5 coola kanalrutter

RESA

Här är några tips på kanalturer för dig som vill vara ute en vecka eller längre. Antingen med korta dagsetapper eller med mycket båtåkning.

Stourport Ring

1 Från Alvechurch.

1 veckas rundtur med 116 slussar och en effektiv körtid på 48 timmar. Du bör åka 7 – 8 timmar per dag för att hinna runt. Denna kontrasternas resa tar dig in i 2000-talets moderna citykärnor, du får en smak av det mycket gamla England och en stor dos lantlig kanalidyll. Landskapet är kuperat och vackert med en hel del slussar och byar. Du passerar det moderna Birmingham och får ett fantastiskt kanalperspektiv på den berömda katedralen i Worcester (började byggas 1084) som dominerar staden.

Flygplats: Birmingham eller Heathrow.

Warwick Castle

2 Tur och retur från Gayton på Themsen.

1 vecka, 72 slussar och en effektiv körtid på 35 timmar. Du bör åka 5 – 6 timmar per dag. Ett grönt område med många tea rooms, antikvitetsbutiker och det fascinerande Warwick. Här finns ett av landets ståtligaste slott delvis från 1300-talet men med anor från 900-talet.

Shakespeares Stratford upon Avon ligger bara en halvmil från Warwick.

Flygplats: Heathrow.

Llangollen

3 Tur och retur från Wrenbury Mill.

1 vecka, 36 timmar effektiv körtid, 24 slussar. Du bör åka 5 – 6 timmar per dag.

Många anser att det är den vackraste kanalen i England. Resan ut tar längre tid än hemresan eftersom vatten strömmen är stark.

Hisnande höjdupplevelser och lugn trevlig resa för den som inte gillar slussar.

Flygplats: Manchester

Four Counties Ring

4 Från Norbury.

10 – 11 nätter, 94 slussar, 62 timmars effektiv körtid. Du bör åka 9 timmar per dag.

En fascinerande tur genom fyra landskap med möjligheter att se flera berömda s k potteries – krukmakerier. Shropshire Union-kanalens flodbankar ligger högt och ger en fantastisk utsikt över det vackra landskapet.

Flygplats: Manchester eller Birmingham

Stratford upon Avon

5 Vår resa. Tur och retur från Alvechurch.

1 vecka, 110 slussar, effektiv körtid 42 timmar. Du bör åka 6 – 7 timmar per dag.

En resa genom idylliska Worcestershire och Warwickshire till staden där William Shakespeare föddes. Vi hann med en hel dag i den historiska staden. Flygplats: Birmingham Källa: Lizbet Persson, resebyrån ECstay

ARTIKELN HANDLAR OM