”Teneriffa har något för alla”

Terri Herrera tipsar om bästa stränderna, godaste maten och höjdarna du inte får missa

Foto: PETER WIXTRÖM
Stranden Playa de las Teresitas är Teneriffas lugnaste och finaste. Här kan man utan tvekan spendera en heldag.
RESA

Charterfavoriten Teneriffa förknippas mest med sol och bad.

Men bortom närmsta glasskiosk kan du lätt upptäcka en ö med storstäder, skvallerbänkar och magiska lavalandskap.

Miljoner turister kan faktiskt inte ha fel.

Inte för inte ligger Teneriffa i topp som ett av Europas mest populära chartermål.

Ön är på många sätt det perfekta semestervalet: solsäkert, badvänligt, relativt nära. Och hur du än är, vilka intressen du än har, kommer du att hitta något du tycker om, oavsett om du vill åka vattenrutschbana, prova vin, shoppa, sporta, festa eller ligga alldeles still på playan.

Enkelt att ta sig runt ön

Det är också enkelt och tacksamt att upptäcka ön.

Det behöver inte vara avancerat. Bor du i Playa de las Americas kanske det räcker med att gå till fots in i Los Cristianos, som har en bykärna där du kan hitta bra klädbutiker och schyssta restauranger med kanarisk husmanskost.

Eller så kan du ta bussen och tillbringa en dag i huvudstaden Santa Cruz, som är i Malmös storlek men känns som en riktig spansk storstad.

Byfester och marknader

Och har ni tid och ork så är det ett absolut måste att hyra bil. Det är inte dyrt och avstånden på ön är korta, så du hinner lätt besöka både vulkanen Teide och Orotavadalen där det finns en stark lokal kultur med folklore, byfester och marknader.

Och när man sitter vid solnedgången på en pir och tittar på fiskare som metar och sandiga barn som lommar hem från stranden så känns snökaos och vintermörker väldigt långt borta.

FAKTA

Snabbkoll/Teneriffa

Åka hit

Charter/paket: Alla de ledande charterbolagen har resor hit. Aktuella lägstapriser i listan nedan, fler resor från alla charterarrangörer hittar du på Destination.se

På egen hand: Norwegian flyger direkt från Stockholm, Köpenhamn och Oslo. Prisexempel: 2205 kr t/r 30 jan-6 feb 2011.

3 sköna stränder

Playa de las Teresitas, San Andrés

Långstäckt sandstrand i San Andrés utanför Santa Cruz. Öns lugnaste och finaste strand. Ofta nästa folktom i veckorna, men det kan bli fullsatt på helgerna när Santa Cruz-borna är lediga. I San Andrés finns flera ypperliga fiskerestauranger att äta på.

Solstolar & parasoll: Nej. Duschmöjligheter: Ja. Närhet till serveringar: Ja. Badvakter: På sommaren och vissa helger.

Playa de Los Cristianos

Den lokala byplayan i Los Cristianos är alldeles nyrenoverad. Bra för småbarn, inga strömmar eller vågor, många båtar att titta på och en klätterställning vid hamnen. Här spelar stadens ungdomar strandvolleyboll och fotboll under sena eftermiddagar. Däremot är genomströmningen av vatten inte den bästa.

Solstolar & parasoll: Ja. Duschmöjligheter: Ja. Närhet till serveringar: Ja. Badvakter: Ibland.

Playa del Medano, El Medano

Vindsurfarnas paradis ligger i byn El Medano vid södra flygplatsen. Medano är en skön ort att hänga i, men stranden är inte något för den som vill ligga och pressa. Visserligen är det fin sand och stranden är Tenerifes längsta, men det blåser ofta. Har blå flagg som visar att den uppfyller flera kriterier angående vattenkvalitet och service.

Solstolar & parasoll: Nej. Duschmöjligheter: Ja. Närhet till serveringar: Ja. Badvakter: Sporadiskt.

3 sätt att äta billigt

Cofradia de Pescadores

Fiskarföreningen brukar ha serveringar med serverar dagens fångst under enkla former i olika hamnar. Oerhört charmigt, men förvänta dig inga vita linnedukar. Snarare papptallrikar utkastade av barska matronor. Några bra Cofradia de Pescadores finns i Los Cristianos, San Andrés och Puerto de la Cruz.

Byrestauranger

Mindre byrestauranger erbjuder ofta enklare kanariska rätter till bra priser. En klassiker är grillad fisk, kyckling eller kotlett med papas arrugadas, sallad, mojo och bröd till. Den typen av middag kostar knappt 10 euro/pers.

Tapasbarer

Ett billigt och trevligt sätt att äta på är att beställa smårätter på någon av de många tapasbarerna som finns. Varje tapa brukar kosta mellan 2 och 4 euro. Beräkna minst två till tre tapas per person så blir ni mätta.

3 platser du inte får missa

La Orotava

En av Kanarieöarnas vackraste städer ligger bara några kilometer från turistorten Puerto de la Cruz (som också är väl värd ett besök). Hela Orotava ser ut som ett vykort från kolonialtiden med kullerstensgator, blomstrande torg och 1600-talshus. Därtill är det billigare att bo, äta och shoppa här än i närbelägna Puerto.

Icod de los vinos

Dra längs med kusten mot nordväst och besök söta staden Icod med världens största och äldsta drakblodsträd som är över 1?000 år gammalt. Eller åk vidare och häng i Garachico, som var Teneriffas huvudstad under guanchernas tid. Staden begravdes under ett vulkanutbrott 1706 men är återuppbyggd och numera en slumrande fiskeby med många bra restauranger.

La Laguna

Öns universitetsstad (och tidigare huvudstad) med krogar för alla smaker, smala gränder och bedårande bebyggelse. En riktig kanariefavorit! Staden finns med på Unescos lista över kulturarv och har stått modell för många städer i Sydamerika.

Artikeln var först publicerad i Aftonbladet Söndag 2010-12-05.

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!

Ladda ner guiden!

Ännu fler tips – ladda ner Terris resguide till Teneriffa

Några av rubrikerna i guiden:

  Resan hit

  Ta sig runt

  Platser du inte får missa

  Avkoppling

  Stränder

  För barnen

  Partyfakta

  Hyra bil

  Kanariska specialiteter

  Bäst i norr

  Bäst i söder

  Shopping - vad, var och hur

Ladda ner guiden här

ARTIKELN HANDLAR OM