KICKOFF: LONDON

Jämför arrangörerna av fotbollsresor – du kan spara tusenlappar

Foto: AP
När Londonklubbarna Arsenal (i rött) och Fulham drabbade samman i Premier League för några veckor sedan vann storebror Arsenal med 1-0.
RESA

Förr var flyget dyrast, sedan kom hotellet ... och sist matchbiljetten.

Nu är upplägget för fotbollsresenären precis det omvända.

Men med lite planering kan resan ändå bli av – utan att ha kostat skjortan.

För några år sedan var aktörerna som arrangerar fotbollsresor bara en handfull.

Nu är det en djungel – med stora variationer på priserna.

– Senaste året har mycket hänt, säger Johan Ekberg, en av två som ligger bakom nystartade Jomalive i Växjö.

Johan Ekberg.

Mitt under brinnande lågkonjunktur bestämde sig Johan Ekberg och Mats Karlsson att dra sin hobbyverksamhet vidare och bilda aktiebolag.Med blygsam marknadsföring och med service som främsta vapen har de – på ett år – växt till hyggligt ansenlig arrangör. Och de har sett fler hänga på tåget.

– Ja, vår uppfattning är att det tillkommit företag, och att befintliga breddat sin verksamhet.

Johan, varför skiljer det så mycket i pris mellan billigt och dyrt till samma match?

– Det undrar vi också. Men olika aktörer har olika bra kontakter i olika länder och ligor. Sen skiljer det en del på hotellen på plats också.

Ett par riktiga fynd

När RESA granskar de närmaste månaderna hittar vi ett par riktiga fynd.

Fulham–Bolton med Jomalive för bara 1595 kronor (biljett och två hotellnätter). Det är nästan exakt halva priset jämfört med det dyraste likvärdiga paketet (Amazing World Travel).

Barcelona–Mallorca med Tailor Events för 995 kronor (matchbiljett och en hotellnatt). Överraskande med tanke på det intresse Zlatan Ibrahimovic skapat.

Skillnaden mellan fynden och de dyrare paketen med liknande upplägg kan vara uppemot 2?000 kronor, så det lönar sig att jämföra olika erbjudanden.

– De flesta väljer ändå paket där flyg ingår, till exempel gruppresor. Man vill göra det enkelt för sig, säger Johan Pettersson, som driver jämförelsesajten Fotbollsresa.nu.

FAKTA

Så kan resan bli ännu billigare

Tittar du på paket med hotell och matchbiljetter? Fråga arrangören om det finns ännu billigare hotell att byta till. Några t-banestationer längre bort kan betyda flera hundra sparade kronor.

Välj en söndagsmatch och res lördag-måndag i stället för fredag-söndag. Då är ofta flygpriserna lägre. Kan du stanna borta till tisdag blir det ofta ännu billigare.

Boka sent. Ibland får arrangörerna biljetter i retur. Då går det att få lägre priser.

Fråga efter årskort som inte utnyttjats. Förbjudet enligt klubbarna, men det är vanligt att årskortsägare finansierar årskortet med att sälja ut det till enstaka matcher. Ibland sköts det av arrangörerna ”lite vid sidan om”.

1 av 3

Prisguide: 3 fotbollsresor hos 23 arrangörer

Ladda ner guiden!

Ladda ner guiden ”Fotbollsresor England”