Landet runt med William & Kate

Res i bröllopsparets fotspår

1 av 5 | Foto: AP
William och Kate har skapat bröllopshysteri i hemlandet.
RESA

På fredag den 29 april är det äntligen dags – då säger Kate och William ”I do” till varandra i Westminster Abbey i London.

Det blir la grande finale på deras romantiska resa som började i St Andrews.

RESA har åkt i Kates och Williams fotspår och tipsar om platserna som är särskilt förknippade med kärleksparet.

1. Reading

Kate föddes som Catherine Elizabeth Middleton på Royal Berkshire Hospital i Reading (där även Kate Winslet såg dagens ljus) den 9 januari 1982.

2. Bucklebury,Pangbourne & Marlborough

Tillsammans med mamma Carole, pappa Michael, lillasyster Pippa och lillebror James växte Kate upp i lilla Bucklebury, där föräldrarna bor än i dag. Kate började i St Andrews school i Pangbourne och gick sedan på internatskolan Down House nära Thatcham. Även collegetiden tillbringade hon på ett internat, Marlborough college i Marlborough.

3. Wembley

Fotbollens högborg i England. Stadion kan ta upp till 90 000 åskådare, men den gigantiska arenan

används också för icke-fotbollsevenemang. Den 1 juli 2007 arrangerade William och Harry en sex timmar lång minneskonsert för sin mor prinsessan Diana som skulle fyllt 46 år den dagen. Den 31 augusti samma år var det tio år sedan hon omkom i bilolyckan i Paris. Givetvis satt Kate Middleton på läktaren.

4. Windsor och Eton

I anslutning till Windsor Castle ligger St George’s Chapel, huvudsäte för världens äldsta ordenssällskap Strumpebandsorden. För knappt tre år sedan stod Kate bland åskådarna när William blev Strumpebandsriddare. Den kända pojk- och internatskolan Eton College ligger ett läxbokskast från Windsor. Självklart började William där när han fyllt 13.

5. Kew

Den 250 år gamla botaniska trädgården i Kew är ett populärt utflyktsmål för Londonborna. Kate arbteade ett tag i Jigsawbutiken i Kew. (Jigsaw är en klädkedja som finns över hela Storbritannien.)

6. Anglesey

De närmaste åren kommer Kate och William att bo i Wales, närmare bestämt på ön Anglesey där de hyr ett hus för 8 000 kronor i månaden. Huset ligger nära den militära flygbasen RAF Valley där William tjänstgör som spanings- och räddningspilot fram till 2013. I närheten av basen ligger lilla Trearddur Bay, där Kate och William i februari i år avlade sitt första gemensamma, officiella besök för att döpa en sjöräddningsbåt.

7. Harewood Park Estate

Självfallet kommer de inte att kunna bo kvar på Anglesey för evigt, men innan plikten obönhörligen kallar William till London är planerna att han och hans hustru ska flytta till Harewood Park Estate, mellan Ross-on-Wye och Monmouth (fortfarande i Wales). Just nu byggs den miljövänliga herrgården på en tomt som dagens Prince of Wales, pappa Charles, en gång köpte.

8. St Andrews

Det var här det började. Kate och William träffades på en fest när de pluggade på det 600 år gamla universitet i St Andrews. Lite

senare flyttade de de in i ett hus på Hope Street 13a, som de delade med andra studiekompisar.

9. Cirencester & Beaufort

William spelar gärna polo så tovorna ryker och då helst på anrika Cirencester Polo Club och Beaufort Polo Club. Ibland följer Kate matcherna på plats.

10. Cranwell

Prins William är utbildad pilot på flygvapnets college i Cranwell. Kate var med när han tog sin examen och fick sina ”vingar” i april 2008.

11. Birmingham

William är president för det engelska fotbollsförbundet och hejar sig hes på sitt favoritlag Aston Villa i Birmingham.

12. Balmoral

Kungahusets semesterslott i de skotska högländerna sedan drottning Victorias tid. På Balmoral drar samtliga prinsar på sig kilt och skäms inte för sina knöliga knän. Kate har hängt med William och svärfar in spe på hjortjakt.

13. Sandhurst

William tillbringade några år vid Sandhurst Military Academy, officershögskolan i Sandhurst. På examensdagen i december 2006 paraderade han framför sin farmor, drottning

Elizabeth, och sin flickvän Kate.

14. Chiswick & Hammersmith

Themsen ormar sig genom Storlondon. Mellan Hammersmith och Chiswick balanserar några riktigt mysiga ”riverside” pubar på flodkanten. På den sträckan rodde Kate i laget ”The Sisterhood”.

FAKTA

... och här är kärleksparets London

Börja med de klassiska sevärdheterna som Clarence House, där Kate och William gav sin första intervju som nyförlovade.

Det brittiska hovet har bjudit in 1900 gäster till bröllopet som står i Westminster Abbey.

När de blivit man och hustru far paret sedan i hästdragen vagn till Buckingham Palace med den berömda balkongen där alla förväntar sig att få se en rejäl bröllopskyss.

Kates brudklänning är en väl förborgad hemlighet, men när hon och William tog emot pressen på Clarence House bar hon en blå klänning signerad designern Daniella Issa Helayel, köpt på det chica varuhuset Harvey Nichols i Knightsbridge.

William har exklusivare vanor och låter skomakaren John Lobb på Jermyn Street tillverka hans skor.

Kates förlovningsring var ursprungligen prinsessan Dianas. Charles köpte den i världens äldsta juvelerarbutik, tillika hovjuveleraren Garrard & Co på Albermarle street 6.

På en av Kates och Williams favoritrestauranger, Dans le noir? på Clerkenwell Green 7, äter du i totalt mörker, dels för att smakupplevelsen ska bli starkare, dels för att gästerna ska få prova på hur det är att vara synskadad – precis som servitörerna.

Det är inte bara Kate och William som gillar nattklubbarna Mahiki, på Dover Street, Whisky mist, på Hertford Street, och Boujis på Thurloe Street. Alla tre är vattenhål för kändisar som Kate Moss, Rihanna, Beyoncé och Mickey Rourke.

Följ RESA på Facebook – klicka här och titta in!

ARTIKELN HANDLAR OM