Röda torget i Turkiet

Nu kan du semstra i ett mini-Moskva vid Medelhavet

Foto: BENTOUR
The Kremlin palace i Antalya. En halv miljard har jättekomplexet kostat, men då finns också 875 rum och egen shoppinggalleria.
RESA

Vill du känna dig som en kung av Kreml, dansa till diskomusik i presidentens residens och dricka öl och drinkar i Vassilij-katedralen?

Nu går det för sig - i Turkiet.

Röda torget finns nu strax utanför den populära charterorten Antalya.

The Kremlin palace har slagit upp portarna. Lyxhotellet vid Medelhavets strand har 875 rum, konferenscenter, bowlingbanor och en shoppinggalleria.

Den turkiske industrimagnaten Mehmet Nazif Gunal har satsat cirka 500 miljoner i ett skrytbygge som är uppbyggt efter en modell av Röda torget i Moskva, i bästa Las Vegas-stil.

Tanken är att speciellt ryska turister ska lockas till den här anläggningen som har en kopia av den färgglada lökkupolsbasilikan Vassilij-katedralen, en kopia av byggnaden som hyser historiska museet och en entré som påminner om den riktiga Voskresenskije-porten (Uppståndelseporten) vid Röda torget i Moskva. På hotellanläggningen finns t o m en förminskad kopia av den berömda Bolsjoj-teatern.

Kommer bara en gång

- Däremot bygger vi inget Lenin-mausoleum, det skulle nog inte våra gäster uppskatta, tror Mehmet Nazif Gunal.

Cirka 50 000 ryssar semestrar i Antalya varje år.

- Många har bokat inför sommaren. Men de kommer nog bara en gång. De vill inte se Kreml som de ser varje dag i levande livet eller på tv, säger guiden Erhan Yilmaz till Moscow Times.

Sture Olsson