Gran Canaria är tillbaka

… och hetare än förr!

1 av 3
RESA

För 30 år sedan var den sinnebilden för en drömsemester.

Alla åkte dit.

Men när grisfesterna tog slut och hajpen efter filmen ”Sällskapsresan” lagt sig somnade ön också in.

Men i år har Gran Canaria vaknat igen.

Grisfester, bonnabränna och taffliga turister som knappt vet hur man hittar utanför hotellet.

RESA har tittat bortom schablonbilden av Gran Canaria och hittat en ö som bjuder på mycket mer än så.

Få, eller inga, städer kombinerar strandliv och storstadspuls på samma sätt som öns huvudstad Las Palmas.

Den oändligt långa sandstranden Las Canteras utgör hjärtat av staden och shoppinggatan slutar i princip på beachen.

Låt Atlantens 20-gradiga vatten kyla ned din varma kropp och hämta sedan andan med ett glas vin efter dagens shoppingtur.

För dig som vill träffa kanarier och ta del av den blomstrande musikscenen är det Plaza de la Musica på strandens södra ände som gäller. Här bjuds det både på klassiska konserter och rockklubbar.

För stadens unga har torget snabbt blivit en favorit.

– Här träffas alla eftersom man får dricka på torget. På andra ställen i staden kommer polisen och jagar bort oss, säger Rayco Valido, 29, medan musiken strömmar ut över torget från klubben Nasdaq.

Yeray Montesdeoca, 29, har dreadlocks och Rayco håller upp dem:

– Här är alla välkomna, olika stil – inga problem!

Alla vi träffar är ivriga att ge semestertips.

– Ni måste åka till bergen. Har ni inte tänkt åka till Teror och prova deras korv? undrar Victor Lemes, 28.

De tycker att det är alldeles för lite svenska turister som rör sig utanför Playa del Inglés.

Bästa nattklubbarna finns i Las Palmas, menar de. Dessutom är deras stad full av trevliga människor och bra musik, säger de och lär oss att det är viktigt att titta varandra i ögonen när man skålar.

– Annars får du ett dåligt sexliv. Salut!

Guideböcker varnar för kaotisk trafik i Las Palmas. Visserligen kör vi mot enkelriktat några gånger, men i övrigt är hyrbil på Gran Canaria en angenäm upplevelse.

Allt är inom lagom avstånd för en utflykt med bilen. Dessutom är vägarna bra.

Vi åker vidare mot det som kallas ”världens ände” – fiskebyn Aldea.

För att komma dit är det bara att följa motorvägen västerut.

Just det ... korven!

Det är inte svårt att hitta ett exemplar av ”Chorizo de Teror”. Den är byn Terors stolthet och kryddas med vitlök, vin och peppar.

Likt mjukost bres korven på mackan.

Byn präglas av sitt nunnekloster och Teror, som uttalas Tärår, är ett andligt centrum på ön. De traditionella kanariska husen ser aningen lustiga ut och det finns en nära nog obeskrivlig känsla av att resa bakåt i tiden i luften. Vid närmare eftertanke påminner Teror faktiskt mer om en by på Himalayas sluttning i Indien än något annat.

Det är synd och skam att lämna denna säregna by.

Vägen mellan Las Palmas och Aldea fortsätter genom frodigt, grönt landskap och slingrar sig likt en orm längs med berget. Utsikten över Atlanten är hisnande – vägen anses i vissa guideböcker vara den största behållningen med hela Gran Canaria.

Helt plötsligt är den där, den lilla fiskebyn Aldea. Den gömmer sig i en dal så långt västerut du kan komma på ön.

Den till synes enda levande varelsen är en man som kommer gående med nyligen uppfiskade småkrabbor i en hink.

På fötterna har han ett par rosa badskor.

– Krabborna ska bli bete när jag fiskar, säger han.

Byns strand består till 99 procent av sten. Resten är svart lavasand.

De kraftiga vågorna får tusentals runda stenar att rulla fram och tillbaka i vattenbrynet, något som skapar ett kraftigt ljud.

Alla vet hur behagligt det låter med vågor som bryts och rullar in över en strand. Men ljudet i Aldea är något extra. Stenarna är av perfekt storlek, vikt och form. Längs hela stranden ekar ljudet av vatten och stenar som rullar och sköljer.

Med det ljudet i bakgrunden är det lätt att spendera några timmar med att ligga och göra absolut ingenting.

När solen går ned i horisonten färgas de omgivande bergen röda och det enda som finns kvar att göra är att besöka någon av byns fiskrestauranger för en lång kväll med mat och dryck.

Det är sju mil från storstaden till världens ände.

Gran Canaria ÄR verkligen med i matchen igen. Inga grisfester. Inte bara bonnabränna och med mer än hotellgetton. Men framför allt för öns pulserande europeiska storstad, en andlig spis och det totala lugnet.

FAKTA

Guide/Gran Canaria

Land: Spanien. Folkmängd: 800 000 invånare, varav 400 000 i Las Palmas. Tidsskillnad: – 1 timme. Språk: Spanska, engelska fungerar oftast bra. Valuta: 1 euro = 9,61 kr. Läs mer på nätet: www.laspalmas-tonight.com www.grancanaria.com www.canarias-turismo.com www.alltomgrancanaria.se

Före resan

Därför: Svenskt högsommarväder året om, mellan 22 och 30 grader i luften och ett svalkande hav att bada i. Kort flygtid, under sex timmar. Du kan välja mellan klassisk chartersemester eller en mer genuin upplevelse med pittoreska byar och storslagna bergslandskap.

Åka hit & runt

Charter/paket: Alla stora researrangörer ordnar charter hit. Prisexempel: En vecka i januari med Fritidsresor till Puerto Rico kostar 4 998 kr.

På egen hand: En flygstol med Norwegian kostar 3 100 kr t/r. Du landar på Gandoflygplatsen som ligger mitt emellan Las Palmas och Playa del Inglés/Maspolomas. Bussen till respektive stad tar knappt 20 minuter.

Ta dig runt på plats: Regionalbussar går över hela ön. Taxi eller hyrbil är billigt, en hyrbil kostar från 200 kr/dag. Det är lätt att hitta parkering.

Bo

Stort utbud, allt från fräscha charterlägenheter till lantliv och storstadshotell.

Puls och bekvämligheter hittar du i söder där hotellen ligger nära shopping, restauranger och stränder.

Vill du ha lugn heter öns pärla La Hacienda del Buen Suceso utanför Arucas i norr. Medan du mjukar upp kroppen i jacuzzin kan du spana ut över bananplantagen.

Budget: På simpla Costa Tropical i Las Palmas kostar ett dubbelrum 217 kr/natt.

Lantligt: Känn dig som en plantageägare på La Hacienda del Buen Suceso utanför Arucas. Dubbelrum med lyxig, ekologisk frukost för 1 150 kr/natt.

Lyx: På anrika Santa Catalina i Las Palmas betalar du 1 500 kr för ett dubbelrum/natt.

Äta & dricka

Anpassat för skandinavisk turism på södra ön, mer genuint i norr.

Budget: Sök dig utanför turistområdena och få ett mättande mål mat för 60 kr.

Mellan: Bodegan Lagunetas som ligger på en innergård i gamla stan i Las Palmas är genuin, prisvärd och charmig. Oxfilé för 110 kr.

Lyx: La Marinera är en av Las Palmas mest populära resturanger och den specialiserar sig på fisk. Kändistätt och uppklätt, en middag kostar minst 350 kr/person.

Sola & bada

Mitt i Las Palmas kan man bada, sola, plocka snäckor och titta på kanariska original på den långssträckta stranden Las Canteras. Öns bästa strand finns vid Maspalomas/Playa del Inglés. Skärmflygning, barer och en avdelning för nudister. Sanddynerna i Maspalomas är ett måste.

Glöm inte öns mest fridfulla strand i Puerto de la Aldea. En romantisk stenstrand. Ingen risk för trängsel mellan badhanddukarna, å andra sidan är det svårt hitta någon plats att solbada på överhuvud taget.

Ute sent

Tre bra nattklubbar i Las Palmas:

Plaza de la Musica: Samlingsstället nummer ett för Las Palmas unga som gillar musik och öl. Flera klubbar och barer samt ett stort torg där alla hänger.

Fortuni: Hetaste klubben i Las Palmas. Gratis inträde, öppet till sex, två våningar och stiligt klientel. Glöm inte långbyxor och att klackarna slås i taket först efter ett.

Las Brujas: Namnet betyder häxorna. Ligger i ett 1500-talshus som renoverats och i dag är ett stort och populärt festställe.På kvällen är det restaurang. På natten vild nattklubb med olika rum och teman.

Las Palmas – en stor karneval

Lägg detta på minnet: Bryggan, stranden och gamla stan. Och allt däremellan. Las Palmas sjuder av uteliv. En enda stor karneval, året om, dygnet runt. Nära hamnen ligger bryggan och där är det flott. Nära stranden är det nattklubbar. Och i gamla stan, Triana, går du på puben. Allra bäst är Plaza de la Musica i innerstadens sydvästra delar. Lite punkigt sådär. Vilka ställen som är heta varierar, när vi hälsade på var det så här livat på salsaklubben La Solana vid barområdet Arena (bilden), men nästa gång kan det vara något helt annat som gäller.

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!

Antonio är själva grisfest-pappan

Foto: Johan Nordström

Still going strong. Antonio Santana Miranda, 85, startade de legendariska grisfesterna och har kysst ”miljoner” damer under tiden han arrangerade dem. Besök honom och hans fru Eduarda i deras hem på Calle Alcal Marcial Franco i San Fernando, en förort till Playa del Inglés, och hör honom berätta om grisfest-tiden.

Parets son heter Olaf eftersom Antonio inte bara är en Sverigevän utan också en Norgevän.

Han snackar helt okej svenska och möter dig med en kyss på kinden.

På bilden står han i lokalen där festerna ägde rum, ”Casa Antonio”, och poserar med ett självporträtt.

Ladda hem guiden

Ladda ner din resguide till Gran Canaria här!

Johan Nordström

ARTIKELN HANDLAR OM