Varvet runt på södra sidan Themsen

London lever upp på andra sidan floden

1 av 3 | Foto: AP
En tur i London eye kan vara " alldeles underbar. I bakgrunden syns Houses of parliament och Westminster.
RESA

Glöm Picadilly Circus, Trafalgar Square och Big Ben.

Londons nya sevärdheter finns på andra sidan floden

Följ med på en tur till Themsens södra strand.

Små diskreta skyltar på strandpromenaden längs Themsens södra sida visar vägen till County Hall och London eye. Det är tyst och stilla, endast en och annan flanör strosar fram i makligt tempo.

Tvärs över vattnet ståtar Houses of Parliament och Big Ben klämtar fram sina klockslag. Två klassiska symboler för det gamla London.

Men det är här, på södra sidan floden, som ett nytt London tagit form de senaste åren. Här står enorma byggnader i glas och stål, det byggs nytt och byggs om. Röda, låga tegelhus av äldre datum försöker få plats bland de nya jättekomplexen.

Westminster Bridge står som en kraftfull skiljelinje. Öster om bron tar miljön ett märkligt kliv.

Det surrar och brusar och pratas. Stora flockar duvor har samlats kring en överlycklig japansk turist som glatt matar de grå fåglarna. Besökare från hela världen trängs på denna lilla remsa strandpromenad med gigantiska London eye som fond. Hjulet snurrar så långsamt att det ser ut att stå stilla och i kapslarna sitter panorama-suktande människor och betraktar staden från 135 meters höjd.

Nere på fast mark står den obligatoriska souvenirshoppen med miniatyrdubbeldäckare och Union Jack i stringmodell. Den ser underligt malplacerad ut bredvid stora Dalì-skulpturer som talar om var den spanska målarens eget universum finns.

Ju längre österut floden rinner desto tjusigare blir omgivningarna. Bortanför Tower Bridge ligger de fina restaurangerna på rad. Här serverar korrekta kypare rätter med franskklingande namn åt slipsbeklädda matgäster. Om det inte vore för Themsens brunskitiga vatten kunde denna del av London tas för vilken rikemansbadort som helst.

Några kvarter söderut bor folk på små lugna gator i genomdesignade hus med snyggt inredda barer i bottenvåningarna. Här är så tyst och så totalt väsensskilt från de sydvästra kvarteren där de många bilarna spyr ut både avgaser och oljud. Där är bostadshusen nedgångna med flagnande puts och entréplanen huserar pubar och billiga indiska restauranger.

Hit ner kommer inte många turister. De flesta håller sig längs Themsens breda strandpromenad, vilar ut på bänkarna, flanerar vidare och slinker in på någon av de många sevärdheter Londons södra sida bjuder på.

London - trea på listan över läsarnas storstads-favoriter i Europa.

Läs allt om vår stora undersökning:

HETASTE RESMÅLEN 2004: Storstäder i Europa 1. Rom, 2. Barcelona, 3. London

Nina Jakobson