Slaget om Skottland

Edinburgh utmanar Glasgow i kampen om svenskarna

1 av 2 | Foto: visitscotland.se
Gästvänligt Under The Edinburgh Festival kokar stan av musikanter och gycklare, särskilt på gatan The Royal Mile i Gamla stan.
RESA

Edinburgh och Glasgow – två sköna, men väldigt olika, städer i Skottland.

Vilken är bäst? Tja, det beror på vad du söker.

Perfekt för en pubrunda!

Glasgow har tills nu haft ensamrätt på lågprisflyg till Skottland från Sverige, men nu premiärlandar Ryanair även i Edinburgh. Då blir det kamp om de svenska turisterna.

Torn och tinnar utgör Edinburghs taggiga skyline. Huvudstaden är mindre och vackrare än Glasgow – och lutar sig tillbaka på finkultur, pompa och ståt.

Kronjuveler

Gatorna och parkerna är strösslade med alltifrån småstatyer av hundar till groteska monument över kända skottar.

I den uråldriga borgens innersta visas numera de skotska kronjuvelerna. Och lite längre ner på den branta huvudgatan i Gamla stan ligger Skottlands nya parlament.

Varje år i juli kommer drottningen till sitt residens som ligger mitt emot. I Edinburgh finns makten och härligheten.

Arbetarstaden byggs om

Sånt bryr man sig inte om i Glasgow som en gång var en av det brittiska imperiets största, smutsigaste, rikaste – och fattigaste – industristäder. Slummen var utbredd, vilket syns än i dag. Här och var står sotsvarta hus kvar och blundar med igenspikade fönster. Men i den slitna gamla arbetarstaden river, bygger och ändrar man utan några nostalgiska bakåtblickar.

Glasgow är experimentellt. Det är kul!

Edinburgh är i stället traditionellt där det mesta är sig likt från ett besök till nästa. Det är skönt!

FAKTA

Glasgow vs Edinburgh i sju tuffa ronder

SPORT

Glasgow

Både Rangers och Celtic garanterar hysteriska fotbollsfester. Prickar du in derbyt – Old Firm – är det bingo. Se bara till att du står på rätt läktare om du absolut känner att du måste heja på något lag. Är du svensk kommer alltid någon att nämna en av stadens stora – Henrik Larsson.

Edinburgh

Fotboll är lika viktigt här, men de för oss mer okända lokallagen Hearts och Hibernians strider inte om topplatserna i skotska ligan och ett derby känns inte lika mycket på liv och död som i Glasgow.

KULTUR

Glasgow

Tycker du om konstmuseer och gallerier får du bråda dagar. Lägg till de läckra byggnaderna och husen som den store arkitekt- och inredningssonen Charles Rennie Macintosh ritat och plötsligt räcker inte fyra dagar på långt när.

Edinburgh

Edinburgh är faktiskt strået vassare. Här finns Nationalgalleriet, Skotska akademien och många fler museer. I augusti brakar The Edinburgh Festival loss med allt från Shakespeare till ”Loveboys” från Bangkok, galna The Fringe Festival och bok- och litteraturfestivalen. Festivalen avslutas med ett sjuhelsikes fyrverkeri.

ÄTA UTE

Glasgow

Det finns inga garantier för att den restaurang du åt på förra gången finns kvar vid nästa besök. Här byter man ut krogarna snabbare än menyerna. Glasgowserveringarna är dock alltid nytänkande och inspirerande.

Edinburgh

Krogscenen är inte lika djärv, men du äter dig lätt världen runt – och du gör det gott. De indiska och italienska krogarna är särskilt starka kort, men missa inte det inhemska köket med lokala paradnummer som ostron, skaldjur och lamm.

SHOPPING

Glasgow

Vissa vill ha stan till Storbritanniens näst bästa efter London, bland annat tack vare shoppingcenter som Buccanan Mall, Merchant City och gågatan Sauchiehall Street där kända märken och små, udda butiker samsas. Loppisfyndar gör du under helgerna på The Barras Market.

Edinburgh

Lite flottare med två finare varuhus, Jenners och Harvey Nichols. Här har även franska och italienska modehusen egna butiker. Några mindre marknader på helgerna i Gamla stan runt Grassmarket och Victoria street.

PUBAR

Glasgow

Trots många schyssta pubar, varav en hel del med levande musik, och Skottlands längsta bardisk – drygt 31 meter på The Horseshoe Bar – blir betyget bara en svag trea. Pubarna måste nämligen stänga redan 23.00 och de ligger utspridda så risken är stor att du häckar på samma ställe hela kvällen.

Edinburgh

Perfekt för en pubrunda – varje kväll! Här ligger de tätt och har öppet fram på småtimmarna. Ena kvällen hoppar du in och ut på pubarna runt Rose Street, andra tar du dig runt på Grassmarket i Gamla stan där studenterna håller till och där det är flest pubar med levande musik. Är du ett Rankin-fan sticker du såklart in nosen på Rebus favvepub The Oxford Bar.

INVÅNARNA

Glasgow

”The Glaswegians” var tidigare kända som råa sällar som slog först – alternativt drog kniv – och frågade sedan. I dag är de goda som guld mot turister. Ett litet minus dock för att deras dialekt är svår att förstå. varje gång – på ett eller annat sätt.

Edinburgh

Kan inte bli bättre. Har hjärtat på rätta stället och humorn står högt i tak. De har hur många svar som helst på frågan vad de har under kilten och de orkar svara

NÖJEN

Glasgow

Barerna och klubbarna är lite vassare här och publiken livligare – på gott och ont. Prova Merchant City som är nya området på G samt gatorna kring George Square och St Vincent Street.

Edinburgh

Ligger inte så långt efter med ställen som The Opal Lounge och Tiger Tiger, bägge på George street som är gatan som gäller för barhoppande.

SUMMA

Glasgow: 28

Edinburgh: 27

Åka hit

I början av november startar Ryanair flygningar direkt Skavsta–Edinburgh. Pris från cirka 540 kr t/r.

Direktflyg Arlanda–Edinburgh från 476 kr t/r med SAS.

Ryanair flyger direkt från Skavsta och Göteborg City Airport till Prestwick, cirka 50 kilometer söder om Glasgow. Pris från cirka 540 kr t/r.

SAS flyger direkt Kastrup–Glasgow Airport, cirka 25 minuter från centrum för 3 966 kr t/r.

Hitta flyg och boende på Destination.se

Resguider till Skottland!