... och här är tre andra oslipade Kanarieöar

Foto: Peter Wixtröm
Vägen ner till Playa Nogales är spektakulär.
RESA

Oförstörda och lugna, sköna och gröna.

De spanska öarna mitt ute i Atlanten har många okända sidor att upptäcka.

RESA har öluffat mellan Kanarieöarnas småttingar.

La Palma – den vackra ön

Invånarna kallar La Palma för La Isla Bonita, den vackra ön.

Stränderna är täckta med svart vulkansand, bergen är klädda i grön frodig växtlighet.

Vardagslivet på La Palma har aldrig varit beroende av turismen. Här har det alltid varit jordbruk, fiske och sjöfart som varit huvudnäringarna.

Ovanför hamnen där färjorna lägger till finns en riktig stad, Santa Cruz de la Palma, med smala gränder som kantas av koloniala hus.

La Palma fick aldrig någon massturism vid charterindustrins begynnelse. Att det faller mer regn här än på de andra öarna upplevdes då som en stor nackdel.

Nu är detta La Palmas lycka. Naturen är frodig och grön och i det inre av ön finns regnskogar som är skyddade av Unesco. Det ökade miljömedvetandet gör att ön nu kan marknadsföras som oförstört resmål för ekoturister som vill vandra i naturen och bada på öde stränder.

Mitt på ön reser sig höga berg som når över tvåtusen meters höjd och häruppe finns ett av Europas viktigaste astrologiska observatorier.

Att ön ligger halvvägs till Latinamerika märks på kulturen. Till och med menyerna på restaurangerna har latinsk prägel med chili, majs och gröna matbananer.

Och stränderna?

Den svarta finmalda sanden gör dem till Kanarieöarnas mest dramatiska, läckraste och annorlunda att bada på.

La Gomera – Columbus ö

La Gomera har förtrollande skogar och en sömnig småstad.

Det var på denna ö Christofer Columbus hämtade kraft innan han satte segel mot Amerika.

När färjan lägger till vid hamnen är det på väg att bli kväll. Skuggorna växer sig snabbt allt längre när solen går ner bakom de spetsiga bergen som omger den lilla staden San Sebastián.

Ett par vandrar hand i hand över det lilla torget. En segelbåt kastar ankar ute på redden. På restaurangerna har de första middagsgästerna slagit sig ner.

La Gomera är fortfarande en väldigt stillsam ö trots att den under senare år fått ta emot allt fler turister. Men endast ett fåtal stannar till i huvudorten San Sebastián. Det är synd. Det är här man hittar öns själ. I den sömniga lilla staden finns en hel del att se för den som är historiskt intresserad. Till exempel tornet där Columbus bodde under sin vistelse på ön, och kyrkan där han bad inför äventyret.

Det finns ett sextiotal vandringsleder som går kors och tvärs genom ön. Det finns också några mindre turistorter och flera bra stränder.

El Hierro – Atlantens klippa

El Hierro är den vilda vulkanön långt ut i Atlanten.

Här badar man från klippor eller dyker med syrgastuber.

På El Hierro utmanar naturen människorna. Husen har klamrat sig fast på bergsväggarna och vägarna kantas av höga stup.

Ovanför hamnen där färjan lägger till reser sig klipporna hissnande rakt upp från havet.

El Hierro har inga sandstränder men man badar i ett vatten som är så klart att ön blivit en favorit bland dykare.

Dyker gör man bäst utanför fiskebyn La Restinga längst i söder, här finns två dykcenter som är öppna året runt. Det dramatiska undervattenslandskapet har formats av vulkanutbrott.

Temperaturen ligger alltid mellan 19 och 23 grader vilket gör att många kallar El Hierro för den eviga vårens ö.

Det bor endast åttatusen bofasta på ön. På den lilla ytan finns alla sorters landskap och dessutom en urskog. Men framför allt är det havet som lockar besökare.

FAKTA

Guide – Kanarieöarna

Kanarieöarna består av öarna Teneriffa, La Palma, La Gomera, El Hierro, Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote och lilla La Graciosa samt ytterligare fem mindre obebodda öar. Administrativt är Kanarieöarna en spansk autonomi med eget regionalt parlament och regional regering.

Åka hit

Kanarieöarna ligger lite drygt fem timmar med direktflyg från Sverige.

Charter: Alla charterbolag har flyg med eller utan hotell till Kanarieöarna. Pris från cirka 4?000 kr för en vecka. Endast flyg från cirka 3?000 kr.

På egen hand: SAS/Spanair och Finnair/Iberia flyger till alla stora öar via Madrid, pris från 3?000 kr tur och retur. Norwegian flyger direkt till Gran Canaria från Stockholm och Göteborg från 1?000 kr enkel resa. Sök resor på: www.destination.se

Åka runt

Med flyg: Alla sju huvudöar är sammanbundna med flygbolaget Binter Canarias. Turer går flera gånger per dag. Flygtid endast 30–45 minuter, pris från 500 kr för enkelbiljett.

www.binternet.com

Med båt: Det går att åka båt mellan alla öar. Linjerna mellan de sju större öarna trafikeras av rederierna Naviera armas som har långsamma bilbåtar och Fred Olsen som har moderna snabbfärjor.

www.fredolsen.es

www.navieraarmas.es

Med bil: Det är väldigt billigt att hyra bil, från cirka 300 kr/dygn. Bäst och störst är biluthyraren Cicar som har kontor på alla öars flygplatser och färjeterminaler utom La Graciosa.Man kan alltså lämna bilen vid en terminal, gå ombord på färjan eller flyget, och snabbt och smidigt plocka upp en ny bokad hyrbil på den andra ön.

www.cicar.com

Med buss: Busslinjer sammanbinder alla delar av de sju stora öarna.Tidtabeller och information under respektive kanarieös hemsida (se nedan).

Bo

Det finns massor med hotell i alla prisklasser. Det går att hitta bra boende från 300 kr/natt. Länkar under respektive ös hemsida.

www.turismodecanarias.com

www.grancanaria.com

www.webtenerife.com

www.turismolanzarote.com

www.fuerteventuraturismo.com

www.lapalmaturismo.com

www.elhierro.es

www.gomera-island.com