”Jag har räddat många äktenskap”

Marianne Garcia har varit reseledare i Las Palmas i 40 år

1 av 2
Marianne Garcia har bott 40 år i Las Palmas och guidat otaliga svenska turister i staden. Men sommarstugan har hon i Ringaryd i Småland hemma i Sverige.
RESA

LAS PALMAS

En bättre guide till Las Palmas kan du inte få.

Marianne Garcia har tagit emot charterturister på Gran Canaria i över 40 år.

– Man får vara både kurator och psykolog. Jag vet inte hur många gånger jag fått rycka in och bokstavligen försöka rädda äktenskap, säger hon.

Marianne Garcia är så långt från reseledarna i tv-serien ”Playa del Sol” (SVT söndagar) det går att komma.

Hon åkte på sin första resa som reseledare på Gran Canaria 1964. Den slutade med att hon blev förälskad i både Gran Canaria och en kanarisk man.

– Vi gifte oss och fick en son och en dotter. Vi flyttade till Sverige, och jag var hemma i några år när barnen var små.

Aldrig tråkigt

Familjen stannade inte länge i Sverige, Kanarieöarna lockade för mycket. De flyttade tillbaka till Gran Canaria 1974, och där har Marianne Garcia bott sedan dess.

Så fort hon kunde gick hon tillbaka till jobbet som reseledare.

– Det är aldrig tråkigt. Det händer något nytt och oväntat varje dag.

Egentligen ville hon bli reporter och gick en journalistutbildning när hon var 19 år.

– Jag tror att både journalister och reseledare måste vara bra lyssnare, så yrkena ligger inte så långt ifrån varandra som det kan verka.

Och lyssna får hon göra. Marianne har jourtelefonen den dag hon visar oss runt i Las Palmas, och mobilen som aldrig lämnar hennes sida ringer konstant.

Tröttnar du aldrig?

– Man får vara både kurator och psykolog. Jag vet inte hur många gånger jag fått rycka in och bokstavligen försöka rädda äktenskap.

– Men så ser man samma par några dagar senare, hand i hand på stranden – då vet man att man gjort något bra.

Artikeln fortsätter efter annonsen

OAS_AD('Middle');//-->

Svenska folket blir mer och mer resvana, och på det viset har reseledaryrket förändrats. Marianne tycker det märks att charterturisterna blivit mer självständiga.

– Då var det mycket tjat om svenska tidningar. Nu vet varenda pensionär hur man kopplar upp sig på internet och läser nyheterna där.

Personligen ger hon inte mycket för turistorterna på södra delen av ön. Dit åker hon bara i jobbet.

– De är konstgjorda, de fanns inte ens där när jag började jobba.

Det är Las Palmas som är hennes hem, den stad hon brinner för. Men när vi tar en kaffe under träden i Catalinaparken märks det att Marianne nog saknar lite av stämningen från förr.

– Det var mer liv, mycket musik och festlig stämning. Men det är bara nostalgi förstås. Många äldre turister klagar på att det inte är som det brukade vara, men allt förändras och det är klart att Las Palmas måste moderniseras.

Sommarhus i Småland

Hur länge Marianne än bott på Gran Canaria, hur mycket hon än älskar Las Palmas och hur flytande hennes smattrande spanska än är, finns det ändå vissa saker som bara Sverige kan ge.

– För tio år sedan köpte jag en sommarhus i Ringaryd i Småland. Där tillbringar jag varje sommar.

Biligaste resorna till Spanien just nu

Sista minuten inkl boende

Sista minuten, endast flyg

Läs också:

Sara Berggren