Kolla, Palma har blivit coolt!

1 av 5 | Foto: Foto: EMMA MATTSSON
Santa Catalina är inte lika proppfullt med barer Gamla stan, men här är ställena trendigare. Susana del Amo, bartender på klubben Funky Buddha, skakar Bloody Mary.
RESA

Lifestyle-hotell, bling bling-boutiquer och trendiga barer.

Mallorcas gamla charterstad Palma har blivit snygg, chic och sofistikerad.

Och nu gör lågprisflygen att du får mer pengar över till shoppingen.

Mallorca har ömsat skinn. Ön har fått stil och blivit trendig.

Och metamorfosen från historisk turiststad till internationell trendmetropol pågår alltjämt.

I dag kryllar gränderna i Gamla stan av shopping som är något annat än de stora butikskedjorna. Och den som vill bränna hela semesterkassan på nya märkeskläder har hamnat helt rätt. Finns det något genomgående tema – förutom glittrande skyltfönster, tjusiga expediter och stilren inredning – är det prislapparna. De visar höga tal.

"Jag älskar det"

– Stan blev trendig för några år sedan när lyxturisterna blev fler samtidigt som det öppnade en massa nya konstgallerier. Jag älskar det. Det har blivit häftigt att vara i Palma, säger Gabriela Gomez som står bakom kassan på Kling, en av stans alla lyxiga modebutiker.

Längre västerut, bortom kroggyttret i Sa Llotja och shoppinggränderna runt Placa Mayor, ligger stadsdelen som alla just nu talar om – Santa Catalina. En

före detta arbetarstadsdel med tråkiga två- och trevåningshus som piffats upp och blivit helrätt. Trottoarerna kantas av träd och i nästan varje hörn sitter en designad skylt. Turisterna är betydligt färre här än i Gamla stan men de som kommer hit vet vad de vill ha: trendiga restauranger, kaféer och barer.

Palmas SOHO

Santa Catalina är Palmas motsvarighet till Södermalm i Stockholm, Shoreditch i London eller Soho i New York.

– Vi kallar det faktiskt för Palmas Soho, berättar Luca Rubio som sitter utanför den välrenommerade krogen Veinti3 med sin lilla dotter Gaia.

Luca Rubio är själv krögare, från Italien. När han öppnade sin pasta- och pizzarestaurang Tanto Amore för drygt ett år sedan var det ett medvetet val att lägga den i Santa Catalina.

– Det är ett trevligt och trendigt område. Flera av stans bästa krogar ligger här och barerna är snygga och avslappnade, säger Luca Rubio.

Lyxiga hotell

Palma är även staden för den som vill bo snyggt. De tre mest kända boutiquehotellen ägs av svenskar. Portixol vid hamnen med samma namn har funnits sedan 1999 och var först.

Åren därefter fick Sa Llotja sin lyxkvot uppfylld genom Hotel Tres och Puro Hotel.

Förutom det skandinaviska delar ägarna en djup kärlek till det Mallorca som är något helt annat än grisfest och charterstränder.

Mats Wahlström, mannen bakom überdesignade Puro Hotel och den sofistikerat fräsiga strandklubben Puro Beach, tror att Palmas stilutveckling bara är i sin linda.

– Palma kommer att bli mer high fashion, ännu trendigare. Läget är oslagbart, det är enkelt och billigt att resa hit, staden växer och jämfört med andra turiststäder är Palma tryggt, säger han.

Avslappnat och coolt

Han lutar sig tillbaka i den vita soffan på det lika vita soldäcket på Puro Beach och blickar nöjt ut över havet som glimrar i eftermiddagssolen och palmerna som vajar i vinden. Avslappnad loungemusik hörs från högtalarna och längre bort i bukten skymtar katedralen och Palma centrum.

– Soft och skönt, det är så här det ska vara. Sådana här kvällar är det omöjligt att inte gilla Palma, säger Mats Wahlström.

Fem goda mattips

En trevlig tjej på Costa Galana.

Palma har ett brett utbud av restauranger i alla prisklasser och kvaliteten är hög. Den som inte vill äta tapas eller medelhavskrubb hittar lätt både indiskt, japanskt, kinesiskt och thai.

1. Es Baluard, stilig restaurang bredvid konstmuseet som gjort sig känd för sin traditionella mallorkinska mat. Proffs på skaldjur och lamm. Placa Port de Santa Catalina, 9.

2. Veinti3, Santa Catalina-krog med ypperlig mat till modesta priser. Litet, snyggt och med trevlig personal. Modernt europeiskt kök med fokus på medelhavet. Calle Fábrica, 23.

3. Bar Flexas, bar och kafé med inredning inspirerad av 40-talet. Lika snyggt som trevligt. Ligger i den fortfarande något ruffiga stadsdelen Es Gerreria, eller Barrio Chino i folkmun, som spås bli nästa ”place to be”. Llotgeta, 12.

4. Via Appia, Utsökt italienare i Santa Catalina. Enkel inredning, trevlig personal och en gnocchi som knäcker. Även delikatessbutik. Tel: 971 281 751. Fábrica, 8.

5. Costa Galana, gott kaffe, bra musik och trevligt folk på dagen. Drinkar, bättre musik och ännu trevligare folk på kvällen. Avi. Argentina, 45.

Baila! Baila! – här dansar du hela natten

Klassiska Rimanblu.

Palma är en partystad och de riktigt sena nattklubbarna ligger som ett pärlband längs strandpromenaden Passeig Maritim. Här är det fullt diskofräs fram till morgonkvisten. För dig som inte gillar dans är barerna i Sa Llotja och Santa Catalina som regel öppna till åtminstone klockan 02.

Här kan du få tips på bra ställen och kvällens fester:

www.vamos-mallorca.com

www.mallorcatiempolibre.com

Åka hit

Charter/paket: Alla stora researrangörer har resor till Palma. Prisexempel: 6 423 kr/person för åtta dagar med del i dubbelrum på mellanklasshotell, avresa i september med Fritidsresor. bokaresa.destination.se

På egen hand: SAS, Norwegian och Ryanair flyger direkt till Palma. Spanair flyger med en mellanlandning från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Prisexempel: 699 kr/person enkel väg med Ryanair från Skavsta (Nyköping) i september.

Ta sig runt på plats: Citykärnan och gamla stan är så liten (och delvis bilfri) att det inte krävs mer än fötter för att upptäcka den. Bussnätet är väl utbyggt och en enkel biljett kostar cirka 13 kr. Det går också bra att hugga en taxi på gatan.

Bo

Det är ont om budgetrum i Palma. Lyxiga boutiquehotell däremot finns det flera av. Tänk på att vara ute i god tid under högsäsongen juni–augusti.

Budget: Hostal Corona, enkelt men prisvärt hotell väster om centrum. Dubbelrum från 450 kr/natt.

Josep Villalonga, 22. & +34 971 73 19 35. www.hostal-corona.com

Mellan: Hotel Born, ett gammalt privat palats som nu är stans bästa budgethotell. Rummen är lite mörka och det saknas hiss men läget är tipptopp, mitt i stan. Dubbelrum från 740 kr/natt. Sant Jaume, 3. & +34 971 71 29 42. www.hotelborn.com

Lyx: Hotel Tres, det största av de svenskägda boutiquehotellen. Skandinaviskt stilrent med pool på taket mitt i La Llonja. Dubbelrum från 2 300 kr/natt. Calle Apuntadores, 3. & +34 971 717 333. www.hoteltres.com

Andreas Jennische