Lanzarote vinner – på sitt nattliv

1 av 7
RESA

De är grannar men ganska olika.

Resa har testat utbudet på Kanarieöarna Lanzarote och

Fuerteventura.

Fuerteventura

Bo

I de större turiststäderna, som Corralejo, Caleta de Fustes och Morro Jable hittar du ett dubbelrum för runt 500 kronor natten beroende på säsong. Lite svårare att boka med kort varsel i augusti, då det är som mest besökare.

Strand

Fuerteventuras starkaste kort är stränderna. Visst finns det helt okej stränder i turistorterna, men de riktigt fina når du med bil eller buss.

Jandiabuktens breda vita dyner i söder är storslagna. Lugnet och känslan av att vara ett med naturen vid den ödsliga Playa de Cofete är näst intill oslagbar.

Äta & dricka

Det går utmärkt att hitta bra restauranger i städerna. Men de riktiga pärlorna finns i de ödsliga fiskebyarna längs kusterna. Som exempelvis i Los Molinos. De flesta erbjuder dagsfärsk fisk, serverad med kanariska specialitén papas arrugadas, saltade små potatisar tillagade med skalet på.

Göra & uppleva

Vill du fylla dagarna med naturupplevelser rekommenderas en hyrbil. Då tar du dig enkelt runt mellan de små byarna och de vackra stränderna. Gott om vattensport och dykskolor.

Surfinguthyrare hittar du flest av i centrala Corralejo, men de finns även vid stränderna utanför staden samt till exempel vid Sotavento vid norra delen av Jandiabukten.

För barn

I La Lajita ligger Oasis park, ett zoo med papegojor, krokodiler, strutsar och kameler. Go-cart finns utanför Cardón en liten bit norr om Tarajalejo. En vattenpark är på väg att byggas utanför Corralejo.

I städerna finns förstås också spelhallar som lockar med neonljus och hög musik.

Shoppa

I huvudstaden Puerto del Rosario finns all tänkbar shopping. I de övriga städerna är det gott om krimskrams och turistprylar som säljs till sent in på kvällarna. Elektronik är en smula billigare än hemma, om man kan konsten att pruta. Marknad med kläder och lädervaror i Corralejo längs Avenida del Galicia måndag och fredag 9-13.

Alkoholen är billigare i affärerna än på flyget.

Nattliv

Corralejo utlovas vara partystaden på ön. Men det gäller nog bara på helgerna. Mitt i veckan är det mer än lovligt stillsamt. I shoppingcentret Atlantico ligger ett gäng barer och mindre diskon som håller öppet till 02.

Vill man vara ute längre kan man alltid slinka in på klubben Waikiki som har öppet till 05.

Semesterkänsla

Här finns det mesta som en svensk på semester söker när de lämnar vintermörkret.

Solsäkert året runt, fantastiska stränder och en blandning av exploaterade turistorter med stort utbud och pittoreska små fiskebyar.

Summa:

24 plus

Lanzarote

Bo

Hotell vimlar det av i städerna. Men det är inte alla som hyr ut till privatpersoner eftersom många hotell är uppbokade av resebolagen. Tvåstjärnigt dubbelrum går att hitta från drygt 500 kronor natten.

Strand

I både Playa Blanca och Puerto del Carmen finns sandstränder med restauranger i närheten. Men de finaste och läckraste stränderna når man med bil. Playa de Papagayos vita stränder i söder är vackra och lugna. Famarabukten i nordväst erbjuder också vita fräscha stränder. Dessutom har de öns bästa surfing med fina vågor.

Äta & dricka

Gott om restauranger i de större turiststäderna. I Puerto del Carmen finns en del riktigt bra i Gamla stan. Längs strandpromenaden finns såväl turisthak som riktiga guldkorn, till exempel italienska Antica Trattoria. I den lilla fiskebyn El Golfo hittar du några små fiskrestauranger med riktigt fin utsikt. Tvårättersmiddag för två med vin kostar runt 300 kronor.

Men vill man äta för en femtiolapp per person går det också.

Göra & uppleva

Med hyrbil hinner du mycket på en dag. Att resa genom Lanzarotes ödsliga och svarta vulkanlandskap är storslaget. Konstnären Cesar Manrique har formgett mycket på ön. Bland annat kaktusträdgården i norr och de inredda grottorna Jameos del Agua. Inne i den stora grottan finns en sjö där pyttesmå, vita krabbor lever. Precis som Manriques museum en upplevelse för den arkitekturintresserade. I nationalparken Timanfaya finns guidade buss­turer och Famarbukten erbjuder suveräna vågor för surfare.

För barn

Go-cartbana finns utanför San Bartolomé bredvid vägen mot Playa Honda. Minigolf och spelhallar finns inne i Puerto del Carmen. En ridtur på dromedaren är kul. Finns någon kilometer innan infarten till Timan-faya. Vid Cueva de los Verdes i norr kan man gå en guidad tur genom ett grottsystem. Kul och spännande, med en överraskning på slutet. Varning för papegojparken Guinate Tropical

Park i norr. Ofräscht, trånga burar och nedgången miljö.

Shoppa

Liksom på Fuerteventura är alkoholen billig och man kan spara en slant på digitalkameran om man prutar tillräckligt. Shoppingcentret Biosfera har öppet 10–22 och rymmer många bra butiker.

Surfkläder är mycket billigare än hemma. I Puerto del

Carmen kryllar det av surfaffärer. Butikerna är öppna till 22 och en del ända fram till midnatt.

Nattliv

Puerto del Carmen är Lanzarotes partystad nummer ett. Inkastarna, som inte är störande påflugna, hänger längs strandpromenaden där alla uteställen ligger. Mindre diskon blandas med brittiska pubar. Disco Ibiza håller öppet till 07 och är samlingspunkten när de andra ställena stänger runt 02–03. Spelar klubbig tribalhouse varvat med lite kända topplistelåtar.

Semesterkänsla

De flesta som väljer att åka hit vill ha sol, bad och värme. Det får man på Lanzarote – och dessutom ett rikt utbud av allt det andra som man behöver på semestern, med shopping och service. Att ön också rymmer ett suveränt häftigt landskap gör det till en semesterort som fortfarande håller.

Summa:

26 plus

Resematchen

Stefan Mattsson ([email protected])