Ät under palmerna – i kyrkan

Fem bra tips om Beatles fotboll och hotell i Liverpool

Årets restaurang två år i rad!
RESA

The Kops mäktiga sång

Njut av fotboll på Anfield, Liverpools klassiska hemmaarena, men också av en av världens mäktigaste körer. ”You’ll never walk alone” tar andan ur vilken premiär-besökare som helst.

Det är hemmafansen på den så berömda läktarsektionen The Kop som står för sången som lyft Liverpool FC till så många titlar. Och passa på för långtgångna planer på att Anfield ska rivas och ersättas av en ny superarena finns.

Engelska ligans säsong börjar i augusti och avslutas i maj varje år.

www.liverpoolfc.tv

Kyrklig måltid

Mer än andlig spis får man på Alma de Cuba, som är den något udda kombinationen gammal katolsk kyrka och kubansk restaurang. Helgerån kanske, men det är en upplevelse att äta under takmålningarna och palmerna (!) eller ta en drink i soffan uppe vid altaret. Har korats till årets bästa brittiska restaurang, två år i rad.

Var: St Peters’ Church, Seel Street

www.alma-de-cuba.com

Granne med Beatles

Om du ändå ska på Beatles-museet, varför inte bo granne med legendarerna? Det gör du på Premier Inn, som en gång var en simpel lagerbyggnad, vid Albert Dock.

En del rum har utsikt över hamnen, andra över FC Liverpools nybyggda arena. Och kom ihåg – boka långt i förväg eftersom hotellet är ett av de allra mest eftertraktade i Liverpool.

Rum går att få för omkring 600–700 kr.

www.premierinn.com

Magical Mystery tour

Två miljoner besökare går varje år i beatlarnas fotspår i museet The Beatles Story vid det gamla hamnområdet Albert Dock. Tråkigt nog revs The Cavern, klubben där Paul, John och co. gjorde nästan 300 spelningar innan genombrottet på 70-talet.

Senare byggdes en ny på 10 Mathew Street, 30 meter från den gamla.

www.beatlesstory.com

Plocka kulturpoäng

The Bluecoat är en av Liverpools äldsta byggnader, uppförd 1717. Här kan du välja mellan en rad aktiviteter – konst, musik, litteratur, dans. The Bluecoat var stängd för renovering ett antal år men slog upp portarna i mars 2008 som ett nytt och nu mycket populärt kulturcentrum.

Var: Korsningen College Lane och Hanover Street.

www.thebluecoat.org.uk

FAKTA

/Liverpool

Land: Storbritannien.

Folkmängd: 468 000.

Tidsskillnad: –1 timme.

Valuta: 1 pund = 11,50 kr (juli 2010)

Åka hit: Ryanair flyger hit från Skavsta, oftast från ett par hundralappar t/r.

Hitta ett prisvärt hotell i Liverpool på Destination.se

Ladda ner resguide till Liverpool