En sån tokbillig helg i London

En hel weekend för under 2000 kr – inklusive allt

1 av 6 | Foto: MARIA ÖSTLIN
Gänget från Oslo kom över biljetter till "Woman in black" och "We will rock you" till halva priset på Tkts på Leicester Square. Men det finns massor av nöjen som är gratis i London.
RESA

Uppdraget: Maximalt med kul för minimalt med pengar.

Resultatet: En weekend för under 2000 kronor - inklusive resa, transfer, boende, busskort - och mat!

Resas Arne Norlin lär dig komma billigt undan i dyra London.

Jag skakar hand med mina nyfunna vänner, fyra grabbar i 20-årsåldern från en militärskola i Virginia, USA.

- Awsome, säger Burgess.

- Häftigt, säger Todd.

De är i London, ja till och med i Europa, för första gången i sina liv och precis som jag, var de ute efter den billigaste hotellsängen i denna dyra stad.

Vi hittade den på Piccadilly Backpackers på Sherwood Street nummer 12, bara ett stenkast från Piccadilly Circus.

150 kronor (11 pund) natten, vinterpriset.

Själv har jag inte delat rum med sju främmande personer eller sovit i en våningssäng av stålrör sedan lumpen för mer än 30 år sedan. Men grabbarna försäkrar att jag inte behöver vara orolig.

- Vi ska vara jättetysta, lovar Tom.

- It's cool, säger Burgess.

Deras planer för kvällen, den sista av fem dagar i London, är tydligen öl, party och tjejer i nu nämnd ordning.

- Vilka ska sova i de tomma sängarna? frågar jag.

- Det vet vi inte, säger James.

- Det kommer folk hela natten, receptionen är öppen 24 timmar, säger Todd.

- Hoppas det blir tjejer, säger James.

- Awsome, säger Burgess.

Precis som på vandrarhemmen i Sverige får man hämta ut lakan och örngott i ett förråd och bädda sin säng själv. En handduk kostar 26 kronor (2 pund) extra. Kudden är tunn som läskpapper. Eftersom det finns en undersäng kvar paxar jag den. En miss, visar det sig, eftersom den flicka från Österrike som fått sängen ovanför mig inte dyker upp förrän klockan ett på natten. Och det skakar rejält i en rank våningssäng när den bäddas.

Mina personliga tillhörigheter kan jag placera i ett litet skåp. Naturligtvis har jag inget hänglås. Men mina nya militärvänner lånar glatt ut ett av sina extralås. Kläderna får man placera bäst man vill, jag hänger dem på sänggaveln.

Tips: ska du sova på Piccadilly Backpackers, ta med handduk, hänglås - och öronproppar.

Öronpropparna blir räddningen när ungdomarna droppar in under natten. Först de två högljudda flickorna från Österrike, sedan en tyst, okänd man vid tvåtiden och någon gång framåt morgontimmarna fyra glada amerikaner.

Tysta? Nja.

Ett alternativ hade varit att boka ett dubbelrum och singelrum på Piccadilly Backpackers för 300 respektive 450 kronor natten. Men det hade ändå blivit samma stålrörssängar, samma dusch och toa i korridoren och samma frukost: vatten och tepåse i en plastmugg, två skivor rostat bröd, margarin och röd sylt.

När jag checkar ut vid niotiden nästa morgon sover hela salen snällt.

London är en dyr stad. Vid den senaste undersökningen av kostnadsläget i världens städer hamnade London sjua, efter Tokyo, Moskva och Genève, men hela 41 platser före Stockholm.

Och det är lika kostsamt att äta som att bo. Men det finns prisvärda alternativ för den som letar - och beger sig bort från turistfällorna i centrum.

Sedan finns det alltid fish & chips.

Fakta/Kostnaden för resan

Arne Norlin