Charter nästan alltid billigast

Snabba fakta om Kanarieöarna

RESA

Därför: Klimatet. Det blir knappast under 20 grader ens på vintern.

Bästa tid: Maj-september. Då är vädret stabilit. Det blåser inte lika mycket som på vintern. Det är några grader varmare i vattnet. Men sällan stekhett på land.

För vem: Familjen. Här får ni tid att umgås.

Absolut inte: Det får inte regna, vilket det kan göra två-tre dagar i sträck under vintern. Allt bygger på att man är utomhus. Ta med kortlek.

Kul kunskap: Cristoffer Columbus mellanlandade på Kanarieöarna under sina resor över Atlanten. I Las Palmas finns ett museum (Casa de Colón), en staty och en kyrka, San Antonio Abad, där han sägs ha bett innan han satte segel mot Amerika.

Åka hit & runt

Gran Canaria

Charter: Med Always, Apollo, Fritidsresor, Ving och STS Solresor. Totalt finns det tolv olika områden där man kan bo som svensk turist, från Las Palmas i norr till Puerto de Mogán i sydväst. En chartervecka kostar från 4 000 kr och uppåt per person (dubbelrum eller del i lägenhet för två personer).

Reguljärflyg: Dyrt. Det är nästan omöjligt att få en biljett med Iberia eller Spanair under 5 000 kr. Sterling flyger från Stockholm, Göteborg och Malmö: från 1 000 kr enkel resa, men svårt att hitta platser till det priset. Sistaminuten-flygstolar med charterbolagen kan vara bra kap.

Ta sig runt: Bussnätet är mycket väl utbyggt. Den som har gott om tid - många linjer utgår från Las Palmas - kan ta bussen till minsta strand och bergsby. Hyrbil är praktiskt för den som vill runt hela ön. Kostar från 250 kr/dag. Bensin: 5,30 kr litern.

Teneriffa

Charter: Always, Apollo, Fritidsresor (bara på vintern), Ving och STS Solresor reser hit. De flesta turisterna bor på den sydvästra delen av ön, kring Los Cristianos, Playa de las Americas eller Los Gigantes. Staden Puerto de la Cruz är också ett stort mål för besökarna. En chartervecka i vinter kostar cirka 4 000 kr och uppåt per person (del i dubbelrum eller lägenhet).

Reguljärflyg: Dyrt och krångligt - Iberia säljer vissa biljetter för 3 900 kr. Enklare är att köpa bara en flygstol av en charterarrangör. Pris: drygt 2 000 kr.

Ta sig runt: Hyrbil är ett bra alternativ - priserna är ungefär som på Gran Canaria (se ovan). En mycket bra huvudtrafikled går runt hela ön. Väl utbyggt reguljärbussnät. Enkelresorna i tätorterna och i städerna kostar från 8 kr.

Bo

Det går att boka en flygstol och fixa boendet själv - men det blir knappast billigare än att köpa en charterresa. I Las Palmas på Gran Canaria kan det till och med vara svårt att hitta ett rum för under 400 kr natten per person - och de bästa lägenheterna på sydkusten är redan upptagna av charterbolagen. På Teneriffa är det lättare att hitta hotell i Puerto de la Cruz än i turistorterna Las Americas, Los Cristianos och Los Gigantes.

Vill du försöka finns en hygglig sökmotor (för de sju största öarna) på den här adressen:

www.canaryislandsinfo.com

Snabbfakta

6 kanariska charteröar till

ARTIKELN HANDLAR OM