”London har behållit sin charm”

Sari semestrar helst i storstan

1 av 2
Ta en tur i fantastiska London eye och se praktiskt taget hela London, tipsar Sari Saarinen. London eye invigdes på nyårsafton 1999.
RESA

”Ska du åka till London igen?”.

Sari Saarinens bekantskapskrets börjar bli van.

Sedan hon kom till London första gången 1992 har det blivit ett 20-tal resor till den brittiska storstaden.

Foto: SARI SAARINEN
Spännande arkitektur går att hitta överallt i London. Här Gherkin-byggnaden, som vann prestigefyllda ”Stirling prize” 2004 för sin revolutionerande utformning.

Mitt första intryck av London var att det är en storstad som ändå har behållit mycket av sin historiska charm.

Det finns många mysiga gamla pubar där man kan ta sig en kall öl och varva ner. Jag kan tycka att heltäckningsmattorna i puben är en del av charmen, skrattar Sari.

Hon är en äkta storstadssemestrare och då ligger London på bekvämt avstånd. Inga extra semesterdagar behövs för en weekend och det finns många bra budgetalternativ för resan dit.

Vänliga människor

– Ett stort plus i London är att människorna är artiga och hjälpsamma, speciellt i tunnelbanan. Vet man inte hur man ska ta sig till sin destination är det bara att fråga personalen vid spärren så hjälper de till. Jag åker hellre buss än tunnelbana eftersom man ser staden på ett helt annat sätt. Jag köper alltid mina transport- och attraktionsbiljetter hos Visit Britain före avresa, det är bekvämt och man slipper köa på plats.

En vanlig dag i London tycker Sari om att shoppa på förmiddagen för att det är lugnt i butikerna.

Äta en lunch på en pub och sedan åka in till Trafalgar square för att därifrån promenera förbi Parlamentet, Big Ben och över Westminster bridge till andra sidan floden. Sedan följer hon flodbanken från London eye hela vägen till Tate modern. Längs vägen möts hon av gatumusikanter, marknader, skateboardåkare, bubblande caféer och restauranger.

Nostalgi-tripp

– Det är ett populärt promenadstråk och under helgerna är det mycket folk. Framme vid Tate modern kan man titta på konst om man är intresserad av detta. Annars kan man åka högst upp där det finns restaurang eller bar med en schysst utsikt över staden.

Sari promenerar sedan över Millennium bridge till S:t Pauls katedral. Därifrån tar hon buss nummer 15, en så kallad ”Heritage route”, som trafikeras av de gamla dubbeldäckade bussarna.

– Konduktören har gamla traditionella uniformer och man avslutar turen vid Trafalgar square där man startade. På kvällen kan man gå en tur i Jack the Rippers fotspår. Tillsammans med en kunnig guide promenerar man i mörka, trånga gränder och besöker de olika mordplatserna. Riktigt spännande!

Som i Venedig

Som dagsutflykt från London åker Sari gärna till Cambridge och upplever traditionell punting, där man likt i Venedig kan åka en kanaltur med en guide som stakar fram båten.

Tåget från London tar en timme, bussen två.

– Och vill man uppleva ”Bollywood” ska man ta tunnelbanan till Upton park i zon tre. Resan tar 45 minuter från city. Här finns en marknad som säljer allt från mat till krimskrams, i butikerna kan man köpa indiska tyger, skor och smycken. Kul för den som söker en annorlunda upplevelse.

FAKTA

Snabbkoll/London

Säsong: Vår, sommar och tidig höst är bäst i London. Vintrarna är regniga och fuktiga.

Valuta: 1 brittiskt pund (GBP) = cirka 12 kr.

Tidsskillnad: –1 timme.

Brittiska turistbyråns hemsida:

www.visitbritain.se

Åka hit

En uppsjö flyg att välja mellan. Hitta biljetter med samtliga bolag på Destination.se (Ryanair kan dock bara bokas på bolagets egen hemsida).

Ryanair: Från Skavsta, Västerås och Göteborg till Stansted (från Skavsta även till Gatwick).

SAS: Från Arlanda, Landvetter och Köpenhamn till Heathrow.

British Airways: Från Arlanda och Köpenhamn till Heathrow.

Norwegian: Från Arlanda och Köpenhamn till Gatwick.

Easyjet: Från Landvetter till Gatwick.

Cimber Sterling: Från Köpenhamn till Gatwick och London city airport.

Prisexempel: 1216 kr t/r 3-6 september.med Norwegian från Stockholm.

Saris tre favoriter i London

Äta: Jag äter gärna indisk mat och Mazala zone är en kedja som finns i de flesta stadsdelar.

Göra: På en ”hop on-hop off”-sightseeingbuss åker man förbi de populäraste sevärdheterna i sin egen takt.

Shoppa: Primark som säljer barn-, dam-, herrkläder och accessoarer. Billigt, men kanske inte av högsta kvalitet. Man får dock mycket för pengarna.

Undvik!

Detta ska man undvika: Obekväma skor och Oxford street på en lördageftermiddag. Då är det väldigt mycket folk, man tar sig knappt fram.

Artikeln var först publicerad i Aftonbladet Söndag 2010-05-16.

London-guider!

Ladda ner resguider till London Just nu: Testa Plus för bara 1 krona!

Berättat för: Caroline Engvall