la Cruz kan du pröva lyckan på det internationella kasinot eller besöka nattklubben Andromeda i anslutning till de berömda saltvattenpoolerna.

Shoppa

Mest billigt krims-krams i shoppingområdena runt de största hotellkoncentrationerna. Är du ute efter att handla elektronik eller mode - åk till huvudstaden Santa Cruz. Här finns också varuhuset El Corte Ingles. Jeans och skor handlar du på gatorna Calle Pilar och Calle Bethencourt Alfonso.

Stränder

Anlagda stränder och välskötta hotellpooler inbjuder till sköna bad. Mest berömda anläggningen är Lago Martiánez i Puerto de la Cruz, åtta saltvattenpooler som ligger i anslutning till havet och stranden. Teresitas Beach utanför Santa Cruz anlades 1973 då man skeppade in sand från Sahara. Playa de la Vistas i Los Cristianos är välskött och barnvänlig.

För barn

Delfinshow, vattenrutschbanor, go-cart och badanläggningar. Det finns gott om aktiviteter som lockar barnen - tyvärr är det inte gratis. Loro Parque i Punta Brava, Santa Cruz, är en mycket välskött djurpark med prunkande växtlighet. Pingvinerna i en miljö med konstgjord snö är en av huvudattraktionerna.

Göra/uppleva

Vindsurfa, cykla eller djuphavsfiska - på Teneriffa finns det gott om möjligheter att aktivera sig. Glöm inte de allt populärare vandringslederna upp mot vulkanen Teide. Besök de terrasserade ravinsluttningarna kring byn Masco och bromsa dig utför den slingrande vägen till den lilla staden Buenavista del Norte.

Semesterkänsla

Här finns allt som en soltörstande turist söker för att komma bort från vintermörker och kyla. Teneriffa är soligt och varmt, bekvämt att känna sig tillrätta på. Den som söker sig hit förväntar sig kanske inga överraskningar - men de finns, framför allt i omväxlande natur och prunkande växtlighet.

SUMMA: 26