Hård kamp om duvorna på Trafalgar Square

Borgmästaren vill få bort turisternas favoritmotiv

RESA

LONDON

Fjädrarna flyger i kampen om duvorna på Londons Trafalgar Square. I veckan intog högljudda demonstranter det berömda torget och protesterade mot borgmästare Ken Livingstones hårda linje mot den växande bevingade befolkningen.

Duvorna på Trafalgar Square i centrala London är en av den brittiska huvudstadens största turistattraktioner, men myndigheterna hävdar att fåglarna är en sjukdomsspridande plåga.

Livingstone har satt in en armé av kommunalarbetare i kampen, beväpnade med högtalare som skrämmer bort duvorna och stora dammsugare som avlägsnar de drivor av fågelmat som allmänheten sprider ut.

Fullt rustade med frön

Demonstranterna erövrade torget med banderoller, säckvis med fågelmat och egna högtalare.

- Vi bör begränsa antalet, men det måste ske med mer hänsynsfulla metoder, sade Barbara Keene mellan okvädingsorden mot kommunalarbetare som sopade upp fågelmaten i samma takt som demonstranterna spred ut den.

Borgmästaren hävdar att flocken av duvor på Trafalgar Square, uppskattningsvis närmare 5 000 fåglar vid lunchtid, orsakar skador för tiotusentals kronor.

- En duvinvasion skapas medvetet, och vad vi försöker göra är att begränsa matningen så mycket som möjligt för att minska antalet, sade en taleskvinna.

Spektakulärt bråk

Tidigare kunde turister som vill bli fotograferade översållade med duvor köpa den nödvändiga fågelmaten på torget, men tidigare i år förbjöds försäljningen.

Turisterna tycktes dock vara minst lika nöjda med att åskåda spektaklet kring demonstrationerna i stället.

- Det är fantastiskt, vi hade ingen aning om att det skulle vara en demonstration. Vi kom bara hit för att mata fåglarna, sade Eng Rejun, en 22-årig student från Malaysia.

TT-Reuters