Sola dig i glansen i stjärnornas Dejà

Start för charter till Mallorcas hemliga kändisby

1 av 4 | Foto: EMMA MATTSSON
RESA

Författarna och konstnärerna var först.

Sedan kom de rika superstjärnorna.

Nästa grupp att upptäcka den lilla bergsbyn Deià på Mallorca är svenska charterturister.

Mytomspunnen för sina konstnärer och celebra besökare. En pittoresk liten bergsby långt ifrån trafikljus och shoppinggallerior vid berget Teix på Mallorcas västkust.

Vi är i Deià. En romantisk oas uppe i bergen. En liten pluttby där de likformiga stenhusen rymmer såväl toklyxhotell och spa som gourmetkrogar och hem åt popstjärnor.

Det bor bara 700 personer här.

Fler än hälften är utlänningar. Många har kommit hit för att arbeta med konst eller för att skriva. Den engelska författaren Robert Graves slog sig ner här redan under första halvan av 1900-talet och än i dag följer andra skaparsjälar efter.

Ogillar Mallis – älskar Dejà

Smyckedesignern och målaren Ruth Magdalena Bellersen från Tyskland är en av dem. Hon hälsade på en vän här för tio år sedan och två år senare kom hon tillbaka för att stanna.

– Jag gillar inte Mallorca. Men jag älskar Deià, säger hon.

Högst upp i byn ligger det allra mest fridfulla: kyrkan. Byns skyddshelgon Robert Graves är själv begravd här. Familjen Isaksson-Gustafsson från Uppsala sitter vid de gamla kanonerna på framsidan och tar igen sig efter den branta promenaden uppför. De bor på hotell i Soller och har åkt till Deià över dagen.

– Undrar om de fattar hur vackert de bor här, byn känns som ett perfekt ställe för förälskade par. När man kör bil in i byn sitter det en skylt som talar om att det är förbjudet att tuta, det säger lite om hur rofyllt det är, säger Stefan Isaksson.

Bygger murar

Byn är så liten att den saknar centrum. Det som knyter ihop byn är huvudgatan Carrer d’Arxiduc Lluis Salvador. Vid ena änden av den ligger det enkla kaféet Sa Font Fresca där ett en grupp män i arbetskläder dricker eftermiddagskaffe.

Martin Janosec från Tjeckien är en av dem. Han är här för att jobba.

– Efter att ha flängt Europa runt som gatumusikant i nästan åtta år slog jag mig ner i en liten by i mitten av Mallorca för två år sedan. Men det är i Deià jobben finns. Vi bygger stenmurar åt de rika, säger han.

Han är inte förvånad över att byn blivit så populär bland superstjärnorna.

– Det är kul här. Folk känner varandra och är trevliga. Eftersom det kommit hit konstnärstyper från hela världen sedan 1960-talet är det ett ovanligt öppensinnat ställe för att vara så litet, säger Martin Janosec.

Vackraste dalen

Det tyska paret Nicole Rüde och Christoph Koglin från Werhigerode har lockats hit på grund av just det. De går runt bland gränderna, tittar i konstbutiker och fantiserar om hur det är att sitta i något av husen.

Hur det är att blicka ut över Mallorcas kanske vackraste dalgång och skriva romaner eller måla.

– Vi ville kolla in Deià eftersom det är känt för sina konstnärer. Det är otroligt vackert. Alla städer ser olika ut på Mallorca men den här är verkligen speciell. Väldigt romantisk, säger Nicole Rüde.

På La Residencias lyxkrog El Olivo är man van vid kuttrasju. Restaurangen ligger i en före detta olivoljefabrik. Det är högt i tak och med sina handmålade tallrikar, kandelabrar och vita dukar passar stället perfekt för en rendez vous på tu man hand.

– Vi har många gäster som friar här så vi är vana vid kvinnor som gråter, säger hovmästaren Vito Vasto.

Paris was here...

Berömda gäster är de också vana vid.

– Michael Douglas, Catherine Zeta-Jones, Paris Hilton ... Vi har en lång lista på superstjärnor som ätit här men tyvärr kan jag inte nämna fler, säger Vito Vasto. Själv håller han sig borta från Deià när han är ledig.

– Till Deià kommer man för att ta det lugnt. Jag är 23 år och vill ha lite mer liv och rörelse runt mig. Men för den som vill komma bort från allt ett tag och bara njuta finns inget bättre ställe, säger han.

Foto: EMMA MATTSSON
Kändisspaningen fortsätter äver på Deiàs mysiga strand. ”Förra veckan hade Michael Douglas och Catherine Zeta-Jones barnkalas på stranden”, berättar Liv och Margareta Östmark.
FAKTA

Här kopplar stjärnorna av

Deià har en stor fördel som gjort den till kändisarnas favorit. Det finns ingen bussparkering. Så medan alla turistbussar på utflykter tvingas passera kan de rika och berömda röra sig fritt i byn.

Till de viktigaste stamgästerna räknas Virgins Richard Branson som öppnade upp byn med sina hotellinvesteringar. Michael Douglas och Catherine Zeta-Jones har hus i området. Genom åren har celebriteter som Antonio Banderas, Pierce Brosnan och Michael Stipe varit i Deià.

Många stora musiker har träffats och umgåtts privat och även spelat tillsammans på spontana fester i Deià som till exempel Bruce Springsteen, Rod Stewart, Mick Jagger, Mark Knopfler, Mike Oldfield, Kevin Ayers och Robert Wyatt samt under senare år Caroline Corr och Daevid Allen.

Guide/Dejà, Mallorca

Land: Spanien

Världsdel: Europa.

Folkmängd: 983 000 på Mallorca (45 miljoner i hela Spanien).

Språk: Spanska.

Valuta: 1 euro = cirka 11,40 kr.

Visum: Inte för svenska medborgare.

Inför resan

Därför: Vackert, tyst och mytomspunnet.

Bästa tid: April–oktober. Risken för regn är störst i september.

För vem? Det älskande paret, konstnären eller kompisgänget som vill vandra i berg men bo fint.

Åka hit & runt

Charter/paket: Nyhet hos Ving i sommar. Prisexempel: 7225 kr/person för sju dagar med del i dubbelrum på fyrstjärnigt hotell i maj 2009.

På egen hand: SAS och Ryanair flyger direkt Stockholm–Palma. Spanair flyger med en mellanlandning från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn. Prisexempel: 245 kr/person enkel väg med Ryanair från Skavsta i juli 2009.

Åka runt: Ta buss 14 från Palma. En taxiresa från Palma kostar 450 kr enkel väg. Annars kan du hyra bil. Alla stora firmor finns representerade på flygplatsen i Palma. Prisexempel: Hyrbil en vecka med fria mil, från 970 kr hos Hertz.

Bo

Det finns flera riktigt fina hotell att välja på trots Deiàs litenhet. Dessvärre är det ont om billiga rum.

La Residencia , lyxhotellet som byggdes upp av Virgin-miljardären Richard Branson men som numera ägs av Orient-Express är som taget ut en film om belevade jetsetare. Stiligt och dyrt. Dubbelrum mellan 3 600 kr och 30 000 kr/natt.

Adress: Son Canals s/n.

S’Hotel d’es Puig , ett klassiskt hotell i hjärtat av Deià. Den fransk-amerikanska författaren Anaïs Nin bodde här redan på 1920-talet. Dubbelrum från 1 400 kr/natt.

Adress: Es Puig, 4.

Hostal Villaverde , ett billigare alternativ mitt i byn. Tio enkla men rena rum och en vacker innergård. Dubbelrum från 630 kr/natt.

Adress: Ramón Llull, 19.

Äta & dricka

Restaurant Deiàs goda grönsaksdrink.

Det finns ett stort antal restauranger och vattenhål i Deià. De flesta befinner sig på den dyrare delen av prisskalan.

El Olivo är La Residencias lyxkrog. Handmålade tallrikar, varmrätter från 400 kronor och med ytterst celebra personer på gästlistan.

Restaurant Deià på Felipe Bauza 1 är ett gott alternativ. Maten är kanon och utsikten från balkongen är svårslagen.

Restaurante Sebastian är en välrenommerad klassiker tvärs över gatan.

Kaféet Sa Font Fresca på huvudgatan Carrer d’Arxiduc Lluis Salvador är billigt, har gott kaffe och är skönt otrendigt.

Shoppa

Konsthantverk finns det gott om. För övrigt inskränker sig shoppingutbudet i stort sett till snabbköpet.

Ute sent

Den som vill ha nattklubbar bör åka någon annanstans. Hit åker man för att ta det lugnt och äta god mat.

Att strosa runt i gränderna, ta en titt på Robert Graves grav och dricka kaffe på någon av de små uteserveringarna är ett måste. Gillar du att vandra har du flera fina leder att välja på.