Pang i bygget - på riktigt

Men på Hotel Gleneagles syns varken Basil eller Sybil till

1 av 4
Här träffade Monthy Python-gänget hotellägaren som fick stå som förebild till Basil Fawlty, för över 30 år sedan.
RESA

TORQUAY

Vi förväntar oss allt annat än service. Snarare möglig ost och en otrevlig hotellägare.

Hotel Gleneagles i engelska Torquay är nämligen världens mest ökända hotell -verklighetens "Fawlty

towers".

Jag har stålsatt mig inför mötet med en snorkig Basil Fawlty bakom disken. Men personalen är oklanderligt artig. De förhör sig om vilken morgontidning jag föredrar och insisterar på att bära upp väskorna till rummet.

Utsikten från rummet är fantastisk. Hotellet ligger högt upp över Torquay, med utsikt över gröna kullar och en vik med dramatiska klippor.

Spelades inte in här

För att reda ut alla missförstånd: Det var inte här som tv-serien "Pang i bygget" spelades in. Fasaden i tv-serien var Wooburn Grange Country i Buckinghamshire, som brann ner för flera år sedan.

Hotel Gleneagles är däremot hotellet där John Cleese och Monty Python-gänget bodde ett par nätter för över 30 år sedan. Den dåvarande ägaren var fruktansvärt otrevlig mot alla gäster, klagade på deras bordsskick och förolämpade alla han kom åt.

- Den mest underbart oartiga man jag någonsin mött, sa John Cleese senare.

Trots att man bara spelade in tolv avsnitt av "Pang i bygget" blev det en tidlös jättesuccé. Men alla älskade inte serien. Hotellägarens fru (som blev Sybil Fawlty i serien) hatade John Cleese så länge hon levde för att han smutskastat hennes man, som var "en ärlig och hårt arbetande man".

Sue Pine, hotellchef på Gleneagles, tog över hotellet tillsammans med kollegan Trevor Cornisa i februari i år. De vill förvandla Gleneagles till en förstklassig resort.

- Det är klart att vi funderade på att ignorera hela tv-serien. Men varför skulle vi inte rida på vågen? Vissa kommer ju hit från andra sidan jorden bara för att de gillar John Cleese.

Men ingen av de hotellgäster vi pratar med har kommit hit på grund av någon tv-serie.

- Oh nej, vi ville bara bo bekvämt och då tipsade våra grannar om det här stället. Jag har sett "Pang i bygget" någon gång, men så är det ju inte alls här, säger Beatrice Wilkinson från York som kommit till Torquay med sin man.

Basils fru inviger

Till nynyinvigning nu i höst har Sue Pine lyckats få en hedersgäst att komma för att klippa bandet: Prunella Scales, som spelade Sybil Fawlty - Basils "lilla giftspindelbo".

- Till och med den stackars mannen som blev till Manuel i tv-serien kom hit. Han hade hört rykten om allt vi gjorde här, och kunde inte tro sina ögon. Han kände inte igen sig alls, säger Sue Pine.

Guide/ Gleneagles

Sara Berggren, Kalle Assbring, foto