Svenska Daniel hittade sitt Indien - mitt i London

Här finns allt för en äkta Indienresenär - till och med en bit av Bollywood

1 av 3 | Foto: Leif Kasvi
Dansaren Daniel Lindqvist utanför jobbet.
RESA

Att "ta en curry" har blivit nästan lika engelskt som att äta fish"n"chips, och är minst lika vanligt på pubarnas menyer.

I år hyllar London sin stora indiska befolkning - så låt musiken, maten och mångfalden inspirera till ett annorlunda storstadsbesök.

London är mer än bara afternoon tea och publiv. Det är också magdans och mystik, banhgratrummor och balti. Ja, faktiskt. Det är lätt att glömma att staden är en mix av kulturer, inte minst den indiska - i vissa delar av London härstammar mer än 80 procent av befolkningen därifrån, något som naturligtvis satt sina spår.

Allt indiskt firas

I år firar britterna Indiens inflytande på den engelska kulturen. Rejält. De senaste månaderna har vigts åt indiska rytmer och färgsprakande dekorationer - i parker, mode, inredningsaffärer, biosalonger och på scen.

- Jag har faktiskt lärt mig mer om Indien och indisk kultur på ett par månader här än jag lärt mig i hela mitt liv i Sverige, berättar svenska Daniel Lindqvist, 30 år, som är adopterad från Indien och kom till Nyköping som treåring.

- Det är enorma klasskillnader mellan indier här också. I vissa områden är till exempel alla gatsopare och gatuförsäljare indier.

Enda svensk

Nu spelar Daniel som enda svensk i musikalen "Bombay Dreams".

- Men att prata engelska med perfekt indisk brytning var för svårt. Jag är en av fjorton dansare som finns på scen nästan hela tiden i olika traditionella kostymer.

Andrew Lloyd Webbers tajming för den färgstarka musikalen kunde knappast varit bättre. Den sirapssöta handlingen utspelar sig i Mumbai (tidigare Bombay) och innehåller allt en Bollywoodproduktion ska göra - kärlek, girighet och mord. Huvudpersonen bor i slummen och drömmer om att bli filmstjärna. All musik är skriven av AR Rahman.

"Folk står och jublar"

- Jag tror att musiken och dansen gör en hel del, säger Daniel. Folk står upp och jublar efteråt. Och det är många asiater och indier i publiken, vilket är ett gott tecken.

För en ordentlig smakbit av det indiska London, ta tåget till Southall i västra staden.

Här kantas huvudgatan av indiska affärer och fik. Titta in hos Bina Musicals, Englands största indiska musikaffär (82, The Broadway). En bra sitar kostar från dryga tusenlappen till drygt 10 000 kronor. Mister Kr Sutra berättar gärna om instrumenten och spelar för den som törs fråga!

På The International Market, en stor färgsprakande indisk marknad som hålls varje söndag, doftar det starkt av curry. Vackra indiskor trängs utmed frukt- och grönsaksstånd i mörklila, senapsgula och koboltblå saris och ur en cd-spelare strömmar "Shakalaka baby, shakalaka baby", hitlåten från Bombay Dreams. I bakgrunden tornar en av Europas största moskéer. Här finns stånd med pärlbeströdda damskor (från 40 kr), tyger, rökelser, statyer, vackra överkast (från 300 kr)och piratkopierade band med sitarmusik.

Annorlunda London

Det är svårt att låta bli att gunga på höfterna. Är vi verkligen i London? Javisst!

- När jag först kom till London hamnade jag i ett helt indiskt område och insåg snabbt att alla indier tittade konstigt på mig. Jag såg indisk ut, men jag uppträdde inte som dom, berättar Daniel.

På helgerna åker många Londonbor till Brick Lane, strosar runt på skrotmarknaden, tar sig ett par pints på en pub - Vibe bar är mysig - och käkar på en av de många indiska restauranger som trängs med varandra längs huvudgatan.

Indien och Bangladesh

Här bor en stor befolkning som ursprungligen kommer från Indien och Bangladesh och nu driver kiosker, doftande bagelaffärer och restauranger med namn som Bangla och India Spice.

Har du flera dagar på dig, passa på att prova ayurveda-massage på Ayurveda Centre och ät lunch på Hare Krishna Temple på Soho Street.

Shakalaka baby!

Hanna Nova Beatrice ([email protected])