Soho Square i London blir Fika Square

Foto: W Communication
"Britt, kan jag få en påtår?" Nu ska britterna frälsas av den svenska fikakulturen.
RESA

Just nu sprids doften av svenskt kaffe och sju sorters kakor över Soho Square i London.

7 000 småkakor bakade av konditorn Jan Hedh och ett ton äpplen som konstnären Emma Karp Lundström ska förvandla till en äppeltavla från Kivik. Det är huvudingredienserna i det tillfälliga utomhuscafé på Soho Square i centrala London, som VisitSweden och Tourism in Skåne har öppnat.

Men premiäröppningen blev blöt, precis så som man kan förvänta sig London en fredagsförmiddag.

- Regn och en grå himmel mötte oss i morse och marken var för våt för en fika-picknick, men vi flyttade in i vårt tält och det blev en mysig atmosfär, berättar Visit Swedens personal på plats i Londonpå sin blogg, visitswedenuk.blogspot.com.

"Fika" bra budbärare

- Den svenska matkulturen är en utmärkt budskapsbärare för den svenska livsstilen, som för många upplevs som harmonisk och äkta men samtidigt modern. Det här är en styrka i marknadsföringen av Sverige, säger Thomas Brühl, vd på VisitSweden. Och så älskar jag själv att fika.

Afternoon tea på svenska

Målet är att Londonborna ska stanna till för en ”afternoon tea, Swedish style” med hjälp av en äkta svensk fikaupplevelse med bryggkaffe och sju sorters kakor. Till och med fredag väntas ett tusental londonbor att ha bokat ett bord eller besökt den öppna picknicken i parken.

Så om du är i London i helgen och har hemlängtan, eller bara vill ha en riktig kopp kaffe, så ska du promenera till Soho Square, förlåt, Fika Square.