Sätt ny färg på London

Sajten Walk it hjälper dig till en grönare semester i storstan

Efter den raska promenaden från British Museum har du bränt 62 kalorier och gjort dig förtjänt av en paus på Piccadilly Circus.Foto: GOODSHOOT.COM
RESA

Visst är det något speciellt med Londons svarta taxibilar och röda bussar.

Men tänk på miljön.

På en ny sajt får du direkt besked om hur mycket koldioxid du besparar jorden genom att gå mellan sevärdheterna i stället för att åka.

Jamie Wallace vill ha miljövänligare Londonturister.

Webbsidan Walk it är busenkel att använda och täcker hela centrala London. Du skriver in start och mål, klickar, och fram kommer en karta och beskrivning av bästa promenadrutt. Men inte bara det.

Du får också veta hur lång tid det tar, hur många kalorier du kommer att göra av med och hur stort koldioxidutsläpp jorden slipper för att du går i stället för att åka.

Mindre stressigt att gå

Bakom sajten, som lanserades i september, står tre personer: två kartutvecklare och grundaren Jamie Wallace.

–?Vi har nu ungefär tusen användare om dagen, berättar han.

Han fick idén när han tänkte på hur hans kolleger på ett kontor i centrala London alltid automatiskt valde tunnelbana, taxi eller buss när de skulle till ett möte. Trots att många av dessa resor skulle både gå snabbare och vara mindre stressiga om man promenerade i stället.

Walk it används hittills mest av personer i åldern 26 till 35 år, och på sajten kan man läsa att användarna sedan starten i höstas förbränt motsvarande 1,2 ton chokladkakor.

Mer interaktivitet

Jamie Wallace säger att de nu arbetar för att hitta sätt att göra sajten mer interaktiv, så att användare kan tillföra egna tips, till exempel genom att berätta om genvägar och liknande.

Han hoppas också att tjänsten ska lanseras i flera städer i Europa under det kommande året, kanske även i Sverige.

–?Stockholm here we come! avslutar James Wallace.

Här hittar du bästa vägen till Piccadilly

Sven Cahling

ARTIKELN HANDLAR OM