”Turistsäsongen är förstörd här i Alanya”

Kriget i Irak skrämmer bort sommargästerna från Turkiet.

Foto: Antonio Jerez
Ümit Karaduman hoppades på ett bra år för sin affär i Alanya. Men Irakkriget har skrämt bort nästan alla kunder.
RESA

ALANYA

Så här års skulle charterorten Alanya normalt ha sjudit av liv.

Men inte i år – på grund av Irakkriget.

– Jag och alla andra affärsmän kommer att göra enorma förluster, säger klockhandlaren Ümit Karaduman, 36.

Han suckar och pekar på kartongerna med 35 000 klockor som turisterna skulle köpa. Nu lär kartongerna få stå kvar ouppackade.

Turistindustrin i Turkiet tillhör förlorarna när krigets kanoner dundrar borta i Irak.

Tiotusentals turister, många av dem svenskar, skulle ha flockats på restaurangerna eller solat på de magnifika stränderna just nu.

Men första veckan i april 2003 är Kleopatrastranden nästan öde och solstolarna står tomma.

Kriget i Irak har skrämt bort den väntade turistströmmen.

Inte undra på att oron lyser ur ögonen på många av som lever av turistnäringen i staden.

– Jag har haft öppet i en vecka men har knappt sålt en enda klocka. Fortsätter det så här lär vi knappt få ihop till lokalhyran, säger Ümit Karaduman.

Reseagenten Bülent Kurtoglu är också dyster. Han spår ett mörkt turistår för Alanya och Turkiet.

Rader av stängda hotell

– Redan nu har 13 av storhotellen i Alanya tvingats slå igen helt. På ett av hotellen med 110 rum fanns bara åtta gäster inbokade.

– Jag tror vi kommer att förlora 80 procent av turisterna i år. Bara för Alanya betyder det att vi förlorar minst en halv miljard dollar.

Så här års skulle också många människor, inte minst fattiga ungdomar, börjat komma hit från andra håll i Turkiet för att hitta jobb. Nutvingas många till arbetslöshet.

Även på diskoteket Robin Hood är stämningen mer dämpad än vanligt. De lokala casanovorna som flockas där framåt natten är oroade. Den hett efterlängtade anstormningen av festande flickor från Sverige ser ut att bli en dröm.

Den ende glade i Alanya i dag tycks vara hotellmanagern Özgür Güven på Grand Okan. Hans hotell är det enda som kan skryta med hundra procents beläggning.

– Det beror på att våra kunder är europeiska stamgäster som kommer tillbaka år efter år. De känner väl till Turkiet och vet att det inte är det minsta farligt att semestra här trots att man krigar i Irak.

Besökarna inte rädda

Det första flyget med svenskar anlände den 13 mars. Ett 40-tal av dem hittar jag på Vingresors hotell Sunpark Beach. Ingen av dem verkar det minsta orolig över att vara här mitt under brinnande krig.

– Här är hur bra som helst. Synd bara att inte fler ungdomar sökt sig hit nu, säger 28-årige Albert Hansen från Stockholm och ler förnöjt medan han lapar sol vid poolen.

Antonio Jerez

[email protected]

Det är 80 mil från Alanya till den irakiska gränsen – trots det skyr turisterna den turkiska badorten.