Un falukorvmacka con café, por favor!

Här finns det svenskt kaffe på Gran Canaria

1 av 3
Till Casa Suecia kommer inte bara svenskar som suktar efter svenskt fika. ”Svenska konsulatet brukar skicka hit folk, och när polisen behöver hjälp med att översätta något kommer de hit”, berättar Fransisco Falcon.
RESA

LAS PALMAS. Finns det inte svenskt kaffe på hotellet på Gran Canaria?

Då finns det garanterat på Casa Suecia, ett svenskt konditori mitt i Las Palmas.

Det är som att förflyttas till ett murrigt, svenskt småstadskonditori. Från solen över stranden Las Canteras – till rutiga dukar, dämpad belysning och en glasdisk fylld med mazariner, kanelbullar, grädd­tårtor och köttbullesmörgåsar.

Bakom disken står Fransisco Falcon, 58, och häller upp svenskt kaffe med van hand till en av sina spanska stamgäster.

– När de kommer första gången brukar de fråga om vi inte har espresso. Det finns miljoner barer som serverar det i Las Palmas, men här serverar vi bara svenskt kaffe.

Påtår? Så märkligt

En spansk dam med nylagt, mörkt hår kommer fram med sin kopp. Fransisco fyller den snabbt med nytt kaffe.

–?I början när jag erbjöd dem påtår tittade de bara konstigt på mig – ”Vad menar du?”. Nu dricker de två koppar som vilken Svensson som helst.

Casa Suecia är en institution i det ständigt föränderliga Las Palmas. Det ligger ett mazarinkast från stranden Las Canteras och har gjort så sedan 1961. Några av bokstäverna har fallit av skylten med tre kronor utanför entrén, men bakverken och de stadiga stolarna är de samma.

Fyra besök om dagen

För många svenskar på Gran Canaria är Casa Suecia som ett andra hem, dit de går när de saknar sina sill- eller räkmackor.

– De som bor i söder brukar komma in för att köpa med sig bröd hem, säger Fransisco. Långliggarna här i Las Palmas kan komma fyra gånger om dagen, först för att äta frukost, sen kommer de tillbaka för att dricka flera koppar under dagen. Men de flesta börjar bli till åren och varje år försvinner några. Det är synd att den nya generationen inte har fortsatt komma till Kanarieöarna.

Svenska kakor

Den här dagen hörs mest spanska över borden. Men det tog några år innan kanarierna vågade sig in.

–?De trodde att det bara var för turister. Men nu har de lärt sig att tycka om de svenska kakorna, som är lite mindre söta än de spanska.

Vid ett av borden sitter en av de svenska stammisarna. 83-åriga Gabrielle, som inte vill uppge sitt efternamn, dricker ett glas varm mjölk.

– Jag trivs här. Personalen är mycket vänlig och bakverken goda. Jag brukar promenera längs Las Canteras och sen går jag hit.

Casa Suecia

Adress: Calle Thomas Miller 70 (nära Hotel Concorde) i Las Palmas.

Öppet: Alla dagar 9–22.

NY resguide till Gran Canaria!