Från first class till second hand

I London är det lätt att hitta sin egen stil

Foto: PETRA DOKKEN
Gatubilden i London liknar ofta en catwalk där olika stilar blandas.
RESA

Euron rusar och dollarn slår i höjden. Då passar vi på att shoppa i London igen.

Staden vi svenskar älskar, med en modescen driven av ungdomskultur och musik, av eldsjälar och extravaganter!

I vilken cool modebutik som helst i London hittar du någon som pratar svenska. Svenskar är antingen de som sticker ut som modemedvetna shoppare, biträdet i butiken, eller också finns det något spännande svenskt modemärke representerat.

London är lite, lite billigare igen för oss med svenska kronor och läget i världen skapar också oväntade utförsäljningar. Annars är staden sig lik.

Man kan lita på att det finns både klassiskt mode och det allra, allra senaste, det mycket kommersiella och det absolut unika. Välsorterade varuhus med skyltfönster som påminner om hela konstutställningar, pyttesmå hål i väggen-butiker där entusiaster säljer hattar eller varför inte sina egna gamla prylar. Marknaderna som finns i stadens alla väderstreck lovar antikviteter eller hemknåpat av någon av alla Londons modestudenter.

Mix av lyx och lågpris

Synonymt med London är alltid gatukulturen. Människor som gör gatan till något som överträffar modeveckans catwalk. Sacha Grace är Londonfödd modestylist och har i många år arbetat med de stora namnen men också tagit hand om kända musikers klädstilar.

–?Många modemedvetna mixar varuhusens dyra märken med trendiga lågpriskläder, säger Sacha Grace.

Stilarna är många; åk söderut till Brixton och du ser kvinnor i mönstrade, afrikanska klänningar och stora smycken. Ta Northern Line upp till Camden Town och punkare och gother möter dig på gatan med nitade läderkängor och hår i regnbågens alla färger.

Hetaste marknaderna

Centrala delar som Knightsbridge, Kensington och Mayfair har fortfarande en lyxstämpel, och här finns kläder som de flesta ser som mindre investeringar.

Både i västra och östra London ligger flera marknader. Västerut regerar fortfarande Portobello Roads marknad, med sin eklektiska mix av nytt och gammalt, medan Spitalfields Market i närheten av Brick Lane i East End har moderniserats från en liten ekologisk matmarknad till en stor mode- och designmarknad.

I öst hittar du, nära finansdistriktet vid Liverpool Street Station, flera second hand-butiker. En av de mest etablerade är Absolute Vintage.

”Vintage ett måste”

– Vintage är så typiskt för London, ett måste för att skapa en genuin egen stil, även om man också använder plagg från H&M och Top Shop, säger Angela Jamieson i butiken.

Här hänger det klänningar i taket, och det finns en och annan Chanelväska.

–?Om intresset för gamla kläder varierar? Nej, det är stort hela tiden!

Intresse, lust och urval i överflöd definierar London som modeshoppingens paradis!

FAKTA

15 coola butiker för alla stilar och plånböcker

1. Kokon to Zai

Adress: 87 Goldborne Road, W10.

Förra året öppnade Kokon to Zai sin andra butik i London, den först ligger i Soho. Butiken går i stilen Nu Rave. Marjan Pejoski, KTZS, Droog Designs är mindre kända märken som går i bräschen för roligt och udda mode. Lite mer kända märken är Raf Simons och Vivienne Westwood.

2. Liberty

Adress: Regent Street, W1.

Liberty är som en saga. Byggnaden andas historia och till skillnad från många andra varuhus känns varje avdelning som en egen liten butik. Servicen är oklanderlig. Det finns dyrt och mindre dyrt, kläder, accessoarer, parfym och lite annat smått och gott. Passa på att dofta i den vänliga blomsterbutiken i stora entrén.

3. Dover Street Market

Adress: 17-18 Dover Street, W1.

Ett annat slags varuhus i närheten är Dover Street Market. Sex våningar av avantgardistiskt mode under ledning av Comme des Garçons chefsdesigner Rei Kawakubo. Varje plagg och märke är noga utvalt, inredningen är konceptuell, ja till och med personalen.

Det är ett vackert kaos, som välkomnar alla. Även om det är dyrt är det inte snobbigt, och caféet högst upp är väldigt mysigt.

4. Luella

Adress: 25 Brook Street, W1.

Bland Mayfairs småbutiker är Luella ett nytt tillskott. Designern tillhör Kate Moss-kretsen och började som stylist. Hon gör flickiga kläder och är ständigt inspirerad av hästar och ridning.

5. bStore

Adress: 24a Savile Row, W1.

Butiken har flyttat in i större lokaler, om hörnet från den gamla adressen. Här samlar man nya talanger inom mode; Bernhard Willhelm, Damir Doma, Cosmic Wonder, Spijkers en Spijkers, Siv Stodal bredvid den egna kollektionen. Gör också diverse samarbeten och är kända för sina skor, även dam.

6. Rough Trade

Adress: 130 Talbot Road, W11,

I Notting Hill ligger en musikaffär, som inte bara säljer musik utan har ett urval som gör hela shoppingupplevelsen till en utbildningsresa. Du hittar också böcker och posters. Populärt ställe för modeskapare som söker idéer till sina nya kollektioner.

7. Absolute Vintage

Adress: 15 Hanbury Street, E1.

Vad som först kan se stökigt ut visar sig snabbt ha ett system, och det är enkelt att leta sig fram bland väskor, skor och stövlar som är färgsorterade. Hundratals att välja bland. Även kläder, men sök särskilt efter just stövlar och skinnväskor.

8. Junky

12 Dray Walk, E1.

Gamla kläder som sys om till nya, modeller får nytt liv. En kavajärm blir en spännande scarf hos Junky. Alla kläder sys dessutom runt hörnet så det är både lokalt och hållbart, dessutom med hög modegrad!

9. Browns Focus

Adress: 38-39 South Molton Street, W1.

Browns har flera underbara butiker längs South Molton Street, även en herrbutik i flera våningar. Focus är den trendigaste. Representerat finns alla Londons coolaste modemärken, för att nämna några Christopher Kane, House of Holland och Gareth Pugh.

10. 127 Brick Lane

Adress: 127 Brick Lane, E1.

Butiken i sig sticker ut litegrann längs Brick Lane, där man kan skönja en trend av just lite dyrare butiker, vägg i vägg med secondhandbutikerna. På 127 Brick Lane finns både Maison Martin Margiela och Rick Owens, samt riktigt häftiga accessoarer. Elisa heter butiksinnehavarens eget märke.

Ej på kartan:

Selfridges

Adress: 400 Oxford Street, W1.

Varuhusens varuhus är inte lika exklusivt som Harrods eller Harvey Nichols men har alla varumärken och nyheter. Från Alexander McQueen till klädkedjan Reiss.

Top Shop

Adress: 216 Oxford Street, W1.

Efter fönstershopping och djupdykningar i diverse modemysterier är det dags att shoppa loss inne på Top Shop. Kan en butik bli större? Här finns alla slags klädkollektioner, och Top Shop satsar mycket på att lyfta fram och sponsra unga talanger. Så det är bara att börja köa till provrummet.

Swarovski Crystallized

Adress: 24 Great Marlborough Street, W1.

En nyöppnad butik med kristaller från golv till tak. Den ljusa lockalen glittrar och biträdet har till och med stenar på halsen. Swarovskis nya koncept innebär att du kan köpa allt material du behöver för att sätta ihop dina egna juveler. Missa inte övervåningens kafé och utställning!

Coco de Mer

Adress: 23 Monmouth Street , WC2.

Coco de Mer säljer underkläder för damer. Sexiga sådana, i fin kvalitet och med stor elegans. Butiken i Covent Garden är en egen liten värld, av njutning.

Hoxton Boutique

Adress: 2 Hoxton Street, N1.

Den öppnade redan år 2000 som en av de första modebutikerna att sätta Shoreditch och östra London på turistkartan. De har numera ett eget märke och fortsätter att plocka in nya uppkommande märken.

Mera London!

Kolla in specialsidan om London

Ladda ner resguider och läs fler artiklar.

Ta bussen till butikerna

Åka hit & runt

Flyg: SAS flyger från Stockholm, Göteborg och Köpenhamn, enkelbiljett från 700 kr inklusive avgifter. Ryanair flyger från Göteborg och Stockholm, enkelbiljett från 250 kr inklusive avgifter.

Boka flyget smartare här! (Obs! Ryanair bokar du på bolagets hemsida).

Från flygplatsen: Från Heathrow går tåget Heathrow Express till Paddington Station, kostar cirka 220 kr enkel resa. Från Stansted går Stansted Express till Liverpool Street Station för cirka 250 kr.

Ta sig runt: Tunnelbanan tar tid, men är ibland den bästa lösningen i rusningstrafik. Annars är de röda dubbeldäckarna ett trevligt sätt att ta sig fram. Taxibilarna finns också överallt, men det kan bli dyrt.

Bo

Budget: Columbus Hotel är enkelt, men har ett centralt läge. Dubbelrum från ca 500 kr. Adress: 141 Sussex Gardens.

Mellan: The Hoxton Urban Lodge i Shoreditch i östra London är ett prisvärt designhotell. Dubbelrum från 2?000 kr/natt. Adress: 81 Great Eastern Street.

Lyx:Hotel 41 bor man nästan som en drottning – Buckingham Palace ligger precis runt knuten. Alla rum är inredda i ett svart-vitt tema, som trots det lyckas andas konservativ, brittisk aristokrati. Dubbelrum från 5 600 kr/natt.

Boka ditt hotell i London smartare här!