”Här känner vi oss alltid välkomna”

Familjen Nielsen har rest till Gran Canaria 25 gånger

1 av 2 | Foto: STEFAN MATTSSON
Stranden Playa de los Amadores på Gran Canaria.
RESA

Familjen Nielsens vänner behöver inte fråga om deras semesterplaner längre. ”Ja, ni ska förstås till Gran Canaria, vart annars?” säger de och ler.

25 gånger – minst – har familjen besökt Kanarieön, och då har de ändå tappat räkningen.

Britt-Marie Nielsen har tillsammans med maken Carsten besökt Gran Canaria 25 gånger – minst.

– De flesta gångerna har vi bott i Puerto Rico,ett par gånger i Arguineguin och en gång i Playa del Ingles – men den gången letade vi snabbt upp bussen till vår favoritby Puerto Rico, säger Britt-Marie Nielsen.

Familjen reste till Puerto Rico första gången 1997, det var deras första solsemester. De hade egentligen inga förväntningar eftersom ingen tyckte om att ligga och pressa i solen, men blev positivt överraskade.

Aldrig legat på stranden

– Då bodde vi på ett riktigt trevligt hotell, med barnpoolen precis utanför vår altan. Sonen, då tre år, låg i princip i poolen i två veckor. Överallt blev vi väl bemötta, kanarierna är riktigt glada för små barn och man känner sig välkommen, säger Britt-Marie.

Faktum är att de faktiskt aldrig legat på stranden än – trots så många besök på ön. Det finns så mycket annat att göra.

– Ett tips är att åka en tur med färja till Puerto Mogan och promenera där. Det är en jättemysig liten by med smala gränder och små låga hus där det bara väller av bougainvilleor! I hamnen guppar fina segelbåtar och marknaden som hålls varje fredag är riktigt trevlig.

”Imponerande landskap”

Britt-Marie tipsar också om Palmitos Park som är en underbar djurpark där man bland annat kan se en show med rovfåglar uppe på toppen av berget. En annan tur som hon verkligen rekommenderar är att köra från Maspalomas ökenlandskap och upp längs berget till Tejeda.

– Det är imponerande landskap man passerar och tänk på att ta med en tröja för det kan vara 25 graders temperaturskillnad på den turen.

Att familjen ständigt återvänder beror på att de har lärt känna lokalbefolkningen och känner sig som hemma. De vet var den godaste maten finns och hyr ofta bil för att ta sig till sina favoritplatser.

Billigare från Danmark

– När vi hyr bil brukar vi också passa på att göra våra matinköp utanför Puerto Rico. Vi sparar massor av pengar på att köra till Vecendario och handla på Carrefour eller att åka till San Fernandos Bellavista center och handla på Hyperdino, säger Britt-Marie.

Hon har ytterligare ett tips, som främst berör resenärer från södra Sverige:

– Kolla priser på resor både från Sverige och Danmark. När vi reser ner på sommaren brukar vi åka när de svenska skolorna precis slutat, då är exakt samma resa mycket billigare i Danmark eftersom det danska sommarlovet inte börjar förrän efter midsommar. Här finns tusenlappar att spara.

”Inkastarna är värst”

Men visst finns det nackdelar även om de är få.

– Den värsta är inkastarna som står utanför restaurangerna och är hur närgångna som helst för att få in en till att gå in på just deras restaurang. Det gör att vi undviker det stora centrat.

– En annan nackdel är de som försöker pracka på oss turister andelslägenheter. De lockar med att man ska få åka dit och titta och bjuder på mat och dricka och gör allt för att få en till att skriva på ett kontrakt. Vi har lärt oss att alltid sägaatt vi är från Danmark för då får vi vara ifred. Dansk tv har visat reportage om detta som de filmat med dold kamera. Då brukar ”säljaren” bara säga ”jaha, ha en bra dag”.

FAKTA

Koll på Gran Canaria

Språk: Spanska, engelska fungerar bra.

Tidsskillnad: - 1 timme.

Valuta: Euro. Säsong: Året runt.

Info: www.grancanaria.com eller

Åka hit

Charter/paket: Charter med alla stora charterbolag direkt till Gran Canaria från bland annat Stockholm, Göteborg och Malmö.

Prisexempel: 1–8 juni från Arlanda med Fritidsresor, med del i tvårumslägenhet, 3893 kr.

På egen hand: Flyg med Norwegian

Sök charter, flyg och hotell på Destination.se

Britt-Maries fem favoriter

Favorit-shopping

”Vi går alltid på marknad när vi är på Gran Canaria. Förr åkte vi till Arguineguin men numera blir det Puerto Mogan. Det hör liksom till att åka hit och pruta lite. Att shoppa i något av de center som finns i Puerto Rico har vi slutat med, känns som det är samma varor som funnits där alla år.”

Favoritrestaurang

”El Cenador som ligger i ett litet center som heter Olas Shopping Centre. Här får man alltid god mat, finns allt från tapas, pizza, fisk och entrecote till helstekt spädgris. Man får inte missa att smaka på de goda papas arrugadas con mojo (små saltkokta potatisar som man doppar i en stark sås). Vi har ännu inte fått något här som inte är supergott.

Priserna är hyfsade, vi upplever inte det som dyrt att gå ut att äta i Puerto Rico. El Cenador har proffsig personal och ägaren Fermin håller hela tiden ett vakande öga över att vi som gäster trivs.”

Favoritstrand

”Ingen i vår familj är strandmänniska. De senaste åren har vi lärt oss att i alla fall ligga vid poolen och njuta av solen. Fina stränder är annars Amadores som ligger på gångavstånd från Puerto Rico och den lyxiga Amfi Beach som ligger på väg mot Arguineguin. Amfi Beach har sand importerad från Bahamas och där är riktigt fint (det är även i detta område man försöker sälja de andelslägenheter vi nämnde).”

Favoritsevärdhet

”Min favoritsevärdhet är Puerto Mogan. Den 20 minuter långa båtresan dit och att få strosa runt bland de små kanalerna och gränderna är ett måste varje gång. Här är så lugnt och fridfullt, ofta spelas det jazz på det lilla torget som ligger mitt bland alla restauranger.”

Reportaget publicerades först i Aftonbladet Söndag 2010-05-23.

Ladda ner guide!

Caroline Engvall/text