Aftonbladet testar världens bästa krog

"Sa du blomkål och choklad?"

RESA

BRAY

Det här är världens bästa restaurang.

Är den värd pengarna?

Vi beställde in en trerätters för att få svar på frågan.

Resas reporter Christoffer Bjäreborn smakar på förrätten blomkålsrisotto med bland annat smält choklad. Men smakar det så kostar det. En trerätters, à la carte, går loss på 945 kronor.

Ansedda brittiska magasinet Restaurant presenterade i förra veckan sin lista över vad de anser vara världens 50 just nu bästa krogar. Juryn består av 600 experter från olika delar av världen. När alla gjort sitt utlåtande stod en vinnare i särklass - The Fat Duck i Bray utanför London.

Utifrån ser krogen inte mycket ut för världen. Huset är hoptryckt och bara en ytterst smal trottoar skiljer det från en trafikerad väg.

När jag kliver in genom den lilla dörren börjar det hända saker. Två personer möter upp, en tar hand om jackan, den andra visar vägen in i lokalen.

- Akta huvudet, säger han.

Som tur är. Det är lågt i tak, så lågt att man får huka sig för att komma in under bjälkarna som går kors och tvärs.

Det är mer personal än gäster. Servicen är utmärkt, du är hela tiden uppassad av någon som är beredd att lyda minsta vink.

18 små rätter

Servitören rekommenderar att jag ska ta avsmakningsmenyn som går loss på närmare

1400 kronor. Den inkluderar delikatesser som snigelgröt, lakritslax och glassar i smakerna bacon, ägg och senap.

Jag funderar.

- Totalt 18 små rätter, sir. Men jag hoppas du inte har bråttom vidare, det tar ungefär tre och en halv timme att gå igenom allt.

Det avgör saken. Jag går på à la carte-menyn i stället: blomkålsrisotto till förrätt, fläskkött med makaronigratäng till huvudrätt och chokladsorbet till efterrätt.

Personalen är dessutom på så gott humör att de bjuder mig att smaka på två av rätterna i avsmakningsmenyn - senapsglass med kål-gaspacho, samt ett ostron med passionsfruktsgelé.

Maten är utsökt. Servicen lysande. Men jag kan ändå inte komma ifrån att kalaset går loss på en dryg tusenlapp. För en lunch.

Billigare i London

Känslan av att äta på ett ställe som utsetts till världens bästa krog är en upplevelse, men jag kan inte säga att det är värt pengarna.

Vill du äta fint kan du få det för mindre än halva priset inne i London, vill du bli mätt kan du gå på vilken lokal krog som helst.

Fakta: The Fat Duck

The Fat Duck.

Så smakar det

Högsta betyg för efterrätten.

Tio i topp

Christoffer Bjäreborn