Guide/Prag

RESA

Därför Prag: Här finns något för alla – vackra byggnader, romantiska gränder, god öl och många sevärdheter.

Bästa tid: Sommartid invaderas Prag av besökare. Vill du vara lite mer i fred åk

någon gång mellan september och maj.

Med vem? Öl- och arkitekturälskaren.

Absolut inte: Akta dig för folk som kommer fram till dig på gatan och vill svartväxla. De luras alltid.

Kul kunskap: Tjeckisk knödel är inte alls samma sak som tysk knödel. Den tjeckiska är gjord på potatis eller bröd, serveras i skivor och är god som tillbehör till tjeckisk mat som svíckova eller anka.

Extra: I Prag har man gångavstånd till nästan allting. Staden är dock aningen svårorienterad – trots bra lokalsinne och kartvana. Tröttnar man finns annars utmärkta spårvagnar.

Åka hit & runt

Reguljärflyg med SAS kostar från 2 500 kr. Weekendresa, flyg plus tre hotellnätter i dubbelrum, med till exempel Air Tours kostar från 2 995 kr i slutet av mars.

Bo

Gott om hotell, men under sommaren kan det vara svårt att få rum. Priserna ligger på svensk nivå trots lägre standard. För att leta hotell titta till exempel på:

www.travelcook.com

prague-hotel.wz.cz

Äta/dricka

En bar eller restaurang i varje kvarter. Gillar du öl har du kommit helt rätt – en halvliter

Urquell kostar cirka 9 kr. Ölställena serverar framför allt tjeckisk mat, som är god men aningen stabbig. De flesta internationella kök finns representerade. U Jelinka, Betlémské námestí 11 (Staré Mesto), har prisvärda tjeckiska trerättersmenyer från 75 kronor och en fin uteservering på ett lugnt torg.

Göra/uppleva

Prag kryllar av sevärdheter. Missa inte Pragborgen (ett helt område med

kyrkor, slott och fina gränder), Karlsbron (Prags äldsta bro med svartnade helgonstatyer) och utsikten från miniatyr-Eiffeltornet uppe på Petrín-kullen.

Och tröttnar man på museer, kyrkor och slott räcker det med att vandra runt i staden och titta på de gamla husen och trottoarernas vackra mönster.

Shoppa

Böhmisk kristall och bärnstens- eller granat-smycken finns i mängder till hyfsade priser. Prova till exempel gatorna Celetná och KarlováI. I övrigt mest tjeckiska krimskrams-souvenirer och kläder till svenska priser.