Turkiska bad lugnar själen

Upptäck Yalikavak – en trevlig fiskeby utan störande massturism

Foto: Börje Thuresson
Hamnen i Yalikavak. Visst är det skönt att få ta av sig skorna och sätta sig, en timme eller två.
RESA

Klarblått vatten, svindlande berg, långa sandstränder – och rader av inkastare, turistkrogar och gatuförsäljare.

Den ena massturistorten är den andra lik.

Foto: Börje Thuresson
Vid torget kan man köpa nybakat bröd.

Men det finns undantag. Yalikavak är en liten fiskeby med trånga gränder under skuggande vinrankor och utan besvärande trängsel.

På slingrande serpentinvägar kommer du ned mot den lilla fiskebyn som ligger inbäddad mellan gröna, tallbevuxna berg och ett intensivt blått hav – precis som de flesta orterna i sydvästra Turkiet.

Men redan vid parkeringsplatsen framför marinans klubbhus märker du en liten skillnad: den lilla lekplatsen för barn är välordnad och fin. Och inte bara det: du kan gå utmed strandpromenaden förbi restauranger, yachter och fiskebåtar utan att bli antastad av inkastare och försäljare.

Yalikavak ligger bara 18 kilometer från massturismens Bodrum men har en helt annan karaktär. Visst ligger turistrestaurangerna här och visst säljs det turistkrams, men det är inte lika utstuderat.

Och när du kommer upp i gränderna ovanför hamnen känns turismen avlägsen. Under de skuggande vinrankorna vid kafé Yildirim spelar gamla turkiska gubbar olika sorters brickspel och dricker te ur små glas – som de alltid gjort.

Även intill basargatan med de vanliga souvenirerna finns den lite loja, behagliga stämningen kvar. Tillbakalutade mot gigantiska kuddar halvligger några turister och dricker en öl eller en kopp te på Rahat bar.

Vid torget ett kvarter bort sitter både turkiska och utländska restauranggäster vid små, låga bord som står utspridda mellan träden. Från grenarna hänger röda granatäpplen och från andra sidan torget sprids doften av nybakat bröd, där en bagare jobbar med öppna fönster.

Det är helt enkelt trevligt i Yalikavak. Kanske har byn klarat sig från exploatering därför att stranden inte är så lång eller bred. Den fortsätter visserligen vidare norrut från centrum, men då blir den stenig. Eller kanske ligger den så nära Bodrum att party-

turisterna hellre åker dit. Hur som helst är Yalikavak fortfarande en hyfsat genuin charter-ort.

Miniguide: Yalikavak

Bo Svernström